Gündem, Asrın felaketi

Küresel Tektonik Profesörü'ne göre, Kahramanmaraş merkezli depremler "nadir" görülen türden

Utrecht Üniversitesi Küresel Tektonik ve Paleocoğrafya Profesörü Douwe van Hinsbergen, "Aynı gün bu kadar büyük iki depremin olması çok talihsiz ve aynı zamanda oldukça nadirdir." dedi.

Muhammet Tarhan  | 13.02.2023 - Güncelleme : 14.02.2023
Küresel Tektonik Profesörü'ne göre, Kahramanmaraş merkezli depremler "nadir" görülen türden Fotoğraf: Muhammet Tarhan - AA

Ankara

Utrecht Üniversitesi Küresel Tektonik ve Paleocoğrafya Profesörü Douwe van Hinsbergen, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin "oldukça nadir" olduğuna dikkati çekerek, bu depremlerin çok sığda meydana gelmesi nedeniyle büyük etki yarattığını belirtti.

Profesör Hinsbergen, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Hinsbergen, "Türkiye'de gördüğümüz depremler kesinlikle çok büyük depremlerdi. Bunlar, 'tektonik plaka sınırları' üzerinde gördüğümüz çok büyük depremlerdir. Dünyanın dış kabuğu levhalar halinde kırılır ve bu plakalar birbirinin yanından geçer. Türkiye'nin doğusunda Arap levhası ile Anadolu levhasının birbirinin yanından geçtiğini görüyoruz. Bu, bu tür depremleri üretir." dedi.

Benzer depremlerin Yeni Zelanda'daki Christchurch'te ve San Francisco yakınlarındaki San Andreas Fayı'nda görüldüğüne ve yaklaşık olarak aynı büyüklükte olduğuna işaret eden Hinsbergen, böyle depremlerin olabileceğini öngördüklerini ancak ne zaman olacağını asla tahmin edemeyeceklerini söyledi.

Hinsbergen, “Aynı gün bu kadar büyük iki depremin olması çok talihsiz ve aynı zamanda oldukça nadirdir. Diğer levha sınırlarında da aynı gün içinde çok sayıda büyük deprem kaydedildi, hatta geçen yıl bile. Ancak o zamanki depremler şans eseri pek çok insanın yaşadığı yerlerde değildi.” değerlendirmesini yaptı.

Depremin çok fazla etkiye sahip olmasının nedenine değinen Hinsbergen, bu levha sınırında çok büyük şehirlerin olması nedeniyle büyük etki yarattığını söyledi.

Hinsbergen, Türkiye'nin yapı yönetmeliğinde son yıllarda önemli adımlar atıldığına işaret ederek, "Bunun gibi faylarda çok büyük depremlerin olabileceğini biliyoruz. Bunlara hazırlanmanın yolu eninde sonunda bina yönetmeliklerinden ve inşa ettiğimiz binaların bu kadar büyük depremlere dayanıklı olmasından geçiyor. Bu bir maliyet demek. Türkiye, 1999 İzmit depreminden sonra yapı yönetmeliğinde çok büyük adımlar attı ve hatta son olarak 2018'de yapı yönetmeliği uluslararası üst düzeye dahi çıkartıldı." diye konuştu.

"Kahramanmaraş depremi çok sığda gerçekleşti"

Depremin büyüklüğünün, fayın aniden harekete geçtiği alana, hareket miktarına ve derinliğe bağlı olduğunu kaydeden Hinsbergen, ilk depremdeki yer değiştirmenin büyüklüğünü bilmediğini ancak derinde gerçekleştiğini söyledi.

Hinsbergen, "Ama ikincisi olan Kahramanmaraş depremi çok sığda gerçekleşti. Dün, bir anda dört metre kaymış tren raylarının, ikiye bölünmüş yolların resimlerini gördüm. Metrelerce yer değiştiren bu tür sığ depremlerde, bu çok büyük yıkıcı etkilere sahip olursunuz." dedi.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın