Dolar
33.93
Euro
37.94
Altın
2,504.42
ETH/USDT
2,626.00
BTC/USDT
60,712.00
BIST 100
9,904.79
Teknoloji

Kambur balinaların avlanırken "alet yapıp kullandığı" tespit edildi

Araştırmacılar, kambur balinaların, suyu "karmaşık baloncuk ağı"na dönüştürüp bir "alet" gibi kullanarak avlandıklarını keşfetti.

Aynur Şeyma Asan  | 21.08.2024 - Güncelleme : 21.08.2024
Kambur balinaların avlanırken "alet yapıp kullandığı" tespit edildi

Ankara

Hawaii Deniz Biyolojisi Enstitüsündeki Deniz Memelileri Araştırma Programından ve Alaska Balina Vakfından araştırmacılar, Alaska'da dronlar ve yerleştirdikleri takip cihazlarıyla kambur balinaların davranışlarını inceledi.

Araştırmacılar, kambur balinaların kril adlı deniz canlılarını avlamak için "karmaşık baloncuklar" oluşturduklarını gözlemlediklerini ve balinaların bu baloncuklarla oluşturdukları ağın boyutunu, derinliğini ve aralarındaki mesafeyi aktif olarak kontrol ettiğini belirledi.

Bu davranışın kambur balinalara özgü olduğunu ifade eden uzmanlar, bu teknikle balinaların "fazla enerji sarf etmeden tek seferde 7 kat daha çok av yakalayabileceği" tahmininde bulundu.

Araştırmacılar, bu davranışla, kambur balinaların "avlanmak için kendi aletini yapan ve kullanan nadir hayvanlar" grubuna dahil olduğunu kaydetti.

Araştırmanın sonuçları "Royal Society Open Science" dergisinde yayımlandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.