Dolar
34.17
Euro
38.17
Altın
2,658.27
ETH/USDT
2,673.70
BTC/USDT
65,841.00
BIST 100
9,777.46
Gündem, Dünya Kadınlar Günü

Türkiye dış politika ağını kadın diplomatlarla güçlendiriyor

Dışişleri Bakanlığı, son zamanlarda kadınlara diplomasi alanında önemli görevler verirken özellikle büyükelçilik düzeyinde görev yapan kadınların sayısı 51 oldu.

08.03.2018 - Güncelleme : 09.03.2018
Türkiye dış politika ağını kadın diplomatlarla güçlendiriyor Fotoğraf: AA/Erçin Top

ANKARA  - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU / DİLDAR BAYKAN

Dışişleri Bakanlığı, son zamanlarda kadınlara diplomasi alanında önemli görevler verirken özellikle büyükelçilik düzeyinde görev yapan kadınların sayısı 51 oldu.

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 255 büyükelçiliğiyle dünyada en yaygın diplomatik ağa sahip ülkelerden Türkiye'yi 51 ülkede kadın büyükelçiler temsil ediyor.

2012'de sadece 22 kadın büyükelçinin görev yaptığı dikkate alındığında kadın büyükelçilerin sayısının son 5 yılda 2 kattan fazla arttığı görülüyor.

Kadın büyükelçilerin sayısı 2015'te 32'ye, 2016'da 37'ye, 2017'de de 43'e yükseldi.

Dışişleri Bakanlığındaki 20 genel müdürün 4'ü, 50 genel müdür yardımcısının 24'ü, 1850 diplomatik kariyer memurunun 630'u kadınlardan oluşuyor.

Kadın diplomatların gözünden "Hariciye"

Güvenlik ve İstihbarat Genel Müdür Yardımcısı Aylin Sekizkök, Dışişleri Bakanlığında artan kadın personel ve diplomat sayısını AA muhabirine değerlendirerek, ortaokulda eski dışişleri bakanlarından Fatin Rüştü Zorlu'nun hayat hikayesini okuduktan sonra Türkiye'nin çıkarları için mücadele etmenin kendisini çok etkilendiğini ve diplomat olmaya karar verdiğini anlattı.

Üniversitede uluslararası ilişkiler bölümünde okuduğunu, daha sonra Dışişleri Bakanlığına girdiğini söyleyen Sekizkök, "O dönem Dışişleri Bakanlığına giren en genç meslek memuru bendim. 19 yaşımı yeni bitirmiştim. O günden bu yana bakanlık ve mesleğim, benim için bir aile, ikinci bir üniversite oldu." dedi.

Türkiye'yi temsil etmenin önemine dikkati çeken Sekizkök, genç kadın diplomat adaylarına "Bakanlıkta çalışmak için milliyetçi, vatanperver, Türkiye'yi her şeyin ötesinde tutan yaklaşımda olmak gerek. Dışişleri Bakanlığı, kişisel kariyerinizi ilerletmeniz için değil, vatan için bir şeyler yapacağım düşüncesiyle gireceğiniz bir yer. Bu yaklaşımla hareket ederseniz başka hiçbir yerde alamayacağınız bir mesleki tatmin yaşarsınız." mesajını verdi. 

"Diplomatlık bir yaşam tarzı"

Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Yaprak Alp de Dışişleri Bakanlığında kadın diplomat ve büyükelçi sayısının artışından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Kadın diplomatların özverili çalışmalarının karşılığını aldıklarını görüyorum. Bakanlığımız her zaman kadınlara eşitlikçi tutum içinde bulunmuş ancak yaklaşık 15 yıldır kadın diplomat sayısı daha da arttı." diye konuştu.

Bakanlıktaki iş düzeninin kadın erkek ayrımı gözetmediğini ve eş zamanlı olarak birçok farklı konuyu ele almayı gerektirdiğini vurgulayan Alp, şöyle devam etti:

"Bazı konularda farklı olduğumuzu söylemek gerek. Mesela kadınların aynı anda on iş yapabilmesi, bir elinde birçok hünerinin olması gibi. Kadın diplomat sayısının artması hem bu yönden hem de ülkemizin imajı açısından önemli bir şey. Örneğin Avrupa ülkelerine toplantıya gidiyorsunuz, bir bakıyorsunuz karşıda 6 erkek oturuyor. Bizim tarafta iki erkek dört kadın oluyor mesela. Bu bizim için gurur kaynağı."

Alp, diplomatlığın bir yaşam tarzı olduğunu belirterek, genç diplomat adaylarına farklı ülkeleri tanıma imkanı ve Türkiye’yi temsil etme ayrıcalığı tanıyan bu mesleğin zorluklarıyla güzelliklerini birlikte yaşayabilecekleri mesajını verdi.

"Gelen yeni nesil kadın diplomatlar çok çalışkan"

Güneydoğu Asya ve Pasifik Genel Müdür Yardımcısı Armağan İnci Ersoy, üniversitede uluslararası ilişkiler öğrenimi görmesinin ardından hiçbir ayrıcalık aranmaksızın liyakat esasına göre Dışişleri Bakanlığında çalışmaya başladığına dikkati çekerek, "Bizim dönemimizde ilk kez bakanlık sınavına 14'ü kız, 14'ü erkek 28 kişi girdik. Bu bakanlık tarihinde rekordu." dedi.

Ersoy, genç kadın diplomat sayısındaki artışı, "Gelen yeni nesil, kadın diplomatlar çok çalışkan. O kadar çalışkanlar ki bu iş böyle giderse erkeklere pozitif ayrımcılık yapmak gerekecek. Bakanlığımız da çalışmaya, liyakate çok değer veriyor. Bu bir meslek değil, bir yaşam tarzı. Eğer çok çalışmaya hazırlarsa diplomat olsunlar. Ben hayatımda hiç başka bir iş yapsaydım diye düşünmedim." sözleriyle değerlendirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın