Dolar
34.37
Euro
37.08
Altın
2,688.75
ETH/USDT
2,908.90
BTC/USDT
75,969.00
BIST 100
9,107.65
Dünya

AB: Türkiye ile ilişkilerimizin önemini teyit ediyoruz

Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada, "Türkiye ile ilişkilerimizin önemini teyit ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Yusuf Hatip  | 15.03.2019 - Güncelleme : 15.03.2019
AB: Türkiye ile ilişkilerimizin önemini teyit ediyoruz

Brüksel

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Türkiye-AB iş birliği sadece mülteciler için değil Suriye'de siyasi çözüm için de önemli." dedi.

Mogherini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, AB-Türkiye Ortaklık Konseyi'nin ardından basın toplantısı düzenledi. 

Yaklaşık 4 yılın ardından Ortaklık Konseyi toplantısının gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu belirten Mogherini, Türkiye-AB ilişkilerinde çeşitli konuların ele alındığını belirterek Türkiye'nin AB için stratejik öneme sahip bir ortak olduğunu anımsattı.

İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi çeşitli konuların toplantıda görüşüldüğünü söyleyen Mogherini, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anladıklarını ancak OHAL'in kalkmasının ardından uygulanan ilgili tedbirlerin de geçmişte kalması gerektiğini dile getirdi.

Türk yargısını eleştiren Mogherini, 2016'daki darbe teşebbüsünün neden olduğu yaraların bilincinde olduklarını, Türkiye'nin büyük tehditlerle mücadele ettiğini ancak artık normale dönmenin istikrar ve ekonomik açıdan önemli olduğunu belirtti.

"Suriyeli göçmenler konusunda AB ve Türkiye'nin iş birliği önemli"

Dış ilişkiler ve bölgesel konularda AB ve Türkiye'nin yoğun biçimde görüştüğünü hatırlatan Mogherini, Suriyeli göçmenler konusunda AB ve Türkiye'nin iş birliğinin önemli olduğunu vurguladı.

Mogherini, Brüksel'de düzenlenen "Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi" konferansında rekor seviyede yardım taahhüdünde bulunulduğunu anımsatarak, "Türkiye-AB iş birliği sadece mülteciler için değil Suriye'de siyasi çözüm için de önemli." dedi.

İyi komşuluk ilişkilerin önemli olduğunun altını çizen Mogherini, önümüzdeki dönemde enerji gibi kilit konularda görüşmeleri yoğunlaştırmayı sabırsızlıkla beklediklerinin, enerjinin uyumsuzluk veya tansiyon yerine iş birliğinin gerçekleştirildiği bir alan olması gerektiğini söyledi.

Mogherini, Doğu Akdeniz'de enerji alanındaki gelişmelere ve sondaj çalışmalarına ilişkin, AB'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile dayanışma içinde olduğunu belirtti. 

Türkiye'yi terörle mücadele alanında desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Mogherini, "Ortaklık Konseyi, Türkiye'nin uğradığı tüm terörist eylemleri kınadı." diye konuştu. 

Mogherini, terörle mücadele alanda iş birliğinin önemli olduğunu belirterek, "PKK, AB'nin terör örgütleri listesindedir ve bu husus tartışmaya açık değildir." diye konuştu.

Diyalog önemli

AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn da "Türkiye, AB için son derece önemli stratejik partnerdir. Bu diyaloğu sürdürmek bizim için çok önemli. Ortak çıkarlarımıza olan güvenlik, göç sorunu, ekonomi, çevre konularında görüşmek çok önemli." dedi.

Boru hatları kesişme noktasında olan Türkiye'nin Avrupa enerji tedariği açısından önemli konumda olduğunu anımsatan Hahn, bu alandaki çeşitli başlıkları görüştüklerini söyledi.

Hahn, Türkiye'nin iş birliği sayesinde AB'ye yasa dışı göçün kesildiğini hatırlatarak, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların desteklenmesi için AB'nin mali taahhütlerini yerine getireceğini ifade etti.

Türkiye'ye sağlanacak katılım öncesi AB mali yardımlarının sivil toplumun desteklenmesine yönelik odaklanacağını anlatan Hahn, Gümrük Birliği güncellenmesinin henüz gündemde olmadığını anlattı.

"Türkiye ile ilişkilerimizin önemini teyit ediyoruz"

Toplantının ardından yayımlanan açıklamada da AB-Türkiye ilişkilerinin ele alınması ve bazı konuların görüşülmesi açısında toplantının iyi bir fırsat olduğu belirtildi.

Toplantıda aday ülke ve önemli bir ortak olan Türkiye ile AB ilişkilerinin öneminin yeniden teyit edildiği ifade edilen açıklamada, terörle mücadele, enerji, ulaştırma, ekonomi ve ticaret gibi konularda zorlukların üzerine eğilme konusunda açık diyaloğun öneminin vurgulandığı belirtildi.

Türk hükümetinin uyum süreci için verdiği taahhütlerin reformlarla karşılık bulması gerektiği ifade edilen açıklamada, Türkiye'de insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi alanlarda endişelerin olduğu belirtildi.

Bu bağlamda Türkiye'den AB standartları uyarınca yargı reformu için planlarını gerçekleştirmesinin beklendiği ifade edildi.

"Türkiye'nin 4 milyon göçmen konusundaki çabalarının takdir ediyoruz"

AB'nin 15 Temmuz darbe girişimini güçlü şekilde kınadığına işaret edilen açıklamada darbe girişimi sonrasında alınan tedbirlerden etkilenenler için bir telafi sisteminin önemine işaret edildi.

AB'nin Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon göçmenin ihtiyaçlarını karşılama konusundaki çabalarının takdir edildiği vurgulanan açıklamada, Suriye, Irak, İran ve Ortadoğu barış süreci Libya gibi dış politika konularında AB-Türkiye arasındaki kapsamlı siyasi diyaloğun öneminin altı çizildi.

Açıklamada AB'nin, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'ne ilişkin Mart 2018'de Avrupa Konseyi kararları ve iyi komşuluk ilişkilerine işaret edilerek, Türkiye'nin son zamanlarda Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) arama çalışmalarına ilişkin açıklamalarının "kaygıyla izlendiği" belirtildi. 

Birleşmiş Milletler'nin (BM), Kıbrıs'ın birleştirilmesi müzakerelerini sürdürme çabalarının memnuniyetle karşıladığına işaret edilen açıklamada, "BM'nin oluşturduğu çerçevede, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun, AB prensiplerine ve müktesebatıyla uyumlu, adil, kapsamlı bir çözümü gerçekleştirilebilecek sürece Türkiye'nin bağlı kalması ve sürece katkı yapmasının önemini hatırlatır." ifadesine yer verildi. 

"Türkiye AB için önemli ticaret ortağı"

Açıklamada, Türkiye'nin AB için önemli bir ticaret ortağı olduğu vurgulanırken, AB'nin Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerinin güçlü olduğunun altı çizildi. 

Türkiye ekonomisinin içinden geçtiği zorluklar konusunda, "(ekonomideki) zayıflıkların tespit edilmesi, istikrarlı parasal ve ekonomik koşulların oluşturulmasının gerekli olduğu" aktarılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: 

"Türkiye ile AB, aralarındaki Gümrük Birliği anlaşmasına yönelik ilişkiyi gözden geçirirken, AB, Türkiye'ye mevcut Gümrük Birliği anlaşmasını tüm üye ülkelere ayrım gözetmeksizin işletmesi konusunu hatırlatır. AB, aynı zamanda Türkiye'ye Türkiye'nin AB-Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasını ilerletmek konusunda bir çaba ortaya koymadığı çıkarımını içeren Haziran 2018 konsey kararlarını anımsatır."

Açıklamada, Türkiye'nin terörle mücadelesinde AB'nin devam eden desteğini sürdüreceği vurgulanarak, "tüm terörle mücadele faaliyetlerinin demokrasi, insan hakları ve uluslararası hukuka uygun şekilde ilerlemesi gerektiği" belirtildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.