Dolar
32.50
Euro
35.17
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.40
BTC/USDT
70,774.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

AB ve NATO üyelerinden Rus diplomatları sınır dışı etme kararı

İngiltere'deki çifte ajan Skripal’in zehirlenmesi olayına ilişkin bazı Avrupa ülkelerindeki 32 Rus diplomatın bulundukları ülkelerden sınır dışı edilmeleri kararlaştırıldı. ABD ve Kanada yönetimleri de Rus diplomatları sınır dışı etti.

26.03.2018 - Güncelleme : 27.03.2018
AB ve NATO üyelerinden Rus diplomatları sınır dışı etme kararı

ANKARA

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, 14 AB ülkesinin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığını bildirdi. 

AB-Türkiye Zirvesi için Bulgaristan'ın Varna kentinde bulunan Tusk, İngiltere'nin Salisbury kentinde eski Rus ajanı Sergey Skripal ile kızı Yulia'nın zehirlenmesiyle ilgili alınan önlemler hakkında basına açıklamalarda bulundu.

AB Liderler Zirvesi'nde Rusya'nın güçlü şekilde kınanmasının ardından 14 AB ülkesinin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığını belirten Tusk, gelecek günlerde diğer AB ülkelerinden de sınır dışı kararları gelebileceğini ve ilave önlemin alınabileceğini kaydetti.

İngiltere'den geçen hafta ayrılan 23 Rus diplomatın ardından bugün de Almanya, Fransa, Polonya, Hollanda, Danimarka, İtalya, Çekya, Letonya, Litvanya, Estonya, Finlandiya, Romanya, İsveç, Hırvatistan ve Arnavutluk da benzer kararlar aldıklarını açıkladı.  

AB üyesi ülkeler, art arda açıklamalarla toplam 32 Rus diplomat için sınır dışı kararı alındığını duyurdu.

Ukrayna

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da çifte ajan Sergey Skripal'in zehirlenmesi olayına ilişkin 13 Rus diplomatın ülkesinden sınır dışı edilmesi kararı aldığını açıkladı. 

ABD

ABD yönetiminin, İngiltere'de eski bir Rus ajanın zehirlenmesi olayından sorumlu tutulan Rusya'nın ABD'de görev yapan 60 diplomatını sınır dışı etme ve Seattle'daki Rus konsolosluğunu kapatma kararı aldığı bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, sınır dışı kararı verilen diplomatların ABD'yi terk etmeleri için 7 günlük süre tanındığı ifade edildi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, ''Bugün ABD ve birçok müttefiki, Rusya'nın eylemlerini sineye çekmeyeceğini gösteren net bir mesaj gönderdi.'' ifadesini kullandı. 

Haley, ABD Başkanı Donald Trump'ın İngiltere ve Rusya arasında yaşanan ajan krizinin ardından 60 Rus diplomatın ABD'den sınır dışı edilmesi kararına destek veren yazılı açıklama yaptı. 

Kanada

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland da, Rusya’nın Ottawa’daki büyükelçiliği ile Montreal Başkonsolosluğunda görevli 4 diplomatı sınır dışı ettiklerini ve görev iletileri yapılan 3 diplomatın da ülkeye alınmayacağını açıkladı.

Macaristan

Macaristan hükümeti, İngiltere'deki çifte ajan Sergey Skripal'in zehirlenmesi olayına ilişkin Macaristan'da görev yapan bir Rus istihbarat diplomatı sınır dışı etme kararı aldığını açıkladı.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Tamas Menczer, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, Avrupa Konseyi'ndeki görüşmelere binaen Macaristan'da istihbarat görevi yürüten Rus diplomatın sınır dışı edileceğini belirtti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın