Dolar
33.08
Euro
36.27
Altın
2,466.05
ETH/USDT
3,456.60
BTC/USDT
64,777.00
BIST 100
11,206.94
Dünya

AB yeni dönemde rekabetçiliği ve yatırımları artırmaya odaklanacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanlığı için bir dönem daha aday olan Ursula von der Leyen, güvenoyu yoklaması öncesinde Avrupa Parlamentosuna (AP) hitap etti.

Selen Valente Rasquinho, Ata Ufuk Şeker  | 18.07.2024 - Güncelleme : 18.07.2024
AB yeni dönemde rekabetçiliği ve yatırımları artırmaya odaklanacak

Brüksel

AB ülkelerinde 6-9 Haziran'da yapılan seçimlerin ardından Birliğe üye ülkelerin liderleri tarafından bir kez daha AB Komisyonu Başkanı adayı olarak önerilen von der Leyen, güvenoyu yoklaması öncesinde AP Genel Kuruluna hitap etti.

Gelecek 5 yıl için vizyonunu anlatan von der Leyen, şu ifadeleri kullandı:

"Avrupalılar açısından derin bir kaygı ve belirsizlik dönemindeyiz. Aileler geçim ve barınma pahalılığının acısını çekiyor. Gençler gezegen, gelecek ve savaş olasılığı konusunda endişeli. Şirketler ve çiftçiler kendilerini sıkışmış hissediyor ve tüm bunlar, her şeyin silah haline getirildiği ve rekabete konu olduğu, toplumlarımızı bölme ve kutuplaştırma yönünde açık bir girişimin olduğunun belirtisi. Bu eğilimler konusunda derin endişelerim var ama güçlü bir Avrupa'nın bu zorluğun üstesinden gelebileceğine inanıyorum ve bu nedenle bugün sizden güvenoyunuzu istiyorum."

Von der Leyen, vizyonunu şöyle özetledi:

"Refah sağlayan daha güçlü bir Avrupa. İnsanları koruyan ve demokrasiyi savunan bir Avrupa. Sosyal adaleti sağlayan ve insanları destekleyen daha güçlü bir Avrupa. Kabul ettiği şeyleri adil bir şekilde uygulayan daha güçlü bir Avrupa. Pragmatizm, teknoloji, tarafsızlık ve yenilikçilikle Yeşil Anlaşma'nın hedeflerine bağlı kalan bir Avrupa."

Seçimlerden bu yana farklı siyasi gruplarla girdiği müzakerelere de değinen von der Leyen, "Bu parlamentodaki demokratik güçleri dikkatle dinledim. Bunların, sağlık belirtisi de olan farklılıklarımıza rağmen, ne kadar çok ortak noktamızın olduğunu yansıttığına inanıyorum." değerlendirmesini yaptı.

Aşırı sağın yükselişi, Orban'a yönelik mesajlar

Von der Leyen, Avrupa'nın "ne içeriden ne de dışarıdan" parçalanmasına izin vermeyeceğini vurgulayarak, "Toplumlarımızdaki aşırı kutuplaşmaya asla izin vermeyeceğim. Demagogların ve aşırılıkçıların Avrupalı ​​yaşam tarzımızı yok etmelerini asla kabul etmeyeceğim. Bugün burada, bu evdeki tüm demokratik güçlerle birlikte mücadeleye liderlik etmeye hazır olarak duruyorum." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın doğusunda Rusya'nın saldırılarının sürdüğünü, "Rusya'nın Avrupa'ya ve Batı'nın yumuşamasına güvendiğini" anlatan von der Leyen, "Avrupa'daki bazı kişiler de buna uyum sağlıyor. İki hafta önce bir AB başbakanı Moskova'ya gitti. Bu sözde 'barış misyonu' bir yatıştırma misyonundan başka bir şey değildi. Bu basit bir yatıştırma göreviydi." diye konuştu.

Von der Leyen'in Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a yönelik sözleri, geniş kesimin uzun süre alkışını aldı.

Ukrayna'a destek ve Avrupa hava savunması

"Hiç kimse barışı Ukrayna halkından daha fazla isteyemez." diyen von der Leyen, AB'nin sonuna kadar Ukrayna'nın yanında olacağının altını çizdi.

Von der Leyen, "Ukrayna'ya direnmesi ve zafere ulaşması için ihtiyacı olan her şeyi vermeliyiz." dedi.

Ursula von der Leyen, "Artık gerçek bir 'savunma birliği' kurmanın zamanının geldiğine inanıyorum." diye konuştu.

NATO'nun Avrupa'nın kolektif savunma mimarisinin temel direği olmaya devam ettiğini ancak bunun yeterli olmadığını belirten von der Leyen, "Dış güçlere çok bağımlıyız. Dolayısıyla savunma için tek bir pazar inşa etmemiz gerekiyor. Yüksek düzeyde kapasite oluşturmaya daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Von der Leyen, "Sadece hava sahamızı korumak için değil, aynı zamanda savunma alanında bir 'Avrupa Birliği', açık ve güçlü bir birlik sinyali göndermek için de tam bir hava savunma sistemi, hava kalkanı gibi ortak Avrupa projeleri inşa etmeliyiz." dedi.

Europol'ü güçlendirme ve yolsuzlukla mücadele

Von der Leyen, güvenliğin yalnızca dış tehditlerle ilgili olmadığını, organize suç ağlarının AB ekonomisine sızdığını söyledi.

Polisin Avrupa çapında sınır olmadan çalışabilmesini sağlamak istediğini dile getiren von der Leyen, "Bu nedenle Europol personelinin sayısının ikiye katlanmasını ve görev alanının güçlendirilmesini önereceğim. Europol'ün gerçekten operasyonel bir polis teşkilatı olmasını istiyorum." dedi.

Von der Leyen, AB içerisinde demokrasiyi güçlendirmek için de çalışacağını belirterek, "Demokrasimizin her yönünü savunma yönündeki çalışmalarımızı da hızlandıracağız. Özgür medyayı ve sivil toplumu koruyacağız. Hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadele işimizin merkezinde yer alacak." mesajlarını verdi.

Akdeniz'de düzensiz göçle mücadele ve iklim hedefleri

Von der Leyen, göçmenlerin "temel haklarına tam saygı göstererek" AB'nin sınır koruma ajansı Frontex'i daha etkili hale getirmek istediğini aktardı.

Avrupa sınır ve sahil güvenlik görevlilerinin sayısının 30 bine çıkarılmasını önereceğini ifade eden von der Leyen, "Geri dönüşleri daha etkili ve onurlu hale getirmek için ortak bir yaklaşıma ihtiyacımız var ve özellikle güney komşularımız arasında kapsamlı ortaklıklarımızı geliştirmeliyiz. Akdeniz Bölgesi bütünüyle ilgi görmeli. Bu nedenle yeni bir Komisyon üyesi atayacağım ve (AB Yüksek Temsilcisi adayı) Kaja Kallas ile birlikte Akdeniz için yeni bir gündem önereceğim." diye konuştu.

Von der Leyen, AB'nin iklim hedeflerinden şaşmayacağı ancak bunları çiftçilerin de refahını koruyarak gerçekleştirmek için çalışacağı mesajını verdi.

Gıda üretim zincirinin her noktasından gruplar ve uzmanları bir araya getireceğini belirten von der Leyen, "Bu nedenle omuzlarımıza yük olan, iklim değişikliği, su kıtlığı gibi her geçen yıl artan sorunları hep birlikte aşmamız gerekiyor. Ormanlar ve kırsal alanlar üzerindeki bu yıkıcı etkilere baktığımızda, kırsal çevremizin çehresinin değiştiğini görüyoruz. Çiftçilerle birlikte iklimin bir sonucu olarak önümüze çıkacak olana hazırlanabilmek için daha fazlasını yapmalıyız." tespitinde bulundu.

Genişleme

Birliğe yeni üyeler dahil edilmesinin "jeostratejik sorumluluk" olduğunu kaydeden von der Leyen, "Günümüz dünyasında daha büyük bir birlik, daha güçlü bir birlik olacaktır. Dünyadaki sesimizi güçlendirecek, bağımlılıklarımızın azaltılmasına yardımcı olacak ve demokrasinin, refahın ve istikrarın Avrupa'ya yayılmasını sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Von der Leyen, bu nedenle Batı Balkanlar, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'ın üyelik süreçlerinin destekleneceğini vurguladı.

Gazze

"Çok açık konuşmak istiyorum. Gazze'de akan kanın artık durması gerekiyor." diyen von der Leyen, şöyle devam etti:

"İsrail'in Hamas'ın vahşi terörüne tepkisi sonucunda çok sayıda çocuk, kadın ve sivil hayatını kaybetti. Gazze halkı artık dayanamıyor, insanlık da artık dayanamıyor. Acil ve kalıcı bir ateşkese ihtiyacımız var. İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına ihtiyacımız var."

Von der Leyen, iki devletli çözüm için AB'nin de rol oynaması gerektiğini belirterek, "Etkili bir Filistin yönetimini desteklemek için çok daha büyük, çok yıllı bir paket üzerinde çalışıyoruz. Bu iki devletli çözüm, hem İsrailliler hem de Filistinliler için güvenliği sağlamanın en iyi yoludur. Orta Doğu halkı, barışı, güvenliği ve refahı hak ediyor. Avrupa da onların yanında olacak." değerlendirmesini yaptı.

Refah ve rekabet gücü

Von der Leyen, "Birinci önceliğimiz, refah ve rekabet gücü olacaktır." ifadesini kullandı.

AB ekonomisinin son 5 yılda karantina şoku ve eşi benzeri görülmemiş bir enerji krizi yaşadığına işaret eden von der Leyen, bu sınamaların üstesinden gelinebildiğini söyledi.

Von der Leyen, "Rekabet gücümüzün büyük bir desteğe ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Küresel ekonominin temelleri değişiyor. Bekleyenler geride kalacak. Rekabetçi olmayanlar bağımlı olacak." dedi.

İşleyişi kolaylaştırmak ve hızlandırmak gerektiğini vurgulayan von der Leyen, "Tek pazarımızı her alanda derinleştirmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Von der Leyen, yeni dönemde bütün komisyon üyelerini portföylerini inceleyerek yükü azaltma konusunda somut adım atmakla görevlendireceğini, bu çalışmayı koordine etmek için bir başkan yardımcısı belirleyeceğini ifade etti.

KOBİ'lerin Avrupa ekonomisinin merkezinde yer aldığını belirten von der Leyen, onları külfetten kurtarmak ve daha fazla teşvik etmek gerektiğini söyledi.

Temiz sanayi önceliği

Von der Leyen, "İlk 100 günde yatırımları altyapı ve sanayiye, özellikle de enerji yoğun sektörlere yönlendirecek yeni bir Temiz Sanayi Anlaşması ortaya koyacağım. Bu, temiz çelikten temiz teknolojiye kadar her alanda lider pazarlar yaratılmasına yardımcı olacak, planlama, ihale ve izin verme süreçlerini hızlandıracak." dedi.

Avrupa şirketlerinin yatırım ve inovasyon için öngörülebilirliğe ihtiyaç duyduğuna işaret eden von der Leyen, 2040'a kadar emisyonları yüzde 90 azaltma hedefini iklim yasalarına dahil edeceklerini dile getirdi.

Von der Leyen, "Yeni Temiz Sanayi Anlaşması aynı zamanda enerji faturalarının düşürülmesine de yardımcı olacak. Yapısal olarak yüksek enerji fiyatlarının rekabet gücümüzü engellediğini hepimiz biliyoruz." diye konuştu.

Rus fosil yakıtları konusunda von der Leyen, "Rusya'nın fosil yakıtlarına bağımlılık döneminin sona ermesini hep birlikte sağlayacağız." dedi.

Öncelik yatırım

Von der Leyen, Avrupa'nın tarımdan sanayiye, dijitalden stratejik teknolojilere kadar pek çok alanda daha fazla yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Bu dönemin yatırım zamanı olması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Avrupalıların 300 milyar avrosu dışarı gidiyor

AB'nin Sermaye Piyasası Birliğini tamamlaması ve daha fazla özel finansmanın harekete geçmesi gerektiğini söyleyen von der Leyen, "Sermaye piyasamızın çok parçalı olması nedeniyle her yıl Avrupalıların 300 milyar avroluk tasarrufu dış pazarlara gidiyor. Bu para sıklıkla yurt dışından yenilikçi Avrupalı ​​şirketlerin satın alınmasında kullanılıyor. Bunun değişmesi gerekiyor. Avrupa'da büyüme yaratmak için bu muazzam zenginlikten yararlanmamız gerekiyor. Bu nedenle Avrupa Tasarruf ve Yatırım Birliğini önereceğiz." diye konuştu.

Rekabet politikasında değişiklik sinyali

Von der Leyen, Avrupa'nın derin ve likit bir sermaye piyasası kurması gerektiğini belirterek, "Şirketlerin büyümesini destekleyen bir rekabet politikasına ihtiyacımız var." dedi.

Rekabetçiliği artıracak fon kurulacak

Avrupa'nın yatırım kapasitesini artırması gerektiğini vurgulayan von der Leyen, "Yeni bir Avrupa Rekabetçilik Fonu teklif edeceğim. Bu fon, özellikle Temiz Sanayi Anlaşması'nı desteklemek amacıyla rekabetçiliği ve yenilikçiliği artıracak ortak sınır ötesi Avrupa projelerine odaklanacak. Stratejik teknolojiyi geliştirmemizi ve onu burada, Avrupa'da üretmemizi sağlayacak." ifadesini kullandı.

Çiftçilerin sorunları

Von der Leyen, "Avrupa'da tarımın geleceği bizim için çok önemli ve hassas bir konu." dedi.

Tarım ve çiftçi sorunları konusunda farklılıkların üstesinden gelerek bütün paydaşlarla iyi çözümler geliştirmeleri gerektiğini söyleyen von der Leyen, Avrupa'da tarımın geleceğine ilişkin stratejik diyalog başlattığını, tavsiyeleri dikkate alarak tarım ve gıda sektörü için yeni bir Avrupa stratejisi sunacağını anlattı.

Von der Leyen, "Çiftçilerin adil bir gelir elde etmesini sağlayacağım. Hiç kimse iyi gıdayı üretim maliyetinin altında satmaya zorlanmamalıdır. Çiftçilerimizin gıda sektörü değer zincirindeki konumunu güçlendirmeliyiz. Daha akıllı teşviklere, daha fazla yeniliğe ve sermayeye erişime ihtiyacımız var. Doğayı ve biyolojik çeşitliliği sürdürülebilir bir şekilde yöneten ve karbon bütçesinin dengelenmesine yardımcı olan herkes uygun şekilde ödüllendirilmelidir." diye konuştu.

Konut sorunu

"Avrupa, her yaştan insanın ve her ailenin etkilendiği bir konut kriziyle karşı karşıya." diyen von der Leyen, konut fiyatları ve kiraların arttığını, insanların uygun fiyatlı ev bulmakta zorlandığını dile getirdi.

Von der Leyen, "İlk defa konuttan doğrudan sorumlu bir Komisyon üyesi atayacağım. Krizin tüm etkenlerini ele almak ve ihtiyaç duyulan özel ve kamu yatırımlarının kilidini açmaya yardımcı olmak için bir Avrupa uygun fiyatlı konut planı geliştireceğiz." dedi.

Güvenoyu alabilmesi için 361 oy gerekiyor

Von der Leyen için güvenoyu yoklamasının TSİ 14.00'te yapılması planlanıyor.

720 milletvekilinden 361'inin oyunu alması gereken von der Leyen'in bunu sağlayamaması halinde AB liderlerinin yeni bir isim önermek üzere yeniden müzakerelere gireceği bir aylık süreç başlayacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.