Dolar
32.32
Euro
34.88
Altın
2,196.41
ETH/USDT
3,581.10
BTC/USDT
70,779.00
BIST 100
9,016.41
Dünya

ABD Temsilciler Meclisi’nde İran tasarısı kabul edildi

ABD Temsilciler Meclisi’nde, nükleer anlaşmanın uygulanmaya başlamasıyla İran tasarısı kabul edildi.

Erkan Avci  | 08.01.2016 - Güncelleme : 08.01.2016
ABD Temsilciler Meclisi’nde İran tasarısı kabul edildi

Washington DC

WASHINGTON

ABD Temsilciler Meclisi’nde, nükleer anlaşmanın uygulanmaya başlamasıyla kaldırılacak yaptırımlardan İran’ın balistik füze programını ve terörizmini destekleyen kuruluşların yararlanmasını engelleyen tasarı kabul edildi.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde oylanan H.R. 3662 sayılı tasarı, komite tarafından kabul edildi. Cumhuriyetçi Parti’nin Oklahoma Milletvekili Steve Russell tarafından hazırlanan tasarı, Tahran yönetiminin nükleer programının uygulanmaya başlamasıyla kaldırılacak yaptırımlardan, İran’ın balistik füze programını ve terörizmi destekleyen kuruluş ve kişilerin yararlanması önlenmek isteniyor.

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce, tasarıya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: 

“Obama yönetimi İran ile nükleer anlaşmayı imzaladıktan sonra İran’ın şansı yaver gidiyor. İran füze programını geliştirdi, daha fazla Amerikalıyı rehin aldı ve Suriye’de katliamına hız verdi. Birkaç hafta içinde yaptırımların kaldırılmasıyla on milyarca dolar gelir elde edecekler. Tüm bunlar yönetimin bir dayatması olmadan gerçekleşecek. Iran’ın Bank Meli, Bank Sepah gibi balistik füze programına destek olan ve terörizmini destekleyen kuruluşlar yaptırımların kaldırılmasıyla serbestliğe ulaşacak. Bakan John Kerry’nin bizim önümüzde verdiği ifadeyi düşündüğümüzde bu, bu şekilde olmamalıydı. Yönetim bize İran ile nükleer müzakereler yürütülürken İran’ın terörizme verdiği desteğe ya da balistik füze programına yönelik baskıdan vazgeçmeyeceklerini defalarca söylemişti. Tasarı ABD yönetiminin bu taahhütlerini yerine getiriyor.”

Tasarının ilerleyen günlerde Temsilciler Meclisi’nin Genel Kurulu’nda ele alınması bekleniyor.

Söz konusu tasarının yasalaşması için Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’da da kabul edilerek Başkan Barack Obama tarafından imzalanması gerekiyor.

Muhabir: Erkan Avci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın