Dünya, İsrail-Filistin çatışması

ABD'nin New York şehrindeki müzenin 3 çalışanı kefiye taktıkları gerekçesiyle kovuldu

ABD’nin New York şehrindeki Noguchi Müzesi'nin, Filistin'e destek için kefiye taktıkları gerekçesiyle 3 çalışanını kovduğu bildirildi.

Muhammet Nazım Taşcı  | 12.09.2024 - Güncelleme : 12.09.2024
ABD'nin New York şehrindeki müzenin 3 çalışanı kefiye taktıkları gerekçesiyle kovuldu

İstanbul

New York Times gazetesinin haberine göre, ağustosta müze yönetimi, çalışanların "siyasi mesajlar, sloganlar veya semboller" içeren kıyafet veya aksesuar kullanmalarını yasaklayan duyuru yaptı.

Japon asıllı Amerikalı heykeltıraş Isamu Noguchi tarafından 1985'te kurulan Noguchi Müzesi, bu yasağa uymayan 3 çalışanını işten çıkardı.

Ocak ayında müzede çalışmaya başlayan ve kefiye taktığı için işten çıkarılan galeri görevlisi Natalie Cappellini, yaptığı açıklamada, müzenin politikasının arkasındaki niyetle ilgili endişelerini dile getirdi.

Cappellini, kefiyenin siyasileştirilmesinin dayatıldığını belirterek "'Siyasi' kelimesinin, Filistin kültürünü ve varlığını sansürlemek için silah olarak kullanıldığını düşünüyorum." dedi.

Filistinlilerin İsrail'e karşı direnişleriyle özdeşleşen kefiye, kendine özgü siyah-beyaz deseniyle Filistinliler tarafından sıkça kullanılıyor. Kefiye, Filistin halkının adalet ve özgürlük mücadelesini sembolize ediyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 715'i çocuk, 11 bin 308'i kadın olmak üzere 41 bin 118 Filistinli öldü, 95 bin 125 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.