Dolar
32.37
Euro
35.03
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,544.10
BTC/USDT
70,042.00
BIST 100
9,131.22
Dünya

Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov Türkiye'ye gönderildi

Kırım’da Rus mahkemesinin hapis cezası verdiği Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov'un Türkiye'ye gönderildiği bildirildi.

25.10.2017 - Güncelleme : 26.10.2017
Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov Türkiye'ye gönderildi

KİEV

Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rus mahkemesi tarafından Kırım'da hapis cezasına çarptırılan ve cezaevinde bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov'un serbest bırakılması ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Kırım'daki Ukraynalı siyasi tutukluların uluslararası görüşmelerde öncelik olmaya devam edeceğini vurgulayan Poroşenko, "Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov'un sonunda özgürlüğüne kavuşma haberi memnuniyet verici. New York ve Kiev’de anlaştığımız üzere Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kahramanlarımızın serbest bırakılmasına katkısından dolayı teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Svyatoslav Tsegolko da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çiygöz ve Ümerov'u taşıyan uçağın Ankara’ya indiğini bildirdi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov, bugün sabah saatlerinde önce Akmescit’ten alınarak Rusya'nın Anapa şehrine götürüldü. Çiygöz ve Ümerov daha sonra uçakla Ankara’ya gönderildi.

Ankara'dan Kiev'e geçecekler

Ukrayna Enformasyon Politikaları Bakan Yardımcısı Emine Caparova ise Çiygöz ve Ümerov'un çok geçmeden Ukrayna'nın başkenti Kiev'e geleceğini açıkladı.

Çubarov: Poroşenko ve Erdoğan'a teşekkür ediyorum

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Refat Çubarov da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çiygöz ve Ümerov’un serbest bırakılması için başta Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi, diğer bazı ülkelerin liderleri, bazı Avrupalı parlamenterler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) çaba gösterdiğini belirtti. 

Çubarov, “Kırım Tatarlarını ve Kırım’ın işgalden kurtarılması ile Ukrayna’nın, Kırım’da egemenliğini yeniden sağlamasını destekleyen, buna karşı kayıtsız kalmayan uluslararası ortaklarımıza ve herkese içtenlikle teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Kırım’daki siyasi tutukluların serbest bırakılmasının en önemli önceliklerden biri olduğunu vurgulayan Çubarov, şunları kaydetti:

“Kırım Tatar halkının Milli Meclisi adına Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov’un serbest bırakılmasında katkılarından dolayı Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a özellikle teşekkür ediyorum."

Çubarov, Rus işgal yönetimi tarafından Kırım’daki tüm Tatar, Ukraynalı ve siyasi tutukluların en kısa sürede serbest bırakılacağına inandığını bildirdi.

Çiygöz, 26 Şubat 2014'te, Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği Partisinin karşı karşıya geldiği büyük mitingi organize ettiği gerekçesiyle tutuklanmış, geçen ay Rus mahkemesi tarafından 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ümerov ise "Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmak" suçlamasıyla Akmescit'te yargılandığı Rus mahkemesi tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Çiygöz ve Ümerov, Akmescit'ten Rusya'nın Anapa şehrine götürülmüş, oradan da serbest bırakılarak Türkiye'ye gönderilmişti. 

Muhabir: Ali Cura

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın