Dolar
33.10
Euro
36.23
Altın
2,473.88
ETH/USDT
3,456.30
BTC/USDT
64,876.00
BIST 100
11,071.08
Dünya

Avrupa Sayıştayı, AB'nin hidrojen hedeflerini gerçekçi bulmuyor

Avrupa Sayıştayı, Avrupa Birliği'nin (AB) 2030 yılı yenilenebilir hidrojen üretim ve talep hedeflerinin aşırı iddialı olduğunu bildirdi.

Ata Ufuk Şeker  | 17.07.2024 - Güncelleme : 17.07.2024
Avrupa Sayıştayı, AB'nin hidrojen hedeflerini gerçekçi bulmuyor

Brüksel

Merkezi Lüksemburg'da bulunan, AB bütçesinin ve fonlarının denetiminden sorumlu Avrupa Sayıştayı, AB'nin yenilenebilir hidrojen politikaları ve hedefleri konusunda hazırladığı raporu yayımladı.

Raporda, AB Komisyonunun girişimlerine rağmen Avrupa'daki hidrojen değer zincirinin tamamında sorunlar yaşandığına dikkat çekildi.

"AB'nin yenilenebilir hidrojen üretimi ve ithalatına ilişkin 2030 hedeflerine ulaşması pek mümkün görünmüyor." ifadesi yer alan raporda, AB'nin hedeflerinin gerçekçi olması, ileriye yönelik stratejik tercihlerin, önemli endüstrilerin rekabet gücünü zedelemeyecek biçimde belirlenmesi ve bu alanda yeni bağımlılıklara yol açılmaması çağrısında bulunuldu.

Raporda, AB yenilenebilir hidrojen sanayi politikasının gerçeklere uygun olması gerektiğine işaret edildi.

AB Komisyonunun, 2030'a kadar yenilenebilir hidrojen üretimi ve ithalatı için onar milyon tonluk aşırı iddialı hedefler belirlediği anımsatılan raporda, "Bu hedefler sağlam bir analize dayanmadan siyasi irade tarafından yönlendirildi." ifadesi kullanıldı.

AB hidrojen endüstrisinin kurulmasının büyük miktarda kamu ve özel sektör yatırımı gerektirdiği belirtilen raporda, Komisyonun, ihtiyaçlar veya mevcut kamu finansmanı konusunda tam bir genel bakışa sahip olmadığı kaydedildi.

Raporda, hidrojen stratejisinin, yenilenebilir hidrojen üretimi ve kullanımına yönelik piyasa teşviklerinin nasıl kullanılacağı, AB finansmanına nasıl öncelik verileceği, değer zincirinin hangi kısımlarına odaklanılacağı gibi alanlarda yeniden belirlenmesi istendi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.