Azerbaycan: Karabağ'daki Ermeni gruplar silah bıraktı, antiterör operasyonu durduruldu
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki Ermeni grupların silah bıraktığını, Azerbaycan ordusunun antiterör operasyonunun durdurulduğunu duyurdu.
Bakü
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Karabağ'ın Ermeni nüfusunun temsilcilerinin Rus Barış Gücü aracılığıyla yaptığı başvurusu dikkate alınarak lokal nitelikli antiterör operasyonunun durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.
- GÖRÜŞ- Azerbaycan'ın Karabağ'da antiterör operasyonu
- Ermenistan'ın politikaları 30 yıldır Karabağ'da tansiyonu yükseltiyor
- İHA görüntüleri, Ermenistan'ın ağır silahlarını Karabağ'dan çekmediğini kanıtladı
Açıklamada anlaşmaya ilişkin şu maddeler yer aldı:
- Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde bulunan Ermenistan silahlı birlikleri ve yasa dışı Ermeni silahlı grupları silah bırakıyor, savaş mevzilerini ve istihkamlarını terk ederek tamamen silahsızlandırılıyor. Ermenistan silahlı birlikleri Azerbaycan topraklarından çekiliyor, yasa dışı Ermeni silahlı grupları feshediliyor.
- Paralel olarak tüm silah, mühimmat ve ağır araçlar teslim ediliyor.
- Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus Barış Gücü ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanıyor.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresinden yapılan açıklamada ise yarın Yevlah şehrinde Karabağ'daki Ermeni nüfusunun temsilcileri ile yeninden entegrasyon konularının müzakere edileceği toplantı yapılacağı bildirildi.
Karabağ'da 90'dan fazla askeri mevzi Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti
Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Anar Eyvazov da düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ordusunun, Ermeni güçlerin teslim olmasıyla biten Karabağ'daki antiterör operasyonuyla ilgili bilgiler paylaştı.
Operasyon süresince mühimmatı tükenen Ermeni güçlerin mevzilerini bırakarak kaçtığını, kaçanlara Azerbaycan ordusunca ateş açılmadığını bildiren Eyvazov, "90'dan fazla mevzi Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti, 7 askeri araç, 4 havan topu, 1 tank, 2 zırhlı piyade aracı Azerbaycan askerlerince ele geçirildi." ifadesini kullandı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hacıyev: Bölgeye barışı getirmek istiyoruz
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığında, Azerbaycan Cumhurbaşkanının Özel Görevler Temsilcisi Elçin Emirbeyov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Fariz Rzayev'in katılımıyla ülkede akredite diplomatik temsilcilere brifing verildi.
Hacıyev, toplantıda, Azerbaycan devletinin Karabağ'daki Ermeni nüfus için geniş kapsamlı sosyal ve entegrasyon planı hazırladığını söyledi.
Azerbaycan devletinin Karabağ'daki sözde rejime entegrasyon konularını görüşmek üzere daha önceleri davetler gönderdiğini fakat bu davetlerin geri çevrildiğini hatırlatan Hacıyev, "Azerbaycan'ın gündemi Karabağ'daki Ermenilerin barışçıl şekilde entegrasyonunu sağlamaktır. Bölgeye barışı getirmek istiyoruz." dedi.
Hacıyev, Karabağ'daki sayıları 10 bini bulan silahlı güçlerin bölge barışına tehdit oluşturduğunu her zaman dile getirdiklerini vurgulayarak, "Dün mayın patlamasında sivil vatandaşlarımız ve polis memurlarımız yaşamını yitirdi. Bu da bizi lokal antiterör tedbirleri hayata geçirmeye zorladı. Hiçbir şekilde sivil yapılar hedef alınmadı. Sivillere ateş açılmadı. Azerbaycan, Karabağ'daki yasa dışı grupların silahı bırakma güvencesini almıştır. Onlara Azerbaycan tarafından güvenli çıkış sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.
Yarın Yevlah kentinde Karabağ'daki Ermeni nüfusun temsilcileri ile Azerbaycan devlet yetkilileri arasında bir görüşme gerçekleştirileceğini anlatan Hacıyev, "Azerbaycan sorunsuz yeniden entegrasyon sürecine hazır olduğunu bir kez daha ilan ediyor. Halkın insani taleplerini karşılamaya hazırız. Kısa sürede bölgede istikrar ve güvenliği sağlamaya hazırız." diye konuştu.
Hacıyev, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin (BMGK) yarın Karabağ gündemiyle yapacağı toplantının bölgedeki kırılgan duruma zarar verebileceğini belirterek, "Böyle bir toplantıya gerek yoktu. Azerbaycan istendiği zaman operasyonun gerekçelerini anlatabilir." dedi.
"Azerbaycan, bölgesel konuların bölgesel düzeyde çözümünden yanadır"
Brifing sonrasında basın mensuplarına Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi hususunda açıklamalarda bulunan Hacıyev, "Azerbaycan, bölgesel konuların bölgesel düzeyde çözümünden yanadır. Bu hususta Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan formatını önerdi. Bu formatta bölgesel konuları çözüme kavuşturabiliriz. Azerbaycan aynı zamanda 3+3 formatının da destekçisidir. Fakat maalesef Ermenistan bölge sorunlarını bölge dışındaki güçlerle çözmeye çalışıyor. Bu da bölgemiz için faydalı değildir. Bazı ülkeler kendi jeopolitik ve iç sorunlarını bizim bölgemize ihraç etmek istiyor." ifadelerini kullandı.
Paşinyan: Yaşananları not ediyoruz, gelişmeleri takip edeceğiz
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Ermenistan'daki televizyon kanallarında yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, Karabağ'daki Ermeni grupların silah bırakmasıyla sonuçlanan Azerbaycan ordusunun bölgedeki yerel antiterör faaliyetlerini değerlendirdi.
Azerbaycan ile Rus Barış Gücü aracılığıyla Karabağ'ın Ermeni nüfusunun temsilcileri ile varılan anlaşmayı gördüklerini anlatan Paşinyan, Ermenistan'ın anlaşmanın oluşturulmasına yönelik süreçte hiçbir şekilde yer almadığını belirterek anlaşmada Ermenistan isminin yer almasına tepki gösterdi.
Paşinyan, "Yaşananları not ediyoruz, gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz. Bu konuda söyleyeceklerimiz varsa mutlaka paylaşacağız." diye konuştu.
Bölgedeki çatışmaların yoğunluğunda azalma olduğunu ifade eden Paşinyan, "Ancak tümüyle bitmedi. Askeri durumdaki tırmanmanın devam etmeyeceğini umuyoruz." dedi.
Avrupa ülkelerinden açıklamalar
AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, Azerbaycan Savunma Bakanlığının Karabağ'daki Ermeni grupların silah bırakması üzerine antiterör operasyonunun durdurulduğu yönündeki açıklamasını değerlendirdi.
Stano, "Bunun sahaya yansımasını umuyoruz. Çatışmaların derhal durdurulmasını bekliyoruz. Azerbaycan'ın mevcut askeri faaliyetlerini durdurmasını da bekliyoruz." ifadesini kullandı.
Bakü ve Karabağ'da yaşayan Ermeniler arasında "anlamlı, dürüst ve özgün" diyaloğa acil olarak dönülmesi çağrısında da bulunan Stano, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresince yarın Yevlah şehrinde Karabağ'daki Ermeni nüfusunun temsilcileri ile entegrasyon konularının müzakere edileceği bir toplantının yapılacağına dair açıklamayı da not ettiklerini bildirdi.
Stano, "AB durumu çok yakından izliyor. Üye devletler, sahadaki gelişmeleri gördükçe bu bağlamda bir sonraki adımlarına karar verecekler." dedi.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile "tam ateşkes ile Karabağ Ermenilerine Azerbaycan tarafından 'güvenli ve onurlu' muamele edilmesini" temin için telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.
Michel, "(Karabağ'da yaşayan Ermenilerin) Haklarının ve güvenliklerinin güvenilir bir şekilde garanti altına alınması gerekiyor. Acil insani yardım için erişim gerekiyor." açıklamasında bulundu.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ateşkesin not edildiği, Karabağ’daki nüfusun güvenliğinin Yunanistan’ın önceliği olduğu ifade edildi.
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, BMGK toplantısı öncesi yaptığı basın toplantısında, Karabağ meselesinde Fransa’nın her zaman Ermeni halkının yaşama hakkını garanti altına alan müzakere edilmiş bir çözümden yana olduğunu söyledi. Fransız Bakan, Ermenistan’ın toprak bütünlüğünü bozacak her türlü olaya karşı teyakkuzda olduklarını belirtti.
AB bölgeye özel temsilcisini gönderiyor
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Azerbaycan'ın operasyonu sonrasında bölgeye özel temsilcisini göndereceğini bildirdi.
Borrell, sosyal medyadaki açıklamasında, AB Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Toivo Klaar'ın durum tespiti yaparak kendisine rapor sunacağını kaydetti.
Azerbaycan'ın Karabağ'da anayasal yapıyı tesis için başlattığı antiterör operasyonu
44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı sonrası Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki sözde rejimin attığı adımlar, tansiyonun yükselmesine neden oldu.
Sözde rejim, son günlerde bulundukları bölgede, Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri ve sabotaj girişimleri gibi bir dizi provokasyonlarda bulundu.
Ermeni silahlı gruplar, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya ve arazilere mayın döşemeye devam etti.
Azerbaycan'dan gelen, sözde rejimin feshedilmesi taleplerine rağmen Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda, 9 Eylül'de sözde "cumhurbaşkanlığı seçimi" yapılması tansiyonu daha da yükseltti.
Son olarak 19 Eylül'de Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yolunda mayının üzerinden geçen Azerbaycan devlet kurumuna ait kamyondaki 2 kişi hayatını kaybetti.
Olay yerine giden polis aracının da başka bir mayının üzerinden geçmesi sonucu 4 polis şehit oldu. Bunun üzerine Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla lokal antiterör operasyonu başlattı.
Yaklaşık 24 saat süren operasyon sonucu Ermeni gruplar silah bıraktı ve operasyonunun durdurulması konusunda anlaşmaya varıldı.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.