Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,219.33
ETH/USDT
3,554.00
BTC/USDT
70,540.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Belçika'dan başörtüsü yasağına destek

Belçika Eşit Haklar ve Yoksullukla Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı Demir, AB'nin başörtüsü yasağını savunarak, Müslümanların zorlamayla da olsa "Batı'nın değerlerini" benimsemesi gerektiğini söyledi.

20.03.2017 - Güncelleme : 20.03.2017
Belçika'dan başörtüsü yasağına destek

BRÜKSEL

Belçika Eşit Haklar ve Yoksullukla Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı Zuhal Demir, Belçika De Tijd gazetesine yaptığı açıklamada başörtüsü yasağını savundu. İşverenlerin çalışanlarına başörtüsü yasağı getirebileceğine dair kararın, "oyun değiştirici" olduğunu belirten Demir, 20 yıldan beri bu konuyu tartıştıklarını ve AB Adalet Divanı kararıyla bunun netliğe kavuştuğunu söyledi. 

"Bu karar ilk başta alınmış olsaydı, sorun bu kadar büyümezdi"

Ayrımcılıkla mücadele eden Belçika Eşit İmkanlar Merkezinin (UNIA) müdahil olduğu davayı kaybettiğini ve sonucu kabul etmesi gerektiğini ifade eden Demir, "Müslümanlar bizim değerlerimizi benimsemeli. Ancak herkes bunu kendi inisiyatifi ile yapmıyor. Bazılarının yardıma veya zorlamaya ihtiyacı var. Eğer bu karar ilk başta alınmış olsaydı, sorun bu kadar büyümezdi." dedi.

"Karar gerçek bir ayrımcılığa yol açmış durumda"

Belçika'nın ilk başörtülü milletvekili Mahinur Özdemir ise karar karşısında büyük bir üzüntü duyduğunu belirterek, "Karar gerçek bir ayrımcılığa yol açmış durumda. Adalet Divanı bu kararıyla zaten iş bulmakta zorlanan Müslüman kadınları daha fazla eve kapatıyor." şeklinde konuştu.

Kararda, iş yeri kılık kıyafet düzenlemesinde başörtüsünün yasaklanmasına ilişkin bir maddenin bulunması durumunda şirketlerin başörtülü birini işe almak zorunda olmayacağının da belirtildiğine atıfta bulunan Özdemir, "Yani 'Böyle yaparsanız Müslüman kadınları işe almanıza gerek kalmaz ve bu da ayrımcılık yaptınız anlamına gelmez' denilmiş oldu. Bir yol haritası çizmiş. Bu şok edici." diye konuştu.

PKK toplantılarına katılmıştı

Belçika Eşit Haklar ve Yoksullukla Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı Demir'in adı daha önce terör örgütü PKK'nın düzenlediği etkinliklere katılmasıyla gündeme gelmişti. Demir, haberler üzerine PKK'ya sempati duymadığını söylemişti. 

Muhabir: Hasan Esen

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.