Dolar
34.26
Euro
37.08
Altın
2,692.74
ETH/USDT
2,832.10
BTC/USDT
75,652.00
BIST 100
8,946.13
Dünya, Rusya-Ukrayna Savaşı

BM: Ukrayna'da en az 102 sivil öldü, 500 binden fazla mülteci komşu ülkelere geçti

BM, Rusya'nın saldırı başlattığı Ukrayna'da 102 sivilin hayatını kaybettiğini, 304 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 500 binden fazla mültecinin de komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Bayram Altuğ  | 28.02.2022 - Güncelleme : 28.02.2022
BM: Ukrayna'da en az 102 sivil öldü, 500 binden fazla mülteci komşu ülkelere geçti

Cenevre

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 49'uncu oturumu İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde başladı.

Konseyin açılışında konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Ukrayna'ya yönelik askeri saldırının sayısız hayatı riske attığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Perşembe sabahı ile dün gece arasında ofisimiz tarafından 7'si çocuk olmak üzere 102 ölü ve 304 yaralı olmak üzere 406 sivil zayiat kaydedilmiştir. Bu sivillerin çoğu, ağır topçu ve çok namlulu roket sistemleri ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahlarla öldürüldü. Korkarım ki gerçek rakamlar çok daha yüksek."

Bachelet, savunmasız ve yaşlı insanlar da dahil olmak üzere milyonlarca sivilin saldırılardan korunmak için metro ve sığınıklarda toplanmaya zorlandığını vurguladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin, 500 binden fazla sivilin ülkeden kaçarak komşu ülkelere sığındığını ve çok daha fazlasının ülke içinde yerinden edildiğini bildirdiğini aktaran Bachelet, dünyanın her yerinden barış ve insan hakları çağrıları yapıldığına dikkati çekti.

Bachelet, "Burada kazanan ve kaybeden yok. Çatışma yüzünden hepimiz zayıfladık." ifadesini kullandı.

BM, Ukrayna'da insan hakları ihlallerinin arttığı uyarısında bulundu

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, video konferans yöntemiyle yaptığı konuşmada, "Savaşın kaçınılmaz sonucunu biliyoruz; sivil kayıplar, evlerinden zorla çıkarılan kadınlar, çocuklar ve erkekler, açlık, yoksulluk ve büyük ekonomik bozulma." ifadesini kullandı.

Rusya'nın savaşı karşıtı protestocuları gözaltına almasına atıfta bulunan Guterres, ifade özgürlüğünün saldırı altında bulunduğu ve tutuklanan gazeteci ve aktivistler olduğuna dikkati çekti.

Guterres, savaş yerine "çatışma" kelimesini kullandığı konuşmasında, "Çatışma, her yerde insan haklarının mutlak inkarıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'daki askeri operasyonlarının tırmanması, insan hakları ihlallerinin artmasına neden oluyor." uyarısı yapan Guterres, ihtiyaç duyulan bu zamanda Ukrayna halkına yanlarında olduklarının gösterilmesi çağrısı yaptı.

İsviçre, Rusya'yı kınadı ama henüz yaptırım kararı almadı

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis de Konseyde ev sahibi ülke sıfatıyla yaptığı açılış konuşmasında, "İsviçre, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya yönelik, uluslararası hukukun özellikle güç kullanımını yasaklayan ve devletlerin toprak bütünlüğü ilkesinin açık bir ihlalini oluşturan saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır." dedi.

Cassis, Avrupa'nın kalbinde savaşın yeniden hüküm sürdüğünü belirterek "Barışın, insan haklarının, insancıllığın ve çok taraflılığın simgesi olan Cenevre'de bugün bu gözlemi yapmak zorunda kaldığım için çok üzgünüm. Ayrıca Ukrayna'daki bu anlamsız savaştan etkilenen milyonlarca insan için büyük şefkatimi ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Öte yandan 7 üyeli İsviçre Federal Konseyi (İsviçre Federal Hükümeti), Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya karşı yaptırımlarına İsviçre'nin de katılması konusunda henüz bir karar almadı.

Tarafsızlığı ve uluslararası barış görüşmelerine ev sahipliğiyle bilinen İsviçre'nin, Rusya'ya karşı yaptırım kararı alıp almayacağı İsviçre basınında da tartışılmaya devam ediyor.

BM İnsan Hakları Konseyinin 49'uncu oturumu, 1 Nisan'da sona erecek.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın