Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,574.90
BTC/USDT
70,366.00
BIST 100
9,125.29
Dünya

Boko Haram ile mücadele eden güçler

Çad Gölü ülkeleri, Boko Haram örgütüyle mücadelede Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü'nün yanı sıra uluslararası toplumun, bölgedeki yerel ve dini liderlerin desteğini alıyor.

19.03.2016 - Güncelleme : 19.03.2016
Boko Haram ile mücadele eden güçler Çad Gölü'ndeki ülkeler, oluşturdukları Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü'nün yanı sıra uluslararası toplumun da desteğiyle Boko Haram’a karşı mücadele veriyor. Mücadele kapsamında, geçen yıl Nijerya, Nijer, Kamerun, Çad ve Benin, Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü (FMM) oluştururken, uluslararası güçlerden bazıları örgütle doğrudan savaşıyor, bazıları ise lojistik destek sağlamakla yetiniyor. Çad Gölü ülkelerini (Nijerya, Kamerun, Nijer ve Çad) hedef alan Boko Haram örgütüyle mücadeleye destek veren Batılı güçler arasında Fransa, ABD ve Almanya öne çıkıyor. Grafik: AA/ Ahmet Burak Özkan

TUNUS - MOHAMED ABDELLAOUI

Batı Afrika'daki eylemleriyle nefret uyandıran Boko Haram'la mücadelede bölge ülkeleri, oluşturdukları ortak çok uluslu mücadele gücünün yanı sıra uluslararası toplumun desteğini alıyor. Bölge ülkeleri, saldırılarını artıran ve küresel tehdit olma yolunda ilerleyen örgüte karşı yerel ve dini liderlerin gücünden de yararlanıyor.

Boko Haram ile mücadele kapsamında, geçen yıl Nijerya, Nijer, Kamerun, Çad ve Benin, Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü (FMM) oluştururken, uluslararası güçlerden bazıları örgütle doğrudan savaşıyor, bazıları ise lojistik destek sağlamakla yetiniyor.

Bunun yanı sıra örgütün saldırılarına hedef olan ülkelerdeki yerel ve dini liderler de mücadeleye önemli katkılarda bulunuyor.

Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü

Geçen yıl oluşturulan ancak finansal, lojistik, siyasi ve teknik sorunlar yüzünden yıl başında göreve başlayan FMM, Nijerya, Nijer, Kamerun, Çad ve Benin'in, örgütün en etkili olduğu Kamerun'un ve Nijerya'nın kuzeyine konuşlandırdığı 10 binden fazla askerden oluşuyor.

Ana karargahı Çad'ın başkenti Encemine'de bulunan FMM askerleri, Nijerya, Nijer, Kamerun ve Çad'ın bağlı olduğu Çad Gölü bölgesinin güvenliğinden sorumlu.

Uzmanlar, FMM'de 3 bin 750 askerle görev yapan Nijerya'nın, 28 Mart'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminde iktidara gelen asker kökenli yeni Devlet Başkanı Muhammed Buhari sayesinde örgütle mücadele konusunda önemli rol oynayacağını düşünüyor.

Batılı güçler 

Çad Gölü ülkelerini (Nijerya, Kamerun, Nijer ve Çad) hedef alan Boko Haram örgütüyle mücadeleye destek veren Batılı güçler arasında Fransa, ABD ve Almanya öne çıkıyor.

Yerel ve dini liderlerin etkisi 

Çoğunluğu gençlerden oluşan yerel liderlere bağlı güçler, halkı örgütün eylemlerinden korumak için çaba gösteriyor.

Kamerun'un kuzeyinde Dabanga bölgesinde aktif olan bir yerel güç, güvenlik güçlerine ulaştırdığı istihbaratla aralık ayında Boko Haram militanlarının etkisiz hale getirilmesini sağladı.

Mücadelede etkin rol oynayan dini liderler ise halkı, örgütün yaratmak istediği algıdan uzaklaştırmak için çabalıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın