Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,219.28
ETH/USDT
3,560.20
BTC/USDT
70,733.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin ilk turu tamamlandı

BM, Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bugün tamamlanan Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin ikinci turunu 9 Nisan'da başlatmayı hedeflediğini söyledi.

24.03.2016 - Güncelleme : 25.03.2016
Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin ilk turu tamamlandı

CENEVRE

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, görüşmelerin ilk turunun tamamlanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, tarafların görüşmelerden çekilmeyerek müzakereleri ciddiye aldığını ve bu turun siyasi geçiş sürecinin konuşulmaya başlanması için hazırlık aşaması olduğunu ifade etti. 

"Çatışmaların durdurulması anlaşmasının ve insani yardımların ulaştırılmasının sürdürülebilir olması için siyasi bir çözüm ve siyasi çözüm için de siyasi geçiş süreci vizyonun olması gerek" diyen de Mistura, çatışmaların durduğu 27 Şubat'tan bu yana yaklaşık 3 bin kişinin hayatının kurtulduğunu belirtti. 

De Mistura, "Hükümet heyeti fazlasıyla prensipler üzerine odaklandı. Muhalifler ise ciddi belgelerle siyasi geçiş sürecine odaklandı. Prensipler tabii ki önemli ama sürekli onlardan bahsedilirse bir sonraki turda siyasi süreci konuşamayız." ifadesini kullandı.

İkinci tur görüşmelere ilişkin ise de Mistura, "Hedeflenen tarih 9 Nisan. Hangi taraf önce gelirse onlarla görüşmelere başlayacağız." dedi. 

De Mistura, görüşmelerin rejimin nisan ayında yapmayı planladığı parlamento seçimleri nedeniyle ertelenmesi ihtimaline yönelik soruya ise, "Üzerinde yorum yapma yetkim olan seçimler BM gözetiminde 18 ay içinde yapılacak olan seçimlerdir." cevabını verdi. 

De Mistura, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyeti ve rejim heyetinin, iki hafta süren görüşmelerin ardından Suriye'deki krize siyasi çözüm bulunmasına yönelik temel 12 ilke üzerinde mutabık kaldığını söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın