Dolar
32.31
Euro
34.91
Altın
2,205.56
ETH/USDT
3,581.90
BTC/USDT
70,937.00
BIST 100
9,058.15
Dünya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya saldırılarını devam ettirirse ateşkes de sağlanamaz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye hakkında, "Rusya bu bölgelerde saldırılarını devam ettirirse çatışmalar da durdurulamaz ateşkes de sağlanamaz" dedi.

12.02.2016 - Güncelleme : 12.02.2016
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya saldırılarını devam ettirirse ateşkes de sağlanamaz

Berlin

MÜNİH

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin Rusya'da hava saldırılarını durdurmaması halinde çatışmasızlık ve ateşkesin sağlanamayacağını söyledi.

52. Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere kentte bulunan Çavuşoğlu, dün yapılan Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısı hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Suriye'deki terör örgütleriyle mücadelenin devam edilmesi gerektiğini belirterek, ''Yani DAEŞ ve El Nusra ile. İkisi de terör örgütü. Ama Rusya bugüne kadar 'terör örgütleriyle mücadele ediyorum' diyerek daha çok muhalafete saldırdı ve saldırıların yüzde 88'i muhalefete yönelikti. Dün akşam dahil. Azez'den yine destek verdi. 'Terörler mücadele ediyorum' diye Rusya bu bölgelerde saldırılarını devam ettirirse çatışmalar da durdurulamaz, ateşkes de sağlanamaz. İnsani yardımlar da etkili bir şekilde ulaştırılamaz'' dedi.

Dışişleri Bakanı dün akşam Suriye destek grubuyla 17 artı 3 formatıyla yaklaşık 9 saat süren bir toplantı gerçekleştirdiklerine işaret ederek, toplantının amacının 3 Şubat'ta ara verilmek zorunda kalınan müzakereleri tekrar başlatmak olduğunu vurguladı.

Müzakerelere ara verilmesine sebep olarak Rusya'nın hava saldırıları, rejim güçleri, Hizbullah ve İran'ın desteğiyle karadan saldırıların devam etmesini gösteren Çavuşoğlu, ''Saldırılar devam ederken anlamlı müzakerelerin devam etmesi söz konusu değildi. Yine 3 Şubat'ta müzakerelerin devam etmemesinin başka bir sebebi de insani yardımların önündeki engeller kalkmamıştı. Dün bunun üzerinde uzun uzun durduk''' diye konuştu.

Dünkü toplantıyla öncelikle çatışmaların durdurulmasını sağlamaya çalıştıklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, toplantı sonrası yayınlanan bildiride esasen bunun olduğunu kaydetti.

Suriye rejiminin özellikle kuşatma altındaki bölgelerdeki insanları zor şartlarda bırakmayı amaçlamasının bir taktik olduğunu savunan Çavuşoğlu, ''Kuşatma, açlığa terketme ve bu yönle öldürme, rejimin önemli taktiklerinden bir tanesidir. Sadece varil bombaları, gaz ve klorin bombaları kullanmıyor'' dedi.

"Siyasi çözüm en gerçekçi ve kalıcı çözümdür"

İnsani yardımların bir an önce ulaştırılması gerektiğini yineleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

''Umarım önce çatışmaların durdurulması sağlanır. Bir hafta gibi bir süre öngörülüyor. Muhalefet arazideki güçlerle de görüşecek. Umarım kalıcı bir ateşkese dönüştürülür. Çatışmalar durdurulur. Ondan sonra da müzakereler başlar, çözüme giden müzakereler. Siyasi çözüm en gerçekçi ve kalıcı çözümdür.''

Çalışma grubu kararı

Bakan Çavuşoğlu Suriye'de siyasi dönüşümün gerekliliğine işaret ederek, bunun için Beşar Esed'in gitmesi gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, ''Muhalefet Riyad'da hazır. Kendi istişare grubunu hazırladı, müzakere heyetini belirledi, koordinatörünü... Hazır. Arazideki şartlar uygun değil. Tüm bunları denetlemek amacıyla iki tane çalışma grubu kurma kararı aldı. Bir tanesi insani yardımların etkili bir şekilde ulaşıp ulaşmadığını denetleyecek ve ilave tedbirler alabilecek. Diğeri de önce çatışmaların durdurulması sonra temennimiz ateşkesin sağlanması ve denetlenmesini gözetleyecek. Türkiye tüm bu çalışma gruplarının içinde olacak, komşu ülkeler müttefik ya da koalisyon içinde bulunan ülkeler, Rusya ve ABD de dahil. Bu süreçte en büyük soru, Rusya saldırılarını durduracak mı durdurmayacak mı?'' ifadelerini kullandı.

İnsani yardımların ulaştırabilmesi için Rusya'nın bir an evvel saldırıları durdurması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, ''Rusya'nın DAEŞ'e ve El Nusra'ya yönelik yaptığı operasyonlara kimse itiraz etmez. Ama bunu da koalisyonla bir şekilde koordineli yapmak gerekir. Hem yanlış hedefler seçilmesin hem de dün akşam 9 saat sürdürdüğümüz müzakerede aldığımız kararlar ve bildirinin içindeki unsurlar da uygulanabilsin. Suriye'de kalıcı barış ve istikrarı müzakereyle yerine getirmiş olalım'' diye konuştu.

Muhabir: Cüneyt Karadağ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.