Dünya, İsrail-Filistin çatışması

Fransa, fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınını kınadı

Fransa'nın, yüzlerce fanatik Yahudinin İsrailli bakanlar eşliğinde Mescid-i Aksa'ya baskınını kınadığı bildirildi.

Şeyma Yiğit  | 14.08.2024 - Güncelleme : 14.08.2024
Fransa, fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınını kınadı

Ankara

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Fransa, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Kudüs'teki kutsal mekanların tarihi statükosunu ihlal eden Mescid'i Aksa ziyaretini kınıyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "yeni bir provokasyon" olarak nitelenen ziyaretin "kabul edilemez" olduğu belirtildi.

Fransa'nın, İsrail hükümetini Kudüs'teki kutsal mekanların tarihi statükosunu korumak için gerekli tüm önlemleri almaya çağırdığı açıklamada, iki devletli çözümün hayata geçirilmesinin aciliyeti vurgulandı.

İsrailli aşırı sağcı Bakan fanatik Yahudilerle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

İsrailli bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Yitzhak Wasserlauf'un yanı sıra fanatik Yahudiler, dün, İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemişti.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan açıklamaya göre, 2 bin 250 kadar fanatik Yahudi, Aksa'ya düzenlenen baskına katılmıştı.

Mescid-i Aksa'da bazı fanatik Yahudilerin yerlere kapanarak Talmudik ritüeller gerçekleştirdiği görülmüştü.

Ürdün, 1994'te İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs'teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor. Yine 2013'te Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün'e verildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.