Dolar
34.16
Euro
37.20
Altın
2,680.35
ETH/USDT
2,616.30
BTC/USDT
67,239.00
BIST 100
9,012.01
Dünya

Fransa ve Norveç'ten, İsrail'in "istenmeyen kişi" ilan ettiği BM Genel Sekreteri Guterres'e destek

Fransa'nın, İsrail'in "istenmeyen kişi" ilan ettiği Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i desteklediği bildirilirken, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store destek açıklaması yaptı.

Esra Taşkın, İbrahim Hamdi Hacıcaferoğlu, Dilara Karataş  | 03.10.2024 - Güncelleme : 03.10.2024
Fransa ve Norveç'ten, İsrail'in "istenmeyen kişi" ilan ettiği BM Genel Sekreteri Guterres'e destek

Paris/İstanbul/Ankara

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Fransa, İsrail'in BM Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres'i istenmeyen kişi ilan eden haksız, ciddi ve verimsiz kararından ötürü üzüntü duyuyor." ifadesine yer verildi.

Fransa'nın Guterres'e tam desteğini ve güvenini yinelediği aktarılan açıklamada, BM'nin Orta Doğu'daki istikrarı korumak için önemli rol üstlendiği kaydedildi.

Açıklamada, "Fransa, BM Şartı'na, uluslararası hukuka ve uluslararası barış ile güvenliğin korunması için BM Güvenlik Konseyinin kararlarının uygulanmasına olan bağlılığını hatırlatıyor." ifadesi kullanıldı.

Norveç

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Norveç, BM Antlaşması'nı savunma, barış ve güvenliği koruma çabalarında Genel Sekreter Guterres'in arkasındadır." ifadesine yer verdi.

"İsrail'in BM ve BM'nin Genel Sekreteri'nin itibarını zedelemeye yönelik girişimlerine şiddetle karşı çıkıyorum." değerlendirmesinde bulunan Store, Orta Doğu'daki de dahil olmak üzere karşılaşılan krizlerin "güçlü bir BM gerektirdiğini" kaydetti.

"Orta Doğu büyük bir savaşın eşiğinde" uyarısı

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Orta Doğu'daki gerilime ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Eide, "Gazze'deki savaş neredeyse 1 yıldır devam ediyor. Son haftalarda gerilimin daha da tırmandığına şahit olduk. Bir kırılma noktasına yaklaşıyoruz. Bölge, daha fazla ülkenin dahil olabileceği ve daha ciddi insani felakete yol açabilecek büyük bir savaşın eşiğinde." ifadelerini kullandı.

Bakan Eide, ayrıca X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İsrail'in Lübnan'a saldırılarını kınayarak, saldırılarda "endişe verici sayıda sivilin hayatını kaybettiğini" belirtti.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadın olmak üzere 41 bin 788 Filistinli öldü, 96 bin 794 kişi yaralandı.

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan makamlarına göre, Hizbullah'ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1374 kişi öldü.

İsrail, Guterres'i "istenmeyen kişi" ilan etmişti

İsrail yönetimi, Orta Doğu'da gerilimin acilen düşürülmesi çağrıları yapan BM Genel Sekreteri Guterres'i "istenmeyen kişi" ilan ederek ülkeye girişini yasakladığını duyurmuştu.

BM Genel Sekreteri'nin 1 Ekim'de yaptığı açıklamada, İsrail'e atılan füzelere ilişkin İran'ın ismini zikretmediği ve Tahran'ın saldırısını "doğrudan kınamadığı" iddia edilmişti.

Guterres, İran'ın füze saldırısının ardından yaptığı açıklamada, "Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınıyorum." ifadesini kullanarak, acil ateşkes çağrısında bulunmuştu.

İsrail'in bu kararının ardından BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Guterres'e destek verdiklerini açıklamıştı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield'in ise BM'deki konuşmasında, Genel Sekreter'den hiç bahsetmemesi ve "ABD, İsrail'e tam, tam, tam destek vermektedir." diye konuşması dikkati çekmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.