Dolar
32.37
Euro
35.04
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.00
BTC/USDT
70,103.00
BIST 100
9,113.82
Dünya

Fransa'da cumhurbaşkanı adaylarının 'açık oturum' sınavı

Fransa'da cumhurbaşkanı seçimlerine katılacak olan 5 aday, televizyonda canlı yayınlanan açık oturumda kozlarını paylaştı.

21.03.2017 - Güncelleme : 21.03.2017
Fransa'da cumhurbaşkanı adaylarının 'açık oturum' sınavı

PARİS 

Fransa'da cumhurbaşkanı seçimlerine katılacak olan ve anketlerde en fazla şans verilenler arasında yer alan 5 aday, televizyonda canlı yayınlanan açık oturumda kozlarını paylaştı.

TF1 kanalındaki tartışmaya aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Marine Le Pen, bağımsız aday Emmanuel Macron, merkez sağdaki Cumhuriyetçi Parti adayı François Fillon, Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon ile radikal solun adayı Jean-Luc Melenchon katıldı.

Adayların, yaklaşık 3,5 saat süren açık oturumda ekonomi, eğitim, göç, göçmenler, güvenlik, asayiş, laiklik ve tesettür mayosu konularındaki hararetli tartışması damgasını vurdu.

Tartışma sürerken düzenlenen bir anket ise seçmenlerin açık oturumda Macron'u "en inandırıcı aday" olarak gördüğünü ortaya koydu.

BFM kanalının anketine göre, bu konuda seçmenlerin yüzde 29'u Macron'u, yüzde 20'si de Melenchon'u ilk iki sırada gösterdi. Fillon ve Le Pen'in yüzde on dokuzar beğenilme oranını yakaladığı sıralamada, Hamon yüzde 11 ile sonuncu oldu.

Vaatler

Tartışmada Avrupa Birliği karşıtı görüşlerini yineleyen aşırı sağcı Le Pen, seçilirse ülkeye hiçbir şekilde göçmen almayacağı vaadinde bulundu ve Schengen sınırlarında yine kimlik kontrolü başlatacağı sözünü verdi.

Le Pen, bazı belediyelerin plajlarda tesettür mayoya getirdiği yasağa destek verdi, Macron ve Melenchon ise karşı çıktı.

Küresel ısınma tehdidine dikkati çeken Melenchon, seçildiği takdirde nükleer enerji santrallerini kademeli olarak kapatacağını vadetti.

Hamon, istihdamın artırılmasına önem vereceğini taahhüdünde bulundu. Macron da iş dünyasında yatırımların artırılması için daha esnek kurallar getireceğini söyledi.

Fillon ise alım gücünü artırmayı ve sosyal kesintileri düşürmeyi planladığını aktardı.

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu nisan ayında gerçekleştirilecek. Bu turda hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması halinde mayısta ikinci tur yapılacak.

Muhabir: Rahmi Gündüz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.