Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,219.04
ETH/USDT
3,572.90
BTC/USDT
70,847.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

'Halepçe'de izini kaybettiğim annemi 22 yıl sonra öğrendim'

Irak'ın Halepçe kentinde 16 Mart 1988'deki kimyasal gaz saldırısından 3 aylık bir bebekken kurtarılan Ahmed, Halepçe'de kaybettiğim annemin Fatma Salih olduğunu DNA testi sonucu 22 yıl sonra öğrendim." dedi.

Mehmet Kara, Mazın Asad  | 16.03.2018 - Güncelleme : 16.03.2018
'Halepçe'de izini kaybettiğim annemi 22 yıl sonra öğrendim'

Ankara

ANKARA - MEHMET KARA / MAZIN ASAD

Dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in emriyle uçaklardan atılan kimyasal gazlarla 16 Mart 1988'de gerçekleştirilen Halepçe Katliamı'ndan 3 aylıkken sağ kurtarılan Zmnako Muhammed Ahmed gerçek annesine ulaşabilmek için 22 yıl mücadele verdi.

Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uçaklardan atılan ve çoğu kadın ve çocuklardan oluşan binlerce insanın hardal ve sarin gazı gibi "elma kokulu gazlarla" öldürüldüğü katliamdan şans eseri kurtarıldığını belirterek, sonrasını şöyle anlattı: 

"Saldırının ardından beni kurtarıp İran'a götürmüşler ve İran'da bir aile beni evlatlık almış. 3 yaşındayken İranlı annem beni psikoloğa götürerek bu durumu anlattı. Psikolog başımdan geçen olayı aşamalı bir şekilde bana anlatılması gerektiğini söylemiş. Çünkü İran vatandaşı olmadığımdan ötürü bunu ileride bir şekilde öğrenecektim. Onun için küçüklükten beri gerçek ailem arasında olmadığını öğrendim. Ancak İranlı annem beni sevgi ve şefkatinden asla mahrum bırakmadı. Aile bana çok iyi davrandı."

"İlk defa Halepçe’ye döndüğümde, kente varmadan ağlamaya başladım"

Gerçek ailesini bulmak için Irak'a geldiğini ve mücadelesine burada devam ettiğini aktaran Ahmad, "Irak’a geldiğimde bakanlık yetkilileri ve şimdi Anadolu Ajansı Erbil muhabirlerinden olan Fahrettin İbrahim bana çok yardım etti. Hem ailelerden hem benden DNA örneği aldılar. Sonuçlar çıktıktan sonra Halepçe Şehitler Anıtı’nda bir program yapıldı. İlk defa Halepçe'ye döndüğünde kente varmadan ağlamaya başladım. Tarifsiz duygular yaşıyordum. Halepçe'den kurtarıldıktan sonra izini kaybettiğim annemin Fatma Salih olduğunu DNA testi sonucu 22 yıl sonra öğrendim. Böylece gerçek aileme yıllar sonra da olsa kavuştum." diye konuştu.

Ailesinin birçoğunu Halepçe Katliamı'nda kaybettiğini belirten Ahmed, hala birçoğunun ölüp ölmediğinden emin olamadıklarını ve DNA testlerinin devam ettiğini kaydetti. Test sonuçları ile insanların gerçek ailelerine yıllar sonra kavuştuğunu, savaş mağdurlarının ailelerini bulmak için içlerindeki umudu öldürmediklerini vurgulayan Ahmed kendisinin de konuyu hala yakından takip ettiğini söyledi.

"Katliamın sorumluları arasında Avrupalı şirketler de var"

Halepçe Katliamı'nın gerçek faillerinin aradan 30 yıl geçmesine rağmen yargılanmadığını belirten Ahmed, "Katliamın faillerinden "Kimyasal Ali" lakaplı Ali Hasan El-Mecid idam edildi. Aynı şekilde Saddam Hüseyin de başka bir katliamdan suçlu bulunarak idam edildi. Fakat katliamın sorumluları arasında Avrupalı şirketler de var. Bu şirketler Saddam Hüseyin'e kimyasal madde verdi. Bu da Saddam'ın kimyasal silah üretmesini sağladı. Bu şirketlerle ilgili herhangi bir yasal işlem yapılmadı." ifadesini kullandı.

Ahmed, katliamda suçu olduğu düşünülen şirketlere yönelik Irak'ta açılan yeni bir davanın olduğunu aktararak, "Geçen hafta katliamla bağlantılı şirketler hakkında Halepçe mahkemesinde yargı süreci başlatıldı. Umarım bu olayda Saddam’a ve Baas rejimine yardım eden kişiler ve şirketler hakkında yargılama yapılır ve tüm suçlular gün yüzüne çıkar. Temennim, böyle bir olayın tekrar etmemesidir. Ancak maalesef son zamanlarda Suriye’de de olayları görüyoruz." şeklinde konuştu.

Kimyasal saldırının sadece insanları öldürmediğinin altını çizen Ahmed şunları kaydetti:

"Şu ana kadar gazın hem doğaya hem de hayvanlara etkisi devam ediyor. Yapılan araştırmalara göre Halepçe'de kanser vakaları diğer bölgelere göre çok daha fazla. Bu konuda uzman olmadığım için net bilgiler veremeyebilirim ancak gazın Halepçe doğasına etkisi kesinlikle hala devam ediyor. "

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.