Dolar
34.18
Euro
38.23
Altın
2,639.58
ETH/USDT
2,635.00
BTC/USDT
64,036.00
BIST 100
9,678.17
Dünya

Hamas'ın Lübnan'daki yöneticilerinden Ebu el-Emin, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti

Hamas, Lübnan'daki yöneticilerinden Fetih Şerif Ebu el-Emin'in, ülkenin güneyindeki El-Bass Kampı'nda bulunan evine İsrail savaş uçakları tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu.

Ekip  | 30.09.2024 - Güncelleme : 30.09.2024
Hamas'ın Lübnan'daki yöneticilerinden Ebu el-Emin, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti

Beyrut

Hamas'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, Hamas'ın Lübnan'daki yöneticilerinden ve yurt dışındaki yönetim üyesi Ebu el-Emin'in El-Bass Kampı'ndaki evine hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Açıklamada, saldırıda Ebu el-Emin'in yanı sıra eşi Umeyye İbrahim Abdulhamid, oğlu Emin ve kızı Vefa'nın da hayatını kaybettiği ifade edildi.

İsrail ordusu da yaptığı yazılı açıklamayla Ebu el-Emin'in ve iki çocuğunun öldüğü saldırıyı resmi olarak üstlendi.

Açıklamada Ebu el-Emin'in hava saldırısıyla hedef alındığı ve öldürüldüğü aktarıldı.

Baalbek bölgesine yönelik saldırılarda 12 kişi hayatını kaybetti

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail saldırılarının yol açtığı can kayıplarına ilişkin bilgi verildi.

Baalbek bölgesine yönelik gece saatlerinde düzenlenen hava saldırılarında 12 kişinin yaşamını yitirdiği aktarılan açıklamada, söz konusu saldırılarda 20 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Açıklamada, ülkenin güneyinde yer alan Sayda kentine bağlı Ayn Delb bölgesine dün düzenlenen hava saldırısında ölü sayısının 45'e, yaralı sayısının da 70'e yükseldiği kaydedildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, dün akşam Ayn Delb bölgesindeki hava saldırısında 33 kişinin öldüğü, 52 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında 4 kişi yaşamını yitirdi

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun dün gece Kola Mahallesi'ne düzenlediği hava saldırısında ölen ve yaralananlara dair bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail'in çok katlı bir binayı hedef aldığı saldırıda 4 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Beyrut'taki bu saldırı Hizbullah'ın kalesi kabul edilen Dahiye dışında bir yere 2006'dan bu yana düzenlenen ilk saldırı oldu.

Saldırılarda 2 Fransız vatandaşı öldü

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'a saldırılarında 60 yaşında bir Fransız vatandaşının yaşamını yitirdiğini açıkladı. Fransız vatandaşının öldüğü saldırıya ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail'in Lübnan’a yoğunlaşan saldırılarında hayatını kaybeden Fransızların sayısı iki oldu.

Geçen hafta 87 yaşında Fransız uyruklu bir kişinin, Lübnan'ın Sur kentinde yaşadığı evin yakınlarında meydana gelen "güçlü bir patlamanın" ardından bulunduğu binanın çökmesi sonucu yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

Mikati, çözüme giden yolun "İsrail'in Lübnan'a saldırılarını durdurmak" olduğunu söyledi

Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise başkent Beyrut'ta Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya geldi.

Başbakan Mikati, görüşme sırasında, çözüme giden yolun, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını durdurmak ve Avrupa Birliği ile Arap ve yabancı ülkelerin desteğiyle ABD ve Fransa'nın başlattığı ateşkes çağrısına geri dönmek olduğunu söyledi.

Mikati, önceliğin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararının uygulanması olduğunu vurguladı.

Fransız Bakan Barrot ise önceliğin Lübnan'da cumhurbaşkanını seçmek ve silahlı çatışmaları durdurmak için çalışmak olduğunu kaydetti.

Barrot, Fransa'nın Lübnan'ı ve halkını her düzeyde desteklediğini, bu hassas şartlarda orduyu desteklemek ve yardım etmekle yakından ilgilendiğini söyledi.

"Lübnan ordusunu Litani Nehri'nin güneyine göndermeye hazırız"

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2006 yılındaki 1701 sayılı kararına dikkati çeken Mikati, şunları kaydetti:

"Bizler BMGK'nin 1701 sayılı kararını uygulamaya hazırız. Ateşkesin sağlanmasının ardından da görevini Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ile koordineli yapmak üzere orduyu Litani Nehri'nin güneyine göndermeye hazırız."

İsrail'le derhal ateşkesi hayata geçirme yönündeki tutumlarını teyit eden Mikati, "Lübnan ordusunu Litani Nehri'nin güneyine göndermeye hazırız." dedi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant'tan Lübnan'a kara saldırısı iması 

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Gallant, ülkenin kuzeyindeki İsrail ordusuna ait bir zırhlı birliği ziyaret ederek gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Burada askerlere hitap eden Gallant, Lübnan'a kara saldırısı imasında bulunarak, "(Hizbullah Genel Sekreteri Hasan) Nasrallah'ın ortadan kaldırılması son değil. (İsrail'in) Kuzey sakinlerini evleri geri getirmek için siz de (zırhlı birlik askerleri) dahil tüm yeteneklerimizi harekete geçireceğiz." ifadesini kullandı.

İsrail'den ateşkes için "Hizbullah'ın Litani'nin kuzeyine çekilmesi ve silahsızlandırılması" şartı

Öte yandan, İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Katz, aralarında Almanya, İngiltere, İtalya ve Kanada'nın da bulunduğu 25 ülkenin dışişleri bakanlarına mektup gönderdi.

Mektubunda Katz, "İsrail, Lübnan'da ateşkesi kabul etmeyecektir. İsrail'in ateşkesi kabul etmesinin tek yolu Hizbullah'ı Litani'nin kuzeyine taşımak ve silahsızlandırmaktır." ifadelerine yer verdi.

"Sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Lübnan'a ilişkin tüm kararlarının tam olarak uygulanmasıyla ateşkesin sağlanabileceğini" ifade eden Katz, şunları kaydetti:

"Bu olmadığı sürece İsrail, vatandaşlarının güvenliğini ve kuzey sakinlerinin bölgelerine dönüşünü sağlamak için uygulamalarını sürdürecektir."

Katz ayrıca Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın İsrail hava saldırısında öldürülmesinin "Tel Aviv tarafından alınan en haklı ve önleyici tedbirlerden biri olduğunu" iddia etti.

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında 6 sağlık çalışanı öldü, 4'ü yaralandı

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in sivillere yönelik hava saldırılarına ilişkin "Düşman insanlık dışı soykırıma devam ediyor." ifadeleri kullanıldı.

İsrail ordusunun Batı Bekaa bölgesindeki bir sivil savunma merkezini bombaladığı aktarılan açıklamada, söz konusu saldırı sonucu 6 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği, 4'ünün belirtildi.

Açıklamada, uluslararası toplum "İsrail'in sivilleri ve sağlık çalışanlarını hedef alan insanlık dışı saldırılarına" karşı yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçlandı.

Sağlık Bakanlığı, dün de İsrail'in ülkeye yönelik hava saldırıları sonucu son iki günde 14 sağlık çalışanının öldüğünü açıklamıştı.

Lübnan ordusu: İsrail'in İHA'yla düzenlediği saldırıda bir asker öldü

Lübnan ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun güneydeki bir askeri kontrol noktasından geçen motosikleti hedef aldığı belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in İHA'yla gerçekleştirdiği saldırı sonucu bir askerin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

İsrail’in Lübnan’a şiddetlenen saldırılarında 1208 kişi öldü

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1208 kişi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.

Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.