Hindistan'da traktörleriyle eylem yapan çiftçilere polis müdahale etti
Yeni Delhi'de güvenlik güçleri, Cumhuriyet Bayramı gösterileri sırasında traktörleriyle eylem yapan ve barikatları aşarak gösteri alanının dışına çıkmak isteyen çiftçilere müdahalede bulundu, 1 çiftçi yaşamını yitirdi, 80'den fazla polis yaralandı.
Ankara
BBC'nin haberine göre, şehrin iki tarafından eyleme katılan Tikri ve Singhu çiftçi grupları, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'ye 6 farklı noktadan giriş yapması beklenen eylemciler için çizilen ve polis barikatları ile çevrelenen güzergahın dışına çıktı.
Bunun üzerine polis protestocu çiftçilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Polis barikatlarını aşan çiftçiler traktörlerini, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapıldığı şehir merkezine doğru sürmeye ve yürümeye başladı.
Çiftçilerin, Yeni Delhi'de barikatları aşarak tarihi Kızıl Kale'ye girmesi üzerine polisin cop ve göz yaşartıcı gazla müdahalesi sırasında oluşan kargaşada 1 çiftçi yaşamını yitirdi, 80’den fazla polis ise yaralandı.
Yerel yayın kuruluşu NDTV'nin haberinde, polisin, çiftçinin bölgede meydana gelen trafik kazasında öldüğü açıklamasına yer verilirken, protestocular, çiftçinin vurularak öldüğünü ileri sürdü.
Emniyet yetkilileri, sürat yapan bir traktörünün devrilmesi sonucu 1 çiftçinin öldüğünü, akşam saatlerinde durumun normale döndüğünü ve yolların trafik akışı için yeniden açıldığını söyledi.
Protestocu çiftçiler ise şiddet olaylarına karışanların çiftçi sendikalarının üyesi olmadığını bildirdi.
Sendika Başkanı Darshan Pal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün yaşananlar talihsiz bir durum. Barikatları yıkanlar bizden değil. Kendimizi onlardan ayrı tutuyoruz." dedi.
Yeni tarım yasaları ve çiftçi protestoları
Hindistan’da Eylül 2020'de kabul edilen ve tarım sektörüne serbestleşme getiren 2 yasa, taban fiyatı ve destekleme alımı politikalarını sona erdireceği, aracı şirketlerin fiyatları düşürerek sonunda kendilerini topraksız bırakacağı gerekçesiyle çiftçiler tarafından protesto ediliyor.
Başbakan Narendra Modi hükümeti ise yeni yasaların, çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlüğü tanıyarak özel yatırımla tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini savunuyor.
11 tur müzakere sonuçsuz kaldı
Hükümet ile çiftçiler arasındaki taleplerin uzlaştırılması için yapılan 11 tur müzakere sonuçsuz kalmıştı. Hükümetin kanunları 18 aylığına askıya alma teklifi de çiftçiler tarafından reddedilmişti.
Sonuçsuz kalan müzakerelerin ardından çiftçiler, protestoların devam edeceğini duyurmuştu.
Ülkede, çiftçilerin yarısından fazlasının borç içinde olduğu, 2018 ve 2019'da 20 bin 638 çiftçinin canına kıydığı ifade ediliyor.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.