Dolar
32.33
Euro
34.87
Altın
2,211.82
ETH/USDT
3,591.40
BTC/USDT
70,788.00
BIST 100
9,046.03
Dünya

İnsan Hakları Konseyinde ABD'den Filistin boykotu

ABD, BM Cenevre Ofisi'ndeki İnsan Hakları Konseyinin 34. oturumunda ele alınan "Filistin ve işgal altındaki Arap topraklarındaki insan hakları durumu" toplantısına katılmayarak boykot etti.

20.03.2017 - Güncelleme : 21.03.2017
İnsan Hakları Konseyinde ABD'den Filistin boykotu Fotoğraf: AA/Mustafa Yalçın

CENEVRE/GAZZE

ABD, İsviçre'deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde devam eden İnsan Hakları Konseyinin 34. oturumunda ele alınan "Filistin ve işgal altındaki diğer Arap topraklarındaki insan hakları durumu"na ilişkin toplantıya katılmayarak boykot etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, ABD'nin, BM Cenevre Temsilciliği vasıtasıyla yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin Filistin ve işgal altındaki Arap topraklarındaki insan hakları ihlallerinin konu edildiği 7. gündem maddesine "güçlü ve tartışmasız biçimde" karşı durduğunu belirtti.

Toner, konseyin bugünkü faaliyetinin "İsrail'e karşı uzun süredir devam eden ön yargının bir parçası" olduğunu ileri sürdü.

Bu gündem maddesinin uzun süredir gündemde kalmasının konseyin güvenilirliğini tehdit eden en büyük unsurlardan birini oluşturduğunu iddia eden Toner, ABD'nin konseyin "Filistin ve işgal altındaki diğer Arap topraklarındaki insan hakları durumu"nun ele alındığı birleşimine katılmama kararı aldığını açıkladı.

Toner, ABD olarak konseyin konuyla ilgili bu hafta içinde alacağı kararların tamamına karşı oy kullanacaklarını ve diğer ülkeleri de aynı yönde teşvik edeceklerini ifade etti.

Konseyin bugünkü toplantısını ABD'nin yanı sıra İsrail de boykot etti.

Filistin'den uyarı

Konsey toplantısına katılan Filistinli yetkililer ise boykotun işgalci İsrail'in insan hakları ihlallerini sürdürmesini ve bu ihlallerin cezasız kalmasını cesaretlendireceği uyarısında bulundu.

Toplantıya, video mesajla katılan BM'nin işgal altındaki Filistin Topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Michael Lynk de İsrail'in Gazze'deki ablukası ile Filistin geneli ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki insan hakları ihlallerini detaylı şekilde anlattı.

Avrupa Birliği'nin (AB) de temsil edildiği toplantıda İslam İşbirliği Teşkilatı adına Pakistan, Afrika Grubu adına Tunus, Arap Ligi adına Irak, Bağlantısızlar Hareketi adına Venezuela ve Türkiye'nin yanı sıra birçok ülke temsilcisi söz alarak İsrail'in insan hakları ihlallerine ilişkin görüşlerini açıkladı.

BM İnsan Hakları Konseyinin 27 Şubat'ta başlayan, 24 Mart'a kadar devam edecek 34. oturumunda başta Suriye, Myanmar, İsrail işgali altındaki Filistin toprakları, İran, Eritre ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere insan hakları uygulamaları konularında 45 ülke tarafından hazırlanan 100'den fazla rapor değerlendiriliyor.

Hamas: İsrail yanlısı bir tutum

Öte yandan, Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Filistin'deki insan hakları ihlallerinin konu edildiği gündem maddesine karşı durulması, siyonistlerin Filistin halkı aleyhinde işlediği suçlara, hak ihlallerine devam etmesi için yeşil ışık yakıyor." denildi.

ABD'nin böylesi bir maddeye karşı çıkmasının, "Açıkça İsrail yanlısı bir tutum" olarak değerledirildiği açıklamada, "Bu karar karşısında, işgal güçlerinin işlediği suçlar ile hak ihlallerini deşifre etmek ve ABD'nin siyonist yanlısı siyasetini başarısızlığa uğratmak için tüm alanlarda, Filistin ulusal, bölgesel, ortak çalışmalarında uzlaşının hızlandırılması gerekiyor." ifadelerine yer verildi. 

ABD, İsviçre'deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinde devam eden İnsan Hakları Konseyinin 34. oturumunda, "Filistin ve işgal altındaki diğer Arap topraklarındaki insan hakları durumu"nun ele alındığı toplantıya katılmayarak boykot etmişti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, ülkesinin Filistin ve işgal altındaki Arap topraklarındaki insan hakları ihlallerinin konu edildiği 7. gündem maddesine "güçlü ve tartışmasız biçimde" karşı durduğunu belirterek, konseyin bugünkü faaliyetinin "İsrail'e karşı uzun süredir devam eden önyargının bir parçası" olduğunu ileri sürmüştü. Konseyin bugünkü toplantısını ABD'nin yanı sıra İsrail de boykot etmişti.

Muhabir: Bayram Altuğ-Afra Aksoy

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
ABD
Bu haberi paylaşın