Dolar
34.18
Euro
38.30
Altın
2,649.61
ETH/USDT
2,637.70
BTC/USDT
63,876.00
BIST 100
9,675.45
Dünya

Irak Cumhurbaşkanı Salih: Erbil saldırısıyla hükümet kurma çalışmaları hedef alındı

Irak Cumhurbaşkanı Salih, Erbil'e düzenlenen füze saldırılarını kınayarak bu saldırıların amacının ülkede muktedir bir hükümetin kurulmasını engellemek olduğunu söyledi.

Haydar Karaalp  | 13.03.2022 - Güncelleme : 13.03.2022
Irak Cumhurbaşkanı Salih: Erbil saldırısıyla hükümet kurma çalışmaları hedef alındı

Bağdat

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Erbil'deki füze saldırısına ilişkin bir mesaj yayımladı.

"Erbil'i hedef alan terör saldırısını kınıyoruz." ifadesini kullanan Salih, şunları kaydetti:

"Saldırının zamanlamasının siyasi tıkanıklığın giderilmesi için başlatılan girişimlere denk gelmesi, muktedir bir hükümetin kurulmasını engellemek içindir. Ülkenin kaosa sürüklenmesi çabaları karşısında sıkıca durmak lazım. Güvenlik güçlerimizin saflarını birleştirmemiz, devlet mercilerini oluşturmamız ve yasa dışı teröristlerle mücadele etmemiz gerekiyor."

Irak Meclis Başkanı'ndan kınama

Öte yandan Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi de Erbil'e düzenlenen saldırıyı kınadı.

Yayımladığı mesajında Halbusi, "Erbil'in hedef alınması Irak'ın egemenliğine ve tüm halkının güvenliğine saldırıdır. Kınadığımız olayın karşısında durmak için ulusal birlik tutumu geliştirmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Barzani'den uluslararası topluma çağrı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığından yapılan açıklamada, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani'nin saldırıya ilişkin mesajına yer verildi.

Açıklamada, Barzani'nin, dün gece herhangi bir gerekçe olmadan balistik füze ile IKBY halkının güvenlik ve istikrarını hedef alan saldırıyı şiddetle kınadığı belirtildi.

Ayrıca, Barzani'nin "Uluslararası toplum ve Irak federal hükümetinden söz konusu saldırılar hususunda ciddi bir şekilde durmalarını talep ediyoruz." şeklindeki ifadelerine yer verildi.

Türkmen Bakan Maruf: Saldırının siyasi amacı bulunuyor

IKBY Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf ise AA muhabirine gönderdiği yazılı mesajında, "Dün gece geç saatlerde Erbil'e yapılan füze saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu bir terör saldırısıdır. Yapılan bu saldırının terörden ziyade siyasi bir amacı bulunuyor." ifadelerine yer verdi.

"Bu saldırıların tekrarlanmasının amacı, bölgede siyasi istikrarı hedef almaktır. Erbil'in istikrarı, hem Irak hem de bölge için çok önemlidir." diyen Maruf, saldırıda yaralanan vatandaşlar için acil şifa dileğinde bulundu.

IKBY Anti-Terör Birimi, Erbil'in Irak dışından 12 balistik füzeyle saldırıya uğradığını duyurmuştu.

Anti-Terör Birimi, saldırıya ilişkin resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamasında, "Başkent Erbil, Kürdistan Bölgesi ve Irak dışından balistik füzelerle saldırıya uğradı." ifadelerini kullanmıştı.

Saldırının "doğudan yönlendirildiği" kaydedilen açıklamada, olayın gece saat 01.00'de gerçekleştiği ve 12 balistik füzenin Erbil'deki ABD konsolosluğu yönündeki bir mahalleyi hedef aldığı belirtilmişti.

IKBY İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, saldırıda can kaybının yaşanmadığı, bir vatandaşın ise hafif şekilde yaralandığı ifade edilmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın