Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ilk yurt dışı ziyaretini Irak'a gerçekleştiriyor

İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan, ilk yurt dışı ziyaretini Irak'a gerçekleştiriyor.

Haydar Karaalp  | 11.09.2024 - Güncelleme : 11.09.2024
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ilk yurt dışı ziyaretini Irak'a gerçekleştiriyor Fotoğraf: Murtadha Al-Sudani/AA

Bağdat

Irak Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Pezeşkiyan'ı Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda resmi törenle karşıladı.

Sudani ve Pezeşkiyan'ın Hükümet Sarayı'ndaki görüşmesinde, iki ülke arasındaki işbirliği ve ortaklık düzeylerini geliştirmeyi amaçlayan dosyalar değerlendirildi.

Sudani, istikrar ve kalkınma adına bölgedeki ekonomik ve güvenlik sorunlarıyla yüzleşmek için iki ülke arasında ikili çalışmanın önemini dile getirdi.

İran Cumhurbaşkanı da İran'ın ikili ilişkileri güçlendirme ve iki ülke arasındaki işbirliği programları ve mutabakat anlaşmalarını sürdürme arzusunu vurguladı.

Pezeşkiyan ayrıca Sudani'ye İran lideri Ali Hamaney'in mesajının yer aldığı bir plaket takdim ederek, Irak'a "Erbain ziyareti" sırasında gösterilen misafirperverlikten ötürü teşekkür etti.

Irak Cumhurbaşkanı, İran'lı mevkidaşıyla iki ülke arasındaki ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri görüştü

Irak Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi'nin yazılı açıklamasına göre, Cumhurbaşkanı Reşid, İran'lı mevkidaşı Pezeşkiyan ile Bağdat'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

​​​​​​​Reşid, görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü ve tarihi olduğunu ifade ederek, İran'ın Irak'ın önemli bir komşusu olduğunu ve bölgeyi destekleme ve istikrara kavuşturma konusunda büyük bir bölgesel konuma sahip olduğunu söyledi.

Terörle mücadele için ortak işbirliğinin güçlendirilmesine işaret eden Reşid, sınır güvenliğini sağlamak ve bölgedeki gerilimleri sona erdirmek için işbirliğine dikkati çekti.

Irak Cumhurbaşkanı, ayrıca iklim değişikliği meselesine de değinerek, bunun iki ülkenin ve dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli zorluklardan biri olduğuna işaret ederek, su konusu başta olmak üzere bu konuda ortak hareket etmenin önemini vurguladı. Reşid, aynı zamanda ortak nehir sularının serbest bırakılması ve su paylaşımı konusunda herkes için tatmin edici uzlaşıya varılması gerektiğini dile getirdi.

Reşid, Irak'ın İran'a karşı mali borçlarını ödemesi için ortak çalışma yürütülmesi gerektiğini de bildirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullatif Raşid, İran'ın başkenti Tahran'da İsmail Heniyye'nin şehit edildiği saldırıyı da kınayarak, Irak'ın Filistin meselesine ve Filistin halkının haklarına yönelik ilkeli ve sağlam konumunu vurguladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne ve Filistin topraklarının geri kalanına karşı devam eden ve binlerce şehit ve yaralanmaya yol açan vahşi saldırılarına da değinen Reşid, haksızca olan abluka uygulamasını da kınadı.

İran Cumhurbaşkanı da, Irak ile çeşitli alanlarda ilişkilerin güçlendirilmesi ve ortak çıkarları ilgilendiren tüm konularda koordinasyon sağlanmasının yanı sıra, ülkesinin iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek için daha fazla fırsat ve üzerine inşa edilebilecek işbirliği mekanizmaları bulma arzusunu dile getirdi.

Pezeşkiyan, Irak ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) de kapsayacak sağlık, çevre, sanayi, güvenlik ve turizm sektörlerinde ortak işbirliğine yönelik stratejik bir program geliştirmek üzere iki komşu ülke arasında ortak bir komite kurulması çağrısında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan, Bağdat'ı ziyaretinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelmişti. Pezeşkiyan, Sudani ile görüşmesi öncesi Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda ABD saldırısında hayatını kaybeden Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi Mühendis'in öldürüldüğü alanı ziyaret etmişti.

Seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini Irak'a gerçekleştiren Pezeşkiyan, Meclis Başkanlığını vekaleten yürüten Muhsin Mendelavi ve bazı siyasi liderlerle de bir araya gelecek.

İran Cumhurbaşkanı, Necef, Kerbela, Basra ve Erbil'i de ziyaret edecek.

Irak ve İran arasında çeşitli alanlarda işbirliğini içeren 14 mutabakat zaptı imzalandı

Irak resmi ajansı INA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Pezeşkiyan'ın hazır bulunduğu toplantıda, iki ülke arasında askeri ve güvenlik güçlerinin eğitimi, spor ve gençlik, kültürel, sanat ve tarihi eserlerde işbirliği ile iletişim ve telekomünikasyon alanlarında ortak mutabakat zaptına imzalar atıldı.

Irak ve İran arasında; dini turizm, iki ülke arasında serbest bölgelerde işbirliği, tarım ve doğal kaynaklarla postacılık, sosyal güvenlik, teknik eğitim, vasıflı işgücünün geliştirilmesi alanında işbirliği ve Irak-İran ticaret odalarının faaliyet alanında işbirliğine ilişkin ortak mutabakat zaptı da imzalandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın