Dolar
33.55
Euro
36.69
Altın
2,421.42
ETH/USDT
2,680.00
BTC/USDT
61,362.00
BIST 100
10,098.50
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail, Norveç'in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin İsrail'deki akreditasyonunu iptal etti

İsrail, 28 Mayıs'ta Filistin devletini tanıdığını duyuran Norveç'in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin İsrail'deki akreditasyonunu iptal ettiğini duyurdu.

Burak Dağ, Esat Fırat  | 08.08.2024 - Güncelleme : 08.08.2024
İsrail, Norveç'in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin İsrail'deki akreditasyonunu iptal etti

Ankara/Kudüs

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Norveç’in Filistin nezdinde diplomatik olarak görev yapmak üzere görevlendirdiği diplomatların İsrail'deki akreditasyonlarının iptaline ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada, Norveç'in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin akreditasyonunun iptal edildiği ve kararın Norveç hükümetinin son dönemde attığı "İsrail karşıtı ve tek taraflı adımlara" yanıt olduğu belirtildi.

Norveç'in Filistin devletini tanıma kararı ve Norveçli üst düzey yetkililerin İsrail karşıtı yorumlarının kararın alınmasında etkili olduğu vurgulanan açıklamada, Norveç Büyükelçiliğine söz konusu diplomatların akreditasyonlarının yedi gün, vizelerinin ise üç ay içinde iptal edileceğinin bildirildiği belirtildi.

Açıklamada, "İsrail, Filistin yönetimindeki Norveç temsilciliğinde görev yapmak üzere görevlendirilen Norveçli diplomatlara İsrail'de akreditasyon vermeyecektir." ifadeleri kullanıldı.

Filistin’den iptale tepki

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise “Filistin Dışişleri Bakanlığı, işgal devleti (İsrail) makamlarının Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında görev yapan Norveçli diplomatların çalışmalarını engelleyen kararını kınıyor.” ifadeleri kullanıldı.

İsrail’in aldığı bu kararın tüm ülkeleri tehdit eden bir girişim olduğu belirtilen açıklamada, Filistin ile Norveç ilişkilerinin "takdire şayan" olduğu ve Norveç’in Filistin devleti nezdindeki diplomatik temsilciliğinin önemi vurgulandı.

İsrail’in Filistin halkına yönelik suç ve ihlallerine dikkati çekilen açıklamada, İsrail’in Filistin halkına destek olan ülkeler ve uluslararası kurumlar üzerinde baskı kurmak için "zayıf argümanlar ve bahaneler" üretme çabalarının reddedildiği kaydedildi.

Norveç'in Filistin'i tanıma kararı

Norveç, 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıdığı bildirmişti.

İsrail ise Filistin devletini resmen tanıyan İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini geri çağırmıştı.

Norveç'in de İrlanda ve İspanya ile eş zamanlı Filistin devletini tanıma kararı almasının ardından Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146'ya yükseldi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın