Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda en az 10 Filistinli öldü

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda en az 10 Filistinlinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Cenin'e bağlı Zebabide köyünde 3 Filistinli öldü.

Hosni Nedim, Mahmut Geldi, Mehmet Nuri Uçar, Mustafa Deveci  | 30.08.2024 - Güncelleme : 30.08.2024
İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda en az 10 Filistinli öldü

İstanbul

Bölgedeki AA muhabirinin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine bağlı Absan el-Kebire beldesinde bir evi insansız hava aracıyla (İHA) bombaladı.

Saldırıda en az 3 sivil öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Han Yunus'un el-Fahhari beldesinde de eve düzenlenen hava saldırısı sonucu çok sayıda Filistinli yaralandı.

Görgü tanıkları da İsrail topçu birliklerinin, Han Yunus'un batı kesimi ve Dar Selam Hastanesi muhitini topçu atışlarıyla hedef aldığını aktardı.

Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah'ta bir grup vatandaşı İHA'yla hedef aldı. Söz konusu saldırıda ölen bir kişinin cansız bedeni ile birkaç yaralı, Aksa Şehitleri Hastanesine kaldırıldı.

İsrail ordusunun gece saatlerinde de İHA'yla düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden 3 Filistinlinin cenazesi Aksa Şehitleri Hastanesine nakledildi.

Deyr el-Belah kentinin doğusunda konuşlanan İsrail zırhlı araçlarından vatandaşların evlerine ateş açılmasıyla bir kişi yaralandı.

Nusayrat Mülteci Kampı'nda İsrail'in İHA'yla bir evi bombalaması sonucu çok sayıda Filistinlinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde de İsrail'in Ebu Neda ailesine ait eve hava saldırısı düzenlemesi sonucu 3 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 589'u çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 602 Filistinli öldü, 93 bin 855 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Cenin'e bağlı Zebabide köyünde 3 Filistinli öldü

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine bağlı Zebabide köyündeki saldırısında 3 Filistinlinin öldüğü bildirildi.

Yerel kaynaklar, Zebabide köyünde bir araç içindeki Filistinliler ile bölgeye baskın düzenleyen İsrail güçleri arasında çatışma yaşandığı belirtildi.

Çatışma ve İsrail ordusuna ait İHA saldırısında 3 Filistinlinin hayatını kaybettiği ve bu kişilerin içinde bulunduğu aracın yandığı ifade edildi.

Öte yandan İsrail ordusu yaptığı yazılı açıklamada, saldırıları doğrularken yaşamını yitiren Filistinlilerden birinin Hamas'ın askeri kanadı el-Kassam Tugaylarının Cenin'deki sorumlusu Visam Hazim olduğunu ileri sürdü.

İsrail'in işgal altındaki Cenin'deki saldırıları 3. gününde sürüyor

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde başlattığı saldırılar üçüncü gününde devam ediyor.

Görgü tanıkları, İsrail güçlerinin 28 Ağustos Çarşamba günü işgal altındaki Cenin kentinde başlattığı saldırılarını genişleterek sürdürdüğünü belirtti.

İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı, ez-Zebabide beldesi ve diğer bazı bölgelerde de evleri kuşatarak, baskınlar düzenlediğini ve Filistinlileri sorguladığını aktaran tanıklar, bölgede zaman zaman silah ve patlama sesleri duyulduğunu ifade etti.

Filistinlilerle çatışmaların çıktığı bazı bölgelere takviye gönderen İsrail ordusunun, çok sayıda iş makineleriyle de altyapıyı tahrip ettiği kaydedildi.

Zebabide beldesi sakinlerinden Ahmed Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin beldeye baskın düzenleyerek bir grup Filistinliye ateş açtığı ve bir aracı ateşe verdiğini anlattı.

Türkmen, İsrail askerlerinin çekilmesinin ardından yerlerde kanlar gördüklerini ifade etti.

İsrail ordusu, Tulkerim ve Tubas'tan "ölüm ve yıkımın ardından" çekildi

İsrail, 28 Ağustos'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde Cenin, Tulkerim ve Tubas kentlerindeki mülteci kamplarına "II. İntifada"nın yaşandığı 2002'den itibaren en yoğun ve kapsamlı "Yaz Kampları" adlı saldırısını başlattığını duyurmuştu.

İsrail ordusu, Tulkerim kentinde 48 saat süren saldırıların ardından dün akşam kentten çekildi.

Filistinlilerin evlerine ve altyapıya ciddi zarar veren İsrail askerlerinin, 4 kişiyi öldürdüğü ve çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldıktan sonra çekildiği kaydedildi.

Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tubas kentine bağlı el-Faria Mülteci Kampı'na da saldırı düzenleyen İsrail ordusu, 30 saat sonra bölgeden çekilmişti.

Tubas kentinde 4 kişiyi öldüren İsrail askerleri onlarca Filistinliyi gözaltına almış ve altyapıyı tahrip etmişti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında en az 670 Filistinli hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'deki 36 hastaneden 17'sinin kısmen hizmet verdiğini bildirdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Acil Durum Direktörü Mike Ryan, Gazze'deki 36 hastaneden 17'sinin kısmen hizmet verdiğini belirtti.

Ryan, çevrim içi katıldığı bir toplantıda İsrail'in yoğun saldırıları altında bulunan Gazze'deki sağlık durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Gazze'deki 36 hastaneden sadece 17'si kısmen hizmet veriyor" ifadelerini kullanan Ryan, hastanelerin fiziksel hasar, yakıt eksikliği, sınırlı tıbbi malzeme ve personel kaybı nedeniyle tehlike altında olduğunu bildirdi.

Ryan, sağlık sisteminin büyük ölçüde tahrip olduğu Gazze'deki sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların bildirilmeye devam ettiğini kaydetti.

"DSÖ, 7 Ekim 2023-22 Ağustos 2024 tarihlerinde işgal altındaki Filistin topraklarında sağlık hizmetlerine yönelik 1098 saldırıyı belgeledi, bunların 492'si Gazze'de gerçekleşti" diyen Ryan, bu saldırıların 747 ölüm ve 969 yaralanmayla sonuçlandığını da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın