Dolar
33.99
Euro
37.71
Altın
2,497.31
ETH/USDT
2,297.90
BTC/USDT
54,540.00
BIST 100
9,771.16
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da başlattığı "geniş çaplı" saldırılarda 11 kişi öldü

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'da başlattığı "geniş çaplı" saldırılarda 11 Filistinlinin öldüğü, bazılarının durumu kritik çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Qais Omar Darwesh Omar, Safiye Karabacak, Enes Canlı, Esat Fırat, İbrahim Sipahi, Mahmut Geldi  | 28.08.2024 - Güncelleme : 29.08.2024
İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da başlattığı "geniş çaplı" saldırılarda 11 kişi öldü Fotoğraf: Issam Rimawi/AA

Ramallah

İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan haberde, ordunun Batı Şeria'nın kuzeyinde "geniş çaplı operasyon" başlattığı belirtildi.

İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria'nın Cenin ve Tulkerim kentlerinde eş zamanlı harekete geçtiğine işaret edilen haberde, Kara Kuvvetlerine destek için savaş helikopterleri ve insansız hava araçlarının (İHA) da kaldırıldığı ifade edildi.

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tubas kenti yakınlarında yer alan El-Faria Mülteci Kampı'na, Kalkilya kentine ve başka bazı beldelere de baskınlar düzenledi.


Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin El-Faria Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda 5 kişinin öldürüldüğü, 8 kişinin yaralandığı belirtildi.

Bakanlığın bir başka açıklamasında da İsrail askerlerinin Cenin kentine düzenlediği baskında 2 kişinin öldürüldüğü, 3 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail ordusu, çok sayıda zırhlı araçla Cenin kentine girerek İbn-i Sina Hastanesi yakınına konuşlandı.

İsrail ordusu, Cenin kentinin güneyinde bir araca İHA saldırısı düzenledi. Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, söz konusu araçta 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı belirtildi.

Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkerim kentine batıdan giren İsrail güçleri, kentteki hastanelere baskın yaptı ve kuşatma altına aldı. Ambulansların çalıştırılmasına engel olan İsrail askerleri, ambulansların bazılarında arama yaptı.

Tulkerim'deki Nur Şems Mülteci Kampı'na İHA ile saldırı düzenlendi, saldırı sonucu yaralıların olduğu ancak İsrail'in bölgeyi kuşatmaya aldığı için ambulansların olay yerine giremediği bilgisi paylaşıldı.

İsrail ordusu Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tubas kentinde yer alan Faria Mülteci Kampına baskın düzenledi, bölgede İsrail ordusuna ait İHA'lar yoğun uçuşlarını sürdürüyor.

Filistin Kızılayı ekiplerinin İsrail'in engelleri nedeniyle bölgedeki yaralılara ulaşmakta zorluk çektiği kaydedildi.

İsrail askerleri, Batı Şeria'daki Kalkilya kentinde de Filistinlilerin evlerine baskınlar düzenledi.

Bu arada Filistinli direniş grupları da İsrail askerleri ile çatışmaya girildiği yönünde açıklamalar yaptı.

Katz'dan Batı Şeria'daki mülteci kamplarına Gazze'deki gibi muamele etme çağrısı

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, İsrail ordusunun Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin ve Tulkerim mülteci kamplarına baskın başlattığını belirterek, "İran'ın Ürdün'den silah kaçırarak burada kapsamlı bir terör yapısı kurmaya çalıştığını" ileri sürdü.

Katz, İsrail'in Batı Şeria'daki "tehdide karşı Gazze'deki gibi muamele etmeleri gerektiğini" savunarak buradaki Filistinlilerin de "Gazze'de yapıldığı gibi topluca zorla yerinden edilmesi" gibi tüm adımların atılması gerektiğini iddia etti.

Katz, "bunun her şey için bir savaş olduğunu ve kazanmaları gerektiğini" dile getirdi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 662'ye yükseldi.

Batı Şeria'nın kuzeyindeki kentler ve buradaki mülteci kampları, 7 Ekim'den beri İsrail'in yoğun şiddetine ve bölgede sivil halkın cezalandırıldığı altyapı yıkımına maruz kalıyor.

Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkerim, Cenin, Tubas gibi kentlerde mülteci kampları Filistinli silahlı direniş gruplarının varlığıyla tanınıyor.

Uluslararası hukuk uzmanları, İsrail ordusunun işgal ettiği Batı Şeria'da 7 Ekim'den sonra düzenlediği 60 kadar hava saldırısının "işgalci gücün yükümlülüklerine aykırı" olduğunu belirtiyor.

İsrail 7 Ekim'den itibaren uluslararası hukuka aykırı biçimde işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilerin topraklarının gasbına hız vermişti. Filistin topraklarının ve haklarının gasbedilmesinin öncülüğünü yapan aşırı sağcı figürlerin kritik roller aldığı Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti, Batı Şeria'da 10 bin dönümden fazla Filistin toprağını tek taraflı "gasbettiklerini" duyurmuştu. Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de Batı Şeria'da Filistin topraklarını birbirinden ayıracak Filistinlilerden gasbedilen topraklarda İsrailliler için yeni yasa dışı yerleşim yerleri planlarını açıklamıştı.

İsrail askerleri Batı Şeria'da Filistin Kızılayına ait sağlık noktasını bastı

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Faria Mülteci Kampı'ndaki sağlık noktasını bastığı belirtildi.

Baskın sırasında sağlık noktasındaki görevlilerin alıkonulduğu ifade edildi.

İsrail askerlerinin ayrıca sağlık noktasının Acil Bölüm Müdürü Avde'yi de darbettiği kaydedildi.

Öte yandan sosyal medyada yer alan görüntülerde, İsrail askerlerinin sağlık noktasını bastığı görülüyor.

Görüntülerde, çok sayıda sağlık çalışanının alıkonularak ayakta bekletildiği kameraya yansıyor.

Batı Şeria'da "geniş çaplı" saldırı başlatan İsrail ordusu sağlık ekiplerine zorluk çıkarıyor

İşgal altındaki Batı Şeria'da "geniş çaplı" saldırılar başlatan İsrail ordusunun, sağlık ekiplerinin çalışmalarını aksattığı belirtildi.

Batı Şeria'nın Cenin kentindeki İbn-i Sina Hastanesi'nin ambulans şoförü Hazım Mısari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskın sırasında sağlık ekiplerine zorluk çıkardığını söyledi.

Sağlık ekiplerinin kamptaki çalışma şartların olukça zor olduğunu vurgulayan Mısari, ambulans ve sağlık ekiplerinin yanı sıra hasta ve yaralıların da hastanelere giriş-çıkışlar sırasında sıkı bir denetime tabii tutulduğunu aktardı.

Mısari, İsrail askerlerinin, yaralıları taşıyan ambulansları birkaç kez durdurduğunu ve çeşitli belgeler istediğini belirtti.

İsrail Tarım Bakanı da Batı Şeria'daki Filistinlilerin yerinden edilmesi gerektiğini savundu

İsrail Tarım Bakanı Avi Dichter, "geniş çaplı" saldırı başlattıkları işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi gerektiğini savundu.

Ordu Radyosuna konuşan, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud üyesi Dichter, İsrail'in Batı Şeria'daki "tehdide karşı Gazze'deki gibi muamele etmesi gerektiğini" ifade ederek, buradaki Filistinlilerin de "topluca zorla yerinden edilmesi" gibi tüm adımların atılmasını isteyen Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'a destek çıktı.

İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet'in eski direktörü olan Dichter, Batı Şeria'daki sivillerin zorla yerinden edilmesi ve bölgedeki askeri faaliyetlerin yoğunlaştırılmasını talep ederek, "İnsanları (bölgeden) çıkarmamız gerekirse ne olursa olsun çıkaracağız." dedi.

Filistin yönetiminden, İsrail saldırılarının "korkunç sonuçlara" yol açacağı uyarısı

Filistin resmi ajansı WAFA’ya göre, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail'in Batı Şeria'daki Cenin, Tulkerim, Tubas ve diğer Filistin kentleri, köyleri ve mülteci kamplarına yönelik tırmandırdığı saldırıların yanı sıra Gazze Şeridi'ndeki soykırım savaşı, herkesin bedelini ödeyeceği korkunç ve tehlikeli sonuçlara yol açacaktır." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Batı Şeria'nın kuzeyinde başlattığı ve çok sayıda Filistinlinin ölümüne ve onlarca kişinin yaralanmasına yol açan saldırının "Filistin halkına, topraklarına ve kutsallarına yönelik kapsamlı savaşın devamı niteliğinde" olduğunu vurgulayan Ebu Rudeyne, şunları kaydetti:

"Bu, savaşı sürdürmesi için işgalcilere koruma ve destek sağlayan ABD tarafı ve işgalci yönetimin sorumlu olduğu tehlikeli bir tırmanıştır."

Gerilimi tırmandırma, şehirlerin yok edilmesi, halkın öldürülmesi, tutuklama ve sömürgeleştirme politikasının kimseye güvenlik ve istikrar getirmeyeceğini vurgulayan Ebu Rudeyne, "İsrail'in bu ahmaklığının bedelini herkes ödeyecek." değerlendirmesini yaptı.

ABD tarafına "derhal müdahale etmesi ve işgalcileri savaşı durdurmaya zorlaması" çağrısında bulunan Ebu Rudeyne, "bölgenin ve tüm dünyanın istikrarı için tehlike teşkil eden bu aşırıcı hükümetin durdurulması için dünyanın acilen harekete geçmesi gerektiğini" belirtti.

Dışişleri Bakanlığından kınama

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Batı Şeria'nın kuzeyindeki İsrail saldırılarını kınadı.

Açıklamada, İsrail'in Gazze'de ve Batı Şeria'nın kuzeyindeki kent ve kamplarda devam eden saldırılarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeleri için sabahın erken saatlerinden itibaren çeşitli uluslararası kuruluşlarla temaslarda bulunulduğu kaydedildi.

Hamas: İsrail'in Batı Şeria'daki geniş çaplı saldırısı ilhak projesini uygulama girişimidir

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusunun Batı Şeria kentlerinde başlattığı geniş çaplı askeri operasyon, aşırı sağcı Siyonist hükümetin faşist bakanları tarafından ifade edilen planları uygulamaya ve Gazze Şeridi'nde devam eden acımasız soykırım savaşını Batı Şeria'daki kent ve mülteci kamplarını kapsayacak şekilde genişletmeye yönelik bir girişimdir." ifadelerine yer verildi

İsrail'in insansız hava araçları ve savaş uçaklarıyla büyük bir askeri gücü Batı Şeria'daki saldırılarına dahil ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Faşist işgal hükümetinin Gazze'deki Filistinlilere yönelik imha kampanyasını sürdürmesi ve bu suç operasyonuyla Batı Şeria'daki ihlallerini tırmandırması, şüphe uyandıran uluslararası sessizliğin doğal bir sonucudur."

Açıklamada, ABD ve Batılı bazı ülkelerin İsrail'e mutlak surette siyasi ve askeri destek sağladığına dikkati çekilerek, "İsrail 10 yıllar boyunca birbirini izleyen faşist hükümetler aracılığıyla Batı Şeria'daki direnişi çeşitli yollarla bastırmaya çalıştı ancak başarılı olamadı." ifadeleri kullanıldı.

Filistinli direnişçilerin İsrail güçlerine karşı kahramanca savaştığı vurgulanan açıklamada, İsrail'in Batı Şeria'da yürüttüğü vahşi saldırıların Filistin halkının ve direnişinin karşısında kırılacağı kaydedildi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Suudi Arabistan ziyaretini yarıda keserek Ramallah'a dönecek

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'ya başlattığı "geniş çaplı" saldırının ardından Suudi Arabistan ziyaretini yarıda keserek Ramallah'a dönme kararı aldı.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Abbas, salı günü başlayan Suudi Arabistan ziyareti kapsamında Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü.

Abbas'ın, İsrail'in sabah saatlerinde işgal altındaki Batı Şeria'ya başlattığı "geniş çaplı" saldırının ardından Suudi Arabistan ziyaretini yarıda kesmeye ve Filistin'e dönmeye karar verdiği kaydedildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın