Dolar
34.27
Euro
37.42
Altın
2,648.36
ETH/USDT
2,622.60
BTC/USDT
65,865.00
BIST 100
8,699.19
Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'ın kuzeyine düzenlediği saldırılarda 21 kişi yaşamını yitirdi

İsrail ordusunun Lübnan'ın kuzeyinde yer alan Zıgarta bölgesindeki Aytu beldesine düzenlediği hava saldırılarında 21 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

Safiye Karabacak, Muhammet İkbal Arslan, Mahmut Geldi, Burak Dağ, Şerife Çetin  | 14.10.2024 - Güncelleme : 14.10.2024
İsrail ordusunun Lübnan'ın kuzeyine düzenlediği saldırılarda 21 kişi yaşamını yitirdi

Beyrut

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in kuzeydeki Aytu beldesine hava saldırıları düzenlediği belirtildi.

İsrail'in saldırılarında ilk belirlemelere göre 21 kişinin yaşamını yitirdiği, 8 kişinin yaralandığı aktarılan açıklamada, ölenlerin kimliklerini belirleme çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.

Netanyahu, Beyrut dahil tüm Lübnan'ı hedef almaya devam edeceklerini söyledi

Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hayfa kentinin güneyindeki İHA saldırısına hedef olan Golani eğitim üssünü ziyaret etti.

Burada konuşan Başbakan Netanyahu, İsrail ordusunun Lübnan'da saldırılarına devam edeceğini belirterek, "Şunu açıkça belirtmek istiyorum; Lübnan'ın her yerinde, Beyrut'ta da Hizbullah'a acımasızca saldırmaya devam edeceğiz." dedi.

BM'ye göre, İsrail'in saldırdığı Lübnan'da 1,2 milyondan fazla kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), İsrail'in saldırdığı Lübnan'a ilişkin X'ten paylaşım yaptı.

Paylaşımda, "Lübnan'a yönelik en ölümcül İsrail hava saldırılarının üstünden neredeyse bir ay geçti. Lübnan hala insani bir felaketin pençesinde ve 1,2 milyondan fazla insan yerinden edildi. Acil insani desteğe olan ihtiyaç artıyor." ifadeleri kullanıldı.

İsrail’in Lübnan’da şiddetlenen saldırılarında 2 bin 309 kişi öldü

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 309 kişi öldü, 10 bin 782 kişi yaralandı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.

Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

İsrail bombardımanı nedeniyle Lübnan’da 100 binlerce kişinin yerinden edildiği tahmin ediliyor.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Lübnan hükümeti yerinden edilen kişilerden 430 binden fazlasının Suriye’ye göç ettiğini açıkladı.

BM Komiseri Grandi, Orta Doğu'da "ateşkes" çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Filippo Grandi, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının devam etmesi halinde çok daha fazla kişinin yerinden olacağını belirterek, "Lübnan'da, tıpkı Gazze'de olduğu gibi anlamlı bir barış süreciyle sürdürülen bir ateşkese ihtiyaç var." dedi.

Grandi, BMMYK'nın Yürütme Komitesinin 75'nci genel oturumunun açılışında konuştu.

İsrail'in saldırıları altındaki Lübnan'da çok büyük belirsizlik yaşandığına işaret eden Grandi, "Lübnan'da, tıpkı Gazze'de olduğu gibi anlamlı bir barış süreciyle sürdürülen bir ateşkese ihtiyaç var. Ne kadar zor olursa olsun, şiddet, nefret ve sefalet döngüsünü kırmanın tek yolu budur." dedi.

Grandi, Lübnan'da varılacak ateşkesin küresel etkileri olan büyük bir bölgesel savaşın gidişatını durdurabileceğini de söyledi.

Yaşanan belirsiz durumun, Lübnan'daki sivillerin hayatını gölgelediğini bildiren Grandi, "(İsrail'in) Hava saldırıları devam ederse Lübnan'da çok daha fazlası kişi yerinden edilecek ve bazıları da başka ülkelere taşınmaya karar verecek. Birçoğu zaten Suriye sınırını geçmeye karar verdi." ifadelerini kullandı.

"İsrail-Lübnan sınırındaki Mavi Hat üzerinden 1 günde 1557 kez ateş edildi"

BM Sözcüsü Stephane Dujarric ise günlük basın toplantısında, Lübnan'daki gelişmelere ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Dujarric, BM Lübnan Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL), sahadaki durumu sürekli gözden geçirdiğini kaydetti.

UNIFIL'in, 13 Ekim'de, Mavi Hat üzerinden sadece 1 günde 1557 kez ateş edildiğini belirlediğini aktaran Dujarric, bunların 1441'inin güneyden kuzeye doğru ateş etme olduğuna dikkati çekti.

Dujarric, UNIFIL'in görev yetkisinin, BM Güvenlik Konseyi tarafından verildiğini anımsatarak, 1 Ekim'den bu yana UNIFIL'in 20 farklı olaya maruz kaldığını hatırlattı.

Bunlardan birinde doğrudan ateş edilme olduğunu ifade eden Dujarric, birinde ise İsrail ordusu tanklarının tesise giriş yaptığını söyledi.

BM barış güçlerinin sadece kendilerini koruyabileceklerini kaydeden Dujarric, taraflarla "askeri irtibata" geçme yetkisi olmadıklarını dile getirdi.

Dujarric, BM Güvenlik Konseyi'nin, bugün kapalı oturumda, Lübnan'daki gelişmeleri ele alacağını duyurdu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın