İsrail tanklarının yıllar sonra işgal altındaki Cenin'e girmesi "İntifada" günlerini hatırlattı
İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'daki Cenin kentine baskın ve saldırıları, Filistin halkının hafızasında derin izler bırakan İntifada görüntülerini yeniden canlandırdı.

İstanbul
İsrail, 2002'den bu yana ilk kez tanklarla işgal altındaki Batı Şeria'ya girerek bölgenin kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na baskın düzenledi.
İsrail ordusuna ait 3 tank, dün beraberindeki askeri araçlarla Cenin Mülteci Kampı'na baskın yaptı.
Aktivistlerin paylaştığı ve yerel medyada yer alan görüntülerde, Filistinli çocukların ve gençlerin tanklara taş attığı görüldü.
AA kameraları da tankların ilerleyişine ve Filistinlilerin direnişine tanık oldu.
22 yıl sonra yaşanan gelişmeler iki büyük ayaklanmayı hatırlattı
Bu görüntüler, 2002'de İkinci İntifada sırasında İsrail ordusunun Batı Şeria'da yürüttüğü "Savunma Kalkanı" ismi verilen saldırıları anımsattı.
Filistinlilerin hafızasında derin izler bırakan iki büyük ayaklanmayı hatırlatan bu gelişme, bölgedeki gerilimi yeniden tırmandırdı.
Tarihi Filistin topraklarında 1948’de başlayan ve 1967’deki 6 Gün Savaşı ile yayılan işgal, 1987’ye kadar bu durumu pekiştirme süreci ve Filistinlilere yönelik artan baskıyla Filistin halkının ilk defa bir bütün olarak İsrail’e karşı sivil direniş başlatmasına neden oldu.
İsrailli bir kamyon şoförünün 8 Aralık 1987'de Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun (Erez) kontrol noktasında aracını Filistinli işçilerin üzerine sürerek 4 kişiyi öldürmesi, "Taş İntifadası" olarak isimlendirilen Birinci İntifada'nın fitilini ateşlemişti.
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda olayı protesto eden Filistinliler ve İsrail güçleri arasında 9 Aralık 1987'de "kanlı" çatışmalar başlamış ve daha sonra olaylar Gazze Şeridi ile Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ün çeşitli bölgelerine yayılmıştı.
Resmi verilere göre "Taş İntifadası" sırasında İsrail'in saldırıları sonucu 241'i çocuk 1162 Filistinli hayatını kaybederken, yaklaşık 90 bin kişi yaralanmıştı.
İsrail ile FKÖ arasında 1993 yılında Oslo Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona eren İntifada 6 yıl sürmüştü.
İkinci İntifada ise 28 Eylül 2000’de, dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un geniş bir askeri birlik eşliğinde Mescid-i Aksa’yı basmasıyla patlak vermişti. Bu olay, tüm Filistin topraklarında büyük protestolara ve şiddetli çatışmalara yol açmıştı.
İsrail devlet televizyonu KAN, tankların Cenin’e konuşlandırılmasının, Batı Şeria’nın kuzeyindeki operasyonların genişletilmesine yönelik bir hazırlık adımı olduğunu belirtmişti.
İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında ölenlerin sayısı 48 bin 346'ya yükseldi
İsrail'in 471 gün devam eden saldırılarının ardından ateşkese varılan Gazze Şeridi'nde, son 24 saatte enkaz altından çıkarılan 5 Filistinli ile İsrail askerlerince öldürülen 2 kişinin cenazesi hastanelere nakledildi.
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ile Hamas arasında 19 Ocak'ta varılan ateşkes ve esir takası anlaşmasının ardından İsrail ordusunun saldırıları sonucu ölenler ve yaralananlarla ilgili son bilgileri paylaştı.
Son 24 saatte hastanelere enkaz altından çıkarılan 5 kişinin cansız bedeninin ulaştığı aktarılan açıklamada, 2 Filistinlinin de İsrail askerlerince öldürüldüğü kaydedildi.
Böylece İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten ateşkesin sağlandığı 19 Ocak'a kadar devam eden saldırılarında yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısının 48 bin 346'ya yükseldiği, yaralı sayısının ise 111 bin 759 olduğu bildirildi.
İsrail, Hamas ile varılan ateşkes ve esir takası anlaşmasına rağmen Gazze'de ateşkesi sık sık ihlal ediyor.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir el-Burş, 11 Şubat'ta yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in varılan ateşkes anlaşmasından bu yana Gazze Şeridi'nde doğrudan düzenlediği saldırılarda 92 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
İsrail'in Batı Şeria'nın kuzeyine yönelik saldırıları
Gazze'de varılan ateşkesin 19 Ocak Pazar günü yürürlüğe girmesinin ardından İsrail ordusu, 21 Ocak Salı günü işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Cenin kentine "Demir Duvar" adını verdiği bir saldırı başlattı.
Cenin'de sürdürdüğü şiddetli saldırılarını 27 Ocak'ta Tulkerim, 2 Şubat'ta Tubas'ın El-Faria Mülteci Kampı ile Tamun beldesini kapsayacak şekilde genişleten İsrail ordusu, 7 gün süren baskının ardından 8 Şubat'ta Tamun'daki güçlerini geri çekti.
İsrail askerleri 9 Şubat'ta saldırılarını Tulkerim'in doğusundaki Nur Şems Mülteci Kampı'nı da kapsayacak şekilde genişletti.
İsrail ordusunun 21 Ocak'tan bu yana düzenlediği saldırılarda en az 61 Filistinli yaşamını yitirdi, binlerce kişi yaralandı, bölgedeki yapılar ve altyapı geniş çapta tahrip edildi.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında ise 167'si çocuk 920'yi aşkın Filistinli yaşamını yitirdi, 7 bine yakın kişi yaralandı.
İsrail ordusu, yaptığı açıklamada, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki saldırılarını genişleterek 2002'den bu yana ilk kez tanklarla Cenin'e gireceğini duyurmuştu.
Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından 21 Ocak’ta Cenin kentine başlattığı saldırıyı genişleten ve şiddetlendiren İsrail ordusu, yaptığı açıklamada Cenin kenti yakınlarında köylere de saldırılar başlattığını ifade etmişti.
Yediot Ahronot gazetesinin haberinde ise İsrail tanklarının 22 yıl sonra ilk kez işgal altındaki Batı Şeria'ya girdiğini ve Cenin yakınlarında görüldüğünü yazmıştı.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.