Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in Gazze'de BM okuluna düzenlediği saldırıda 18 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda yerinden edilen sivillerin sığındığı UNRWA'ya ait bir okula düzenlediği saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu 18 kişi öldü, 18 kişi yaralandı.

Ekip  | 12.09.2024 - Güncelleme : 12.09.2024
İsrail'in Gazze'de BM okuluna düzenlediği saldırıda 18 kişi hayatını kaybetti

Gazze/İstanbul/Londra/Ankara/Roma

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Nusayrat Mülteci Kampı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait El-Cauni Okulunu bombaladığı belirtildi.

Saldırıda aralarında çocuklar ve UNRWA çalışanlarının da bulunduğu 18 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Yerinden edilmiş 5 binden fazla sivilin bulunduğu El-Cauni Okuluna düzenlenen bu saldırının "korkunç, vahşi bir katliam" olduğu vurgulandı.

İsrail, Nusayrat Mülteci Kampı'nda 18'den fazla okul ve barınma merkezini bombaladı

Gazze'deki soykırım savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Nusayrat Mülteci Kampı'nda 18'den fazla okul ve barınma merkezini bombaladığı aktarıldı.

Açıklamada ayrıca dünyaya Gazze'de yerinden edilenlere ve sivillere karşı devam eden bu suçlara tepki gösterilmesi çağrısı yapıldı.

İsrail aynı okulu 5. kez vurdu

Öte yandan Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise El-Cauni Okuluna düzenlenen saldırıda ölenler arasında kadın ve çocukların da olduğu, 18 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada ayrıca, bunun İsrail ordusunun aynı okula düzenlediği 5. saldırı olduğu vurgulandı.

BM Genel Sekreteri Guterres, saldırıda 6 personelin öldüğünü bildirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda yerinden edilen sivillerin sığındığı UNRWA okuluna düzenlediği saldırıda 6 BM personelinin öldüğünü bildirdi.

Guterres, X hesabından bir mesaj paylaştı.

"Gazze'de olanlar hiçbir şekilde kabul edilemez." vurgusunda bulunan Guterres, İsrail'in bugün yine sığınağa dönüştürülen ve yaklaşık 12 bin kişinin bulunduğu, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait bir okula hava saldırısı düzenlediğine dikkati çekti.

Guterres, İsrail saldırısında 6 BM personelinin öldüğünü kaydetti.

BM Genel Sekreteri, bu ve benzeri uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin korkunç ihlallerinin hemen sonlanması gerektiğinin altını çizdi.

İrlanda saldırıyı kınadı

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, X'ten yaptığı paylaşımda, "Gazze'de 6 UNRWA çalışanının ölümüne neden olan İsrail hava saldırılarını kınıyorum." ifadesini kullandı.

Yardım çalışanlarının, insanlara hayati önem taşıyan gıda ve yardım malzemelerini sağlamak için olağanüstü riskler aldığını vurgulayan Martin, bu kişileri koruma yükümlülüğünün olduğunu bildirdi.

Katar, saldırıyı "korkunç katliam" olarak nitelendirdi

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda yerinden edilen sivillerin sığındığı UNRWA'ya bağlı El-Cauni adlı okula İsrail tarafından düzenlenen saldırıya tepki gösterildi.

UNRWA'ya ait okulda yerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, İsrail'in El-Cauni Okulu'na daha önce de saldırdığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Bu korkunç katliam, İsrail'in canice yaklaşımını ve uluslararası hukukun ilkeleriyle alay ettiğini göstermektedir." ifadelerine yer verildi.

BM'nin Gazze'de İsrail'in saldırdığı okullar ve sığınma merkezleri için bölgede "uluslararası bir soruşturma yürütmesi" gerektiği belirtilen açıklamada, "Masumların korunması, yaşanan insani felaketin acılarının dindirilmesi ve Gazze'de kalan altyapının korunması, İsrail'in saldırılarını sona erdirmek için bölgesel ve uluslararası çabaların iki katına çıkarılmasını gerektiriyor." çağrısında bulunuldu.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'e göre, İsrail'in uluslararası hukuku göz ardı etmesi kabul edilemez

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde bulunan Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) bağlı bir okula düzenlediği saldırıya tepki gösterdi.

İsrail'in 5. kez Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki okulu hedef aldığını ve saldırılarda 6 UNRWA çalışanının hayatını kaybettiğini hatırlatan Borrell, "Uluslararası hukukun temel prensiplerinin, özellikle sivillerin korunmasının göz ardı edilmesi, uluslararası toplum tarafından kabul edilemez, edilmemeli." ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan saldırıyı kınadı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı El-Cauni Okulu'nu hedef alması ve çok sayıda kişinin hayatına kastetmesinin en güçlü ifadelerle kınandığı ifade edildi.

Açıklamada, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve savunmasız sivillerin korunması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca açıklamada, İsrail'in uluslararası yasaları ihlal etmesi sonucu Gazze Şeridi'nin tanık olduğu benzeri görülmemiş insani felakete bir an önce son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Dünya Gıda Programı: İsrail saldırısında 6 BM personelinin öldürülmesi kabul edilemez

Merkezi Roma'da bulunan BM kuruluşlarından Dünya Gıda Programı'nın (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda yerlerinden edilen sivillerin sığındığı BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait okula düzenlediği saldırıda 6 BM personelinin öldürülmesine, X platformundan yaptığı paylaşımında tepki gösterdi.

McCain, "Gazze'de bir okula düzenlenen İsrail hava saldırısında öldürülen 6 UNRWA meslektaşımızın kaybıyla yıkıldık. Bu kesinlikle kabul edilemez ve durdurulmalı. İnsani yardım görevlileri korunmalıdır. Onlar hedef değildir." ifadelerini kullandı.

Fransa, İsrail'in Nusayrat Mülteci Kampı'na saldırılarını kınadı

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in dün Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki El-Cauni Okuluna düzenlediği ve aralarında Birleşmiş Milletler (BM) çalışanlarının da olduğu çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği saldırı şiddetle kınandı.

Fransa'nın "insani yardımların bölgeye kapsamlı ve aralıksız şekilde ulaştırılmasına izin verecek kalıcı ve acil ateşkes çağrısının" yinelendiği açıklamada, BM ve insani yardım çalışanlarının korunmasının zorunluluğunun altı çizildi.

Açıklamada ayrıca, Gazze'deki tüm esirlerin salıverilmesi çağrısında bulunuldu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.