Dolar
34.11
Euro
37.03
Altın
2,689.95
ETH/USDT
2,602.50
BTC/USDT
66,897.00
BIST 100
9,011.20
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in Gazze'de sivillerin sığındığı BM okulunu bombalaması sonucu, 28 kişi öldü

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yerinden edilen sivillerin sığındığı Birleşmiş Milletler bünyesindeki bir okulu bombalaması sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 28 Filistinli hayatını kaybetti, 160 kişi yaralandı.

Muhammed Emin Canik, Qais Omar Darwesh Omar, Safiye Karabacak, Omar Alothmani, Ekrem Biçeroğlu  | 17.10.2024 - Güncelleme : 17.10.2024
İsrail'in Gazze'de sivillerin sığındığı BM okulunu bombalaması sonucu, 28 kişi öldü

İstanbul/Cenin

İsrail ordusunun, 13 gündür kuşatma altında tuttuğu Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yerinden edilen sivillerin sığındığı Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki bir okulu bombalaması sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 28 Filistinli hayatını kaybetti, 160 kişi yaralandı.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan açıklamada, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'nda BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) bünyesindeki Ebu Hüseyin Okulu'nu bombaladığı belirtildi.

Yerinden edilen sivillerin sığındığı okula düzenlenen saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 28 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 160'ının da yaralandığı aktarıldı.

Açıklamada, "İşgalci İsrail ordusu, Ebu Hüseyin Okulu'nda yaşadıkları yerleri hedef alarak yerinden ettiği binlerce kadın ve çocuğun olduğunu biliyordu." ifadesi kullanıldı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde bombaladığı barınma merkezleri sayısının bu saldırıyla 192'ye çıktığı aktarılan açıklamada, "Bu merkezler, İsrail ordusunun soykırım uygulayıp saldırılarıyla yerinden ettiği yüzbinlerce Filistinliyi barındırıyordu." denildi.

İsrail ordusunun kuşattığı halihazırda yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı Gazze Şeridi'nin kuzeyinde sağlık sisteminin çöktüğüne dikkati çekilen açıklamada, İsrail ordusunun hastanelerin boşaltılmasını istediği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Sivillere, çocuklara ve kadınlara yönelik bu yeni katliamı gerçekleştiren işgalci İsrail'i kınıyor, tüm dünya ülkelerini yerinden edilenlere, sivillere, çocuklara ve kadınlara karşı sürdürülen bu suçları kınama çağrısında bulunuyoruz." ifadesi kullanıldı.

Gazze Şeridi'nde Filistinlilere karşı soykırım suçunun işlenmesinden ve sivillere yönelik katliamların sürdürülmesinden İsrail ve ABD yönetimin sorumlu tutuldu.

Uluslararası toplum ile BM kurum ve kuruluşlarına Gazze'de Filistinlilere karşı soykırım suçu işlemeyi durdurması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunuldu.

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyini 13 gündür kuşatma altında tutarak bölge halkını göçe zorluyor.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlileri göçe zorlama planı

İsrail ordusu, 6 Ekim'de başta Cibaliya Mülteci Kampı olmak üzere Gazze'nin kuzeyine kara saldırısı başlattı.

Bu adımın, daha önce İsrail basınına yansıyan ve "generallerin planı" olarak bilinen, İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilmesi adına atıldığı düşünülüyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 7 Ekim'de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya'daki Filistinlilere uyarıda bulunarak, boşaltılması istenilen bölgelerin haritasını paylaşmıştı.

Filistinlilere Gazze'nin güneyindeki Mevasi bölgesine gitme çağrısı yapan Adraee'nin paylaştığı haritanın, İsrail ordusunda eski Operasyonlar Bölümü Başkanı General Giora Eiland'ın girişimiyle hazırlanıp hükümete sunulan Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine ilişkin "generallerin planına" benzerliği dikkati çekmişti.

İsrail hükümeti, geçen ay basına yansıyan plana ilişkin bir açıklama yapmazken, İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde eylül ayında kabinenin bu planı incelediği duyurulmuştu.

İsrail'in Gazze'de bir eve düzenlediği saldırıda 9 Filistinli öldü

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesimlerinde bir eve düzenlediği saldırıda 9 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesimlerindeki Meğazi Mülteci Kampı'nda içinde insanların bulunduğu bir evi hedef aldı.

Saldırıda aralarında kadın ve çocukların da olduğu 9 Filistinli yaşamını yitirdi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından gün içinde yapılan açıklamaya göre, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 42 bin 438 Filistinli öldü, 99 bin 246 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. 

İsrail'in 377 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 42 bin 438'e çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 377 gündür uyguladığı soykırıma ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği "2 katliamda" 29 kişinin öldüğü, 93 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 42 bin 438'e, yaralı sayısının 99 bin 246'ya yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda 5 Filistinli öldü

İsrail ordusunun Gazze'de iki noktaya düzenlediği saldırılarda en az 5 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde, İsrail ordusunun Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bir okulun girişindeki çadırı hedef aldığı aktarıldı.

Yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırına düzenlenen saldırıda en az 3 kişi yaşamını yitirdi, birçok kişi yaralandı.

İsrail ordusunun Gazze kentindeki es-Seraya Kavşağı yakınına düzenlediği saldırıda 2 Filistinlinin öldüğü ve yaralananların olduğu kaydedildi.

Batı Şeria’da zeytin toplayan Filistinli kadın İsrail askerlerinin açtığı ateşte öldü

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail askerlerinin Cenin kentinin doğusundaki Fakua köyünde ateş açması sonucu yaralanan Hanan Ebu Selame (59) isimli Filistinli kadın hayatını kaybetti.

Görgü tanıklarının aktardığına göre, İsrail askerleri, Cenin kentinin kuzeydoğusundaki Fakua köyünde ayrım duvarı yakınlarında zeytin hasatı yapan Filistinli kadını ateş açarak yaraladı.

Cenin'deki İbn Sina Hastanesi'ne kaldırılan yaralı kadın hayatını kaybetti.

Ayrıca Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkerim kentinde bulunan Kefr el-Lebed beldeside zeytin toplayan Filistinlilere ateş açtı.

Yerleşim Birimleriyle Mücadele Komitesinde aktivist Eymen Garib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin hasat mevsiminde zeytin toplayan Filistinlilere ateş açtığını belirtti.

Saldırının ardından olay yerine gelen İsrail askerlerinin Filistinli çiftçilere karşı göz yaşartıcı gaz bombası kullandığını ifade eden Garib, çok sayıda çiftçinin gazdan etkilendiğini aktardı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 756 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yeni doğan ünitesinde "felaket" yaşanabileceği uyarısı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, kuzeydeki Beyt Lahiya kentinde bulunan ve İsrail ordusunun 13 gündür abluka altında tuttuğu Kemal Advan Hastanesinde yeni doğan ünitesinde "gerçek bir insani felaket" yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki hastaneyi abluka altına tutması nedeniyle hastanede ciddi bir yakıt krizi ile ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığı aktarıldı.

Açıklamada, "Kemal Advan Hastanesi yeni doğan ünitesindeki bebeklerin gerçek bir insani felaketle karşı karşıya" olduğu vurgulandı.

Hastanenin Gazze'nin kuzeyindeki yeni doğan ünitesine sahip tek yer olarak varlığını sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, ablukanın kaldırılmaması ve hastanenin ihtiyaçlarının giderilmemesi durumunda yeni doğan ünitesindeki çocukların yaşamını yitireceği ifade edildi.

İsrail ordusu, 13 gündür Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı, Beyt Lahiya ve Beyt Hanun'a kara ve hava saldırılarını sürdürürken, bölgeyi sıkı bir ablukaya tabi tutuyor.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Hamas: İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyini yok etmesinden ABD sorumludur

Hamas, İsrail'in soykırım yaptığı Gazze Şeridi'nin kuzeyinde "Generaller Planı"yla Filistinlileri göçe zorlaması konusunda ABD yönetiminin sorumlu olduğunu belirtti.

Hamas, İsrail ordusunun 13 gündür Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı ile Beyt Lahiya ve Beyt Hanun'a düzenlediği yoğun kara ve hava saldırısı hakkında açıklamada bulundu.

İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinde "tam anlamıyla soykırım suçu işlediği" vurgulanan açıklamada, saldırıların "Generaller Planı" çerçevesinde işlendiği belirtilerek "modern tarihin Nazi döneminden bu yana en acımasız askeri planlarından birisi" nitelendirmesi yapıldı.

Hamas, siyasi ve askeri desteği sebebiyle, İsrail'in Gazze'nin kuzeyini yok etmesinden Washington yönetiminin sorumlu olduğunu ifade etti.

"Somut adımlar atılmalı"

Hamas, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB)-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi konusunda yaptığı açıklamada ise "somut adımlar" çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Zirvenin Gazze'ye tüm geçişlerin açılması ve insani yardım girişine izin verilmesi çağrısı kapsamında, BM Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararındaki ateşkes çağrısı uyarınca somut adımların atılmasını gerekiyor." ifadelerine yer verildi.

İsrail'deki "Ynet" haber sitesinin 4 Eylül'deki haberinde, ordudaki eski Operasyonlar Bölümü Başkanı General Giora Eiland'ın girişimiyle hazırlanan ve onlarca eski rütbeli subay ile generalin katkı sağladığı bir plandan bahsedilmişti.

"Generaller Planı" adını taşıyan bu plan, Filistinlileri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden tehcir etmeyi, bunun ardından bölgenin kuşatılmasını ve silahlı direnişçilerin "ölüm ya da teslim olma" arasında tercihe zorlanmasını içeriyor. Gazze'nin kuzeyinde 7 Ekim itibarıyla başlatılan saldırı, abluka ve tahliye sürecinin bu plan kapsamında gerçekleştirildiği düşünülüyor.

İsrail ordusu 13 gündür Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı ile Beyt Lahiya ve Beyt Hanun'a yoğun kara ve hava saldırısı düzenliyor.

Bölgeyi kuşatan İsrail askerleri, hareket eden her şeyi hedef alarak bölgeye giriş çıkışları da engelliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın