İsrail'in Gazze'deki deniz suyu arıtma tesisini bombalamasıyla binlerce kişi susuz kaldı
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bölgenin en büyük su arıtma tesislerinden Gabayin Deniz Suyu Arıtma Tesisini, üçüncü kez bombalamasıyla binlerce kişi susuz kaldı.

Gazze
İsrail, Hamas ile sağlanan ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşamasının sona ermesinin ardından 2 Mart'tan itibaren Gazze Şeridi'ne insani yardımların girişini durdurma kararı aldı.
Bölgeye su ve elektrik tedarikinin kesilmesi ve sınır kapılarının kapalı tutulması Gazze'deki Filistinlilerin yaşadığı zor şartları daha da derinleştiriyor.
İnsani krizin her geçen gün büyüdüğü Gazze'de, İsrail 4 Nisan'da Tuffah Mahallesi'ndeki deniz suyu arıtma tesisini de bombaladı.
Böylece Gazze'nin kuzeyinde binlerce kişi için hayati öneme sahip bir tesis, İsrail'in kasıtlı saldırısı neticesinde enkaz yığınına dönüştü.
Saldırılar boyunca üçüncü kez hedef alınan tesis, Gazze Şeridi'nin doğusuna, Gazze kentinin bazı kısımlarına ve kuzeydeki Cibaliya bölgesine kadar uzanan büyük bir bölgeye su sağlayan hayati su kaynaklarından biriydi.
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana izlediği politika çerçevesinde sistematik olarak su kuyuları ve altyapı kasıtlı olarak hedef alınıyor ve boru hatları aracılığıyla Gazze'ye ulaştırılan su kaynakları kesintiye uğratılıyor.
İsrail'den gelen ana su hattında kesinti
Gazze kentinin günlük su ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'ini sağlayan İsrailli ulusal su şirketi Mekorot'tan gelen suyun cumartesi günü kesilmesi, zaten su krizi yaşayan bölge sakinlerini daha zor bir duruma soktu.
Gazze'de 719 kuyu kullanılamaz durumda
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisine göre, İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılarda sağlık kurumları ile kanalizasyon hatları ağır hasar aldı, 330 bin metre su şebekesi ile 655 bin metre kanalizasyon hattı saldırılarda kullanılamaz hale geldi.
Gazze'deki su kaynaklarının yüzde 35'i işlevsiz hale geldi, 719 kuyu kullanılamaz durumda.
İsrail ordusunun 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde yaklaşık 2 milyon kişi yerinden edildi. Sivil altyapıyı ve hastaneleri de hedef alan İsrail, Gazze'de insani bir felakete neden oldu.
Su krizi katlanarak büyüyor
Arıtma tesisinin sahibinin oğlu Ahmed Gabayin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in hem su arıtma tesisini hem de ailesinin bir kısmını hedef aldığını söyledi.
Gabayin, "Tesis üçüncü kez bombalandı. Tüm yıkıma rağmen, sadece insanların su temini için sahip olduğumuz tüm maddi manevi imkanlarla burayı restore ettik. Kardeşim son bombardımanın olduğu gün tesisteydi. Saldırıda şehit oldu, maalesef ceset parçaları borular ve tankların arasına dağıldı." ifadesini kullandı.
Her saldırının ardından türlü imkansızlıklara rağmen sıfırdan başlayarak yeniden ayağa kalktıklarını, ekipmanları taşıdıklarını, hatta bir karavanda çalışmak zorunda kaldıklarını anlatan Gabayin, tesisin sadece ailesine ait bir tesis olmadığını, Gazze'de Et-Tuffah ve Şucaiyye mahalleleri ile Ed-Derec, Şeyh Rıdvan ve Cibaliya'ya kadar geniş bir alanda hizmet verdiğini hatırlattı.
Tesisin bölgenin en büyük tesislerinden biri olduğunu aktaran Gabayin, "Birkaç gün önce, büyük bir patlama sesi duyduk. Tesisin tekrar vurulduğunu anladık. Şimdi ne suyumuz kaldı ne umudumuz. İnsanlar çok uzaklardan gelip burada su dolduruyordu. Ancak şimdi su krizi katlanarak büyüdü." dedi.
Kuzeydeki en büyük su arıtma tesisini hedef alındı
Tesisten yararlanan mahalle sakinleri de bölgedeki yüzlerce ailenin temel su kaynağının yok olmasına yol açan saldırıyı "ağır bir darbe" olarak nitelendirdi.
Mahalle sakinlerinden ismini vermek istemeyen Filistinli, "Ailem su temin etmek için tamamen bu istasyondan yararlanıyordu. Bombardımandan sonra alternatif kaynaklar aramak zorunda kaldık. Ancak bu kaynaklar genellikle uzak mesafede ve suları sağlıksız. Bu da günlük sıkıntılarımızı artırdı." diye konuştu.
Söz konusu tesisin, İsrail saldırılarının başında güney bölgelerinin kapatılmasıyla daha da hayati hale geldiğini, istasyonun geniş bir alana hizmet verdiğini söyleyen Filistinli mahalle sakini,"Fiilen Gazze'nin kuzeyinde tuzlu suyu banyo gibi günlük kullanımlar için, tatlı suyu ise içme suyu olarak sağlayan tek dağıtım merkeziydi. Geriye sadece bir istasyonun kaldı, o da halkın ihtiyacını karşılayamaz, İsrail'in yıktığı istasyonun büyüklüğüyle kıyaslanamaz. İnsanlar büyük acı çekiyor. Bir bidon su doldurmak için uzun mesafeler yürüyor, saatlerce bekliyoruz. Bazen bu su elli kişilik bir ailenin ihtiyacını karşılamak zorunda kalıyor." ifadelerini kullandı.
Hamas da yaptığı açıklamada, İsrail’in su arıtma tesisini hedef almasını "açık bir savaş suçu" olarak nitelendirdi. Açıklamada, bu saldırının Gazze'deki sivil halka uygulanan ablukayı daha da ağırlaştırmayı amaçladığı vurgulandı.
Yaşam koşulları kötüleşiyor
Gazze Belediyesi Sözcüsü Husni Muhenna ise Gazze Şeridi'ndeki su durumunu “felaket” olarak tanımlayarak, İsrail saldırılarının başından bu yana 40’tan fazla ana su kuyusunun hedef alındığını ve bunun da mevcut su miktarında ciddi bir azalmaya yol açtığını belirtti.
Mehanna, "Belediye, sınırlı imkanlara rağmen alternatif çözümler üretmek için büyük çaba sarf ediyor. Ancak hasarın boyutu çok büyük ve abluka ile süren saldırılar altında bunu telafi etmek oldukça zor." değerlendirmesinde bulundu.
Ulusal su şirketi Mekorot'tan gelen suyun kesilmesinin krizi daha da derinleştirdiğini vurgulayan Mehanna, bu hattın şu anda Gazze'nin temel su kaynağı olduğunu ve devre dışı kalmasıyla kentteki su ihtiyacının yüzde 70'inden fazlasının karşılanamaz hale geldiğini söyledi.
Mehanna, "İsrail saldırıları boyunca 64’ten fazla su kuyusunu ve 110 bin metreden fazla su şebekesini tahrip etti. Bu da yaşam koşullarını ciddi şekilde kötüleştirdi." dedi.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.