Dolar
32.90
Euro
35.26
Altın
2,334.20
ETH/USDT
3,436.80
BTC/USDT
61,491.00
BIST 100
10,735.82
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in Gazze'deki Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 210'a yükseldi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Nusayrat Mülteci Kampı'na sabah saatlerinden bu yana düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 210'a yükseldi.

Ekip  | 08.06.2024 - Güncelleme : 09.06.2024
İsrail'in Gazze'deki Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 210'a yükseldi Fotoğraf: Abed Rahim Khatib / AA

İstanbul/Gazze

Gazze'deki hükümet, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'na sabah saatlerinden bu yana savaş uçakları ve topçu atışlarıyla düzenlediği yoğun saldırılarda 210 kişinin hayatını kaybettiğini, 400'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nın çeşitli bölgelerine savaş uçakları ve topçu atışlarıyla yoğun saldırılar düzenledi.

Zırhlı araçlarla da kampa baskın düzenleyen İsrail ordusunun, bir süre sonra kamptan çekildiği, ordunun çekilmesinin ardından sokaklarda onlarca cansız bedenin bulunduğu aktarıldı.

Gazze'deki Hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda ölü sayısının 210'a çıktığı, 400'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

Yaralıların Nusayrat'taki El-Avde ve Deyr el-Belah'taki Aksa Şehitleri hastanelerine getirildiği ancak hastanelerin yaralıları karşılamada yeterli olmadığı, ciddi şekilde ilaç, tıbbi malzeme ve yakıt sıkıntısı yaşandığı vurgulandı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki çeşitli noktalara saldırılar düzenlediğini ve iki farklı bölgede toplam 4 İsrailli esirin canlı olarak kurtarıldığını duyurmuştu.

Daha önce yapılan açıklamada İsrail'in Gazze Şeridi'nin ortasındaki Nusayrat Mülteci Kampı ve çeşitli bölgelere düzenlediği saldırılarda en az 80 kişinin öldüğü bildirilmişti.

İsrail'in Nusayrat katliamı sonrasında Aksa Şehitleri Hastanesi ölü ve yaralılarla doldu

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin ortasındaki Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki Filistinlilere yaptığı katilam sonrasında yüzlerce yaralıyla dolan Aksa Şehitleri Hastanesi kapasitesini aşan şartlarda sağlık hizmeti vermeye çalışıyor.

Gazze Şeridi'nin orta kesiminde hizmet veren tek hastane olan Aksa Şehitleri Hastanesi, Nusayrat katliamından canlı kurtulan yaralılarla dolup taştı.

Hastanedeki ameliyathanelerin önünde ve koridorlarda ameliyat sırasını bekleyen birçoğu kadın ve çocuklardan oluşan Filistinlilerin acılı çığlıkları ve yakınlarının çaresizlikleriyle tam bir kaos yaşanıyor.

İniltiler ve hüzün

Katliamdan canlı kurtulmuş ve uzanacak yardım eli bekleyen çocuk ve kadınların doldurduğu hastane koridorları, yaralı iniltileri ve büyük acılara sahne oluyor.

Anne ve babalarının ellerini bırakmayan üstü başı kanlı yaralı çocukların korku dolu bakışları karşısında oldukça kısıtlı imkanlarla hizmet vermeye çalışan doktorların ve sağlık ekiplerinin yüzlerce yaralıya yetişmek için gösterdikleri çaba dikkati çekiyor.

Hastanenin morgu ise son saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin cenazeleriyle dolup taşarken, dışarıda yerlere sıralanmış ve ölüm belgesi çıkarılmayı bekleyen cenazelerin yakınları acılarını dindirecek bir el bulamamanın hüznünü yaşıyor.

Yardım çağrısı

Gazze'deki Hükümetin Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksa Şehitleri Hastanesi'nin gelen yaralı sayısını kaldıracak kapasiteyi çoktan aştığını söyledi.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlardan jeneratör ve tıbbi malzeme temin edilmesini isteyen Sevabite şunları söyledi:

"Aksa Şehitleri Hastanesi'nde durumlar, büyük tehlike arzediyor ve burada tam bir felaket yaşanıyor. Filistin halkına, sivillere karşı uygulanan katliamın durdurulmasını talep ediyoruz. İşgal güçleri, geçen aylar boyunca yürüttüğü yıkıcı savaşta Gazze Şeridi'ndeki sağlık sistemini kasıtlı olarak tamamen hizmet dışı bırakırken 35 hastaneden 33'ünü tamamen işlemez duruma sokarak gerçek bir insani felakete yol açtı."

Sağlık durumu tam bir felaket

Öte yandan Gazze'deki Hükümetin Medya Ofisi, savaş öncesinde Gazze Şeridi'nde bulunan 35 hastaneden Aksa Şehitleri ve Avrupa hastaneleri olmak üzere yalnızca iki devlet hastanesinin kısıtlı imkanlarla hizmet verebildiğini bunların dışında küçük birkaç hastanenin bazı ilk yardım hizmetleriyle Mevasi bölgesindeki sahra hastaneleri dışında Gazze Şeridi'nde sağlık durumunun tam felaket içinde olduğunu duyurdu.

Birleşmiş Milletlere bağlı kurumlar ve Filistin kuruluşları, Gazze Şeridi'nde hastanelere ve sağlık ekiplerine saldırılar düzenlenmemesi konusunda uyarılar yapmasına rağmen, İsrail ordusu, kentteki hastanelerin hizmet dışı kalması için elinden gelen tüm yıkıcı saldırıları yapmaktan geri durmuyor.

İsrail ordusunun Gazze'ye saldırıları devam ediyor 

İsrail ordusunun, Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki katliamı sonrasında Gazze'deki bir eve düzenlediği hava saldırısında aralarında biri çocuk 3 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları Gazze kentinin Derec Mahallesi'nde bir eve hava saldırı düzenledi.

Hava saldırısı sonucu, biri çocuk olmak üzere en az 3 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail ordusu, gece boyunca işgal altındaki Batı Şeria'da baskınlarını sürdürdü

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde saldırılarına devam ederken, gece boyunca işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli kentlerine baskınlar düzenleyerek Filistinlileri gözaltına aldı.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Batı Şeria'nın Cenin kentine bağlı Arrabe beldesine baskın düzenleyen İsrail askerleri, 4 Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail askerleri, Arrabe beldesine baskın sırasında bir araca ateş açtı ardından bazı evlere girerek etrafı tahrip etti.

Arrabe beldesi dışında Cenin'e bağlı birçok köy ve belde yine İsrail askerlerinin gece boyunca çeşitli baskınlarına maruz kaldı.

Halil kentine de baskın düzenleyen işgal güçleri, babaları daha önce tutuklanmış olan 3 kardeşi gözaltına aldı.

Kudüs Haber Ağı telegram sayfasından Nablus kentinin doğusundaki Balata Mülteci Kampı'na baskın sırasında İsrail askerlerinin bölgedeki Filistinlilerin silahlı direnişiyle karşılaştığını duyurdu. Silahlı çatışmaların gece geç saatlere dek sürdüğü belirtildi.

İsrail'in 246 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 36 bin 801'e çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 70 artarak 36 bin 801'e yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 246 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 5 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 70 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiği, 150 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 36 bin 801'e, yaralı sayısının 83 bin 680'e yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları 246 gündür devam ediyor

İsrail, halkı zorla aç ve susuz bırakarak büyük bir insani felakete yol açtığı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına hava, kara ve denizden 246. gününde de devam ediyor.

İsrail ordusunun gece boyu Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılarda en az 11 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

İsrail, halkı zorla aç ve susuz bırakarak büyük bir insani felakete yol açtığı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına hava, kara ve denizden 246. gününde de devam ediyor.

Filistin resmi ajansı WAFA'ya göre İsrail ordusunun, kuzeydeki Gazze kentine bağlı Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde bir eve düzenlediği hava saldırısında aralarında kadın ve çocukların da olduğu 5 kişi öldü, çoğu çocuk 14 kişi yaralandı.

İsrail topçu birlikleri, kuzeydeki Zeytun ve Sabra mahallesi ile Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı çevresini yoğun şekilde bombaladı.

İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki El-Bureyc Mülteci Kampı'nda Şahin ailesine ait bir evi hedef aldı. Saldırıda 6 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde de çeşitli noktaları hedef alan İsrail ordusu, saldırılarını karadan ve denizden gerçekleştirdi. Saldırıda ölen ve yaralananlar olduğu aktarıldı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 517'si çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 36 bin 731 Filistinlinin öldürüldüğünü, 83 bin 530 Filistinlinin yaralandığını bildirmişti.

İsrail, işgal altındaki Kudüs'te Filistinli aileye ait binayı "kendi elleriyle" yıktırdı

İsrail, işgal altındaki Kudüs'ün güneyinde Filistinli bir aileyi ruhsatsız yapıldığı gerekçesiyle 6 katlı binasını kendi elleriyle yıkmaya mecbur bıraktı.

Filistin resmi ajansı WAFA'ya konuşan bina sahibi Ata Şukayrat, Doğu Kudüs’ün güneyinde yer alan Cebel el-Mukebbir Mahallesi'nde İsrail'in, 50 kişinin yaşadığı 6 katlı binasını sabah saatlerinde kendi elleriyle yıktırdığını aktardı.

Binanın 580 metrekare bir alanda olduğunu söyleyen Şukayrat, ruhsat almanın imkansız olduğunu ve geçen yıllarda ruhsat alma girişimlerinden de bir sonuç alamadığını ifade etti.

Şukayrat, "Bu binada 50 kişi yaşıyordu. İşgalci buldozerlerin komşu evlerde yaratacağı yıkım ve tahribatın önüne geçmek için binayı kendimiz yıkmak zorunda kaldık." dedi.

İsrailli makamlardan inşa izni almanın neredeyse imkansız olduğu işgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler, "ruhsatsız olduğu" gerekçesiyle yıllarca ikamet ettikleri evlerini kendi elleriyle yıkmaya mecbur bırakılıyor.

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine yoğun saldırı başlattı

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki Nusayrat Mülteci Kampı, Deyr el-Belah'taki El-Bureyc Mülteci Kampı ve El-Megazi Mülteci Kampı'na eşzamanlı yoğun saldırı başlattı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, saldırılarda onlarca Filistinli yaşamını yitirirken çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail topçuları ve savaş uçakları Deyr el-Belah'ın doğusu ile Bureyc ve Megazi mülteci kamplarının yanı sıra Nusayrat Mülteci Kampı'nın orta bölgesi, batısı ve doğusundaki çeşitli bölgelere saatlerce şiddetli ve yoğun saldırılar düzenledi.

Gazze Şeridi'nin merkezinin hemen her bölgesinden bombalama sonucu yoğun dumanlar yükseliyor.

Görgü tanıkları İsrail askeri araçlarının "ani şekilde" Nusayrat Mülteci Kampı'nın doğu ve kuzeybatı bölgelerine girerek kampın birçok bölgesini hedef alan şiddetli top atışları gerçekleştirdiğini belirtti.

İsrail ordusuna ait topçu birlikleri ve savaş uçakları Bureyc ve Megazi mülteci kamplarına da saldırılarını yoğunlaştırdı.

Sağlık görevlilerinin AA muhabirine verdiği bilgiye göre, İsrail insansız hava araçları Nusayrat Kampı semalarında yoğun şekilde uçuyor ve kampın yollarında hareket eden herkese ateş açarak çok sayıda ölüm ve yaralanmaya neden oluyor.

İsrail ordusunun, Gazze'nin orta bölgesine düzenlediği şiddetli saldırıda onlarca savaş uçağı, İHA, helikopter ve tank kullandığı ifade edildi.

Deyr el-Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi sağlık görevlileri de şiddetli ve sürekli hava ve topçu bombardımanı sonucu Gazze'nin orta bölgesinin çeşitli yerlerinden hastaneye çok sayıda ölü ve yaralının getirildiğini aktardı.

Gazze'deki Filistin hükümetine bağlı Medya Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada ise saldırı kınanırken, uluslararası topluma İsrail'e "vahşi saldırılarını" durdurması için baskı yapma çağrısında bulunuldu.

İsrail askerleri Batı Şeria'da düzenlediği baskında 11 Filistinliyi yaraladı

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Eriha kentine düzenlediği baskında 11 Filistinliyi yaraladı.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail askerleri Eriha kentindeki Akabet Ceber Mülteci Kampı'na baskın düzenledi.

Kamptaki birçok eve baskın düzenleyip arama yapan İsrail askerleri Filistinlileri korkutmak için gerçek mermi ve ses bombaları kullandı.

Baskın sırasında farklı şekillerde yaralanan 11 Filistinli, sağlık ekiplerince tedavi altına alındı.

Öte yandan İsrail askerleri Batı Şeria'daki Tulkerim kentinin Anebta kasabasına düzenlediği baskında 3 kişiyi gözaltına aldı.

İsrail ordusunun bu sabah Anebta kasabasına düzenlediği baskın sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu sırtından vurulan 20 yaşındaki bir Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın