Dolar
32.67
Euro
35.37
Altın
2,389.29
ETH/USDT
2,989.00
BTC/USDT
56,828.00
BIST 100
10,851.78
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in 271 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 37 bin 953'e çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 28 artarak 37 bin 953'e yükseldi.

Zeynep Tüfekçi Gülay, Awad Rjoob, Halime Afra Aksoy, Muhammed Emin Canik  | 03.07.2024 - Güncelleme : 04.07.2024
İsrail'in 271 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 37 bin 953'e çıktı Fotoğraf: Ashraf Amra/AA

İstanbul/Ramallah

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 271 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 3 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 28 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 125 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 37 bin 953'e, yaralananların sayısının da 87 bin 266'a yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

İsrail'in Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda çok sayıda kişi öldü ve yaralandı

İsrail, halkı zorla aç ve susuz bırakarak büyük bir insani felakete yol açtığı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına 271. gününde de devam ediyor.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail Gazze'nin çeşitli yerlerine havadan ve karadan yoğun saldırılar düzenledi.

İsrail güçlerinin, kuzeydeki Gazze kentinin doğusunda yer alan Şucaiyye Mahallesi'ne bombalı ve topçu saldırıları düzenledi.

İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının, mahallede sivillere ait evleri bombalaması sonucu çok sayıda kişi öldü ve yaralandı. İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu ambulanslar bölgeye ulaşım sağlayamadı.

Ayrıca Gazze kentindeki Şeyh Rıdvan bölgesinde Filistinlilere ait bir evin bombalaması sonucu enkaz altından 7 ölü ve 7 yaralı çıkarıldığı, yaralıların hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

İsrail'e ait savaş uçakları, Gazze kentinin Ez-Zerka semti ile kentin doğusundaki Et-Tuffah Mahallesi'nin Yafa Caddesi'ne de saldırı düzenledi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Tel el-Heva bölgesinde Filistinlilerin evlerine topçu saldırısı düzenleyen İsrail güçleri, Ez-Zeytun Mahallesi'nde de çeşitli noktaları bombaladı.

Filistin Kızılayındaki sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya'da bir evin bombalanması sonucu yaralanan 2 kişi Kemal Advan Hastanesi'ne kaldırıldı.

İsrail, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki En-Nusayrat, Ez-Zehra ve El-Miğraka bölgeleri ile güneydeki Refah kentinin batısı ve orta kesimlerine de yoğun topçu saldırıları düzenledi.

İsrail askerleri Batı Şeria'da en az 20 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinden yapılan ortak açıklamada, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da baskınlarını sürdürdüğü belirtildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Batı Şeria'nın El Halil, Cenin, Kalkilya, Nablus, Ramallah, Eriha kentleri ile Kudüs'te en az 20 Filistinliyi daha gözaltına aldığı bildirildi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 136'sı çocuk 560 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 5 bin 300 Filistinli de yaralandı.

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait 4 evi yıktı

Nablus'un güneyindeki Duma Köyü Yerel Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin Filistinli tutuklu Ahmed Samir Devabişe'nin babasının evini yıktığı bildirildi.

Açıklamada, Devabişe'nin 12 Nisan'da Filistin topraklarını gasbeden bir İsrailliyi öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alındığı; yaklaşık bir hafta sonra tutuklanan Filistinlinin yakınları tarafından ziyaretinin engellendiği belirtildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre de Nablus'un güneyindeki Yitma beldesinde inşaat halindeki 2 ev İsrail güçleri tarafından yıkıldı.

Filistin devlet televizyonun haberinde de Batı Şeria'nın doğusundaki Eriha'nın doğusunda yer alan Fasayıl beldesinde bir ev daha yıkıldı.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi, İsrail ordusunun, 2024'ün ilk yarısında Filistin'e ait 318 yapıyı yıktığını, 359 yapının yıkılması yönünde bildiri dağıttığını ve 10 bine yakın ağacı söktüğünü açıklamıştı.

İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentinde Filistinli bir genci öldürdü

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Cenin'de İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 23 yaşındaki Nidal Ziyad el-Amir'in hayatını kaybettiği belirtildi.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberinde "İşgalci İsrail ordusunun özel kuvvetleri, Filistin plakalı sivil bir araçla Cenin'in sanayi bölgesine giren Nidal Ziyad el-Amir'i kasıtlı olarak öldürdü." ifadesi kullanıldı.

Böylece, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 561'e çıktı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

İsrail ordusunun baskınlarında Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana 9 bin 510'dan fazla Filistinli gözaltına alındı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.