Dolar
34.60
Euro
36.71
Altın
2,622.39
ETH/USDT
3,150.00
BTC/USDT
91,307.00
BIST 100
9,395.39
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanında iki hastanede büyük yıkım oldu

İsrail'in Gazze kentine düzenlediği saldırılarda iki hastanede geniş çaplı yıkım meydana geldiği, Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 10 bini geçtiği belirtildi.

Ekip  | 06.11.2023 - Güncelleme : 07.11.2023
İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanında iki hastanede büyük yıkım oldu Fotoğraf: Ashraf Amra/AA

Gazze/Kudüs

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İşgalci İsrail'in bombardımanı, Gazze Şeridi'ndeki tek psikiyatri hastanesinin yanı sıra göz hastanesinde büyük ve geniş çaplı yıkıma yol açtı." dedi.

Maruf, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerin çevresini dün gece bombaladığını hatırlattı.

Filistinli yetkili, "İşgalciler, halkı aç bırakmak için fırınları, tüm su ve güneş enerjisi kaynaklarını kasten bombalıyor. İlerleyen saatler işgalin işlediği suçların boyutlarını ortaya çıkaracak." ifadelerini kullandı.

İsrail, Gazze'de Şifa Hastanesine ait binanın çatısındaki güneş panellerini vurdu

Gazze'deki Filistin Hükümetinin Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "İşgal güçleri, Şifa Hastanesi'nin Kudüs binasını bombaladı." ifadelerine yer verildi.

Şifa Hastanesine yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı, hastanede yüzlerce yaralının ve sağlık personelinin bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, ölü ve yaralı sayısına ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail ordusu, Nasr Çocuk Hastanesi, Rantisi Hastanesi, Ruh Sağlığı Hastanesi ve Göz Hastanesini hedef aldı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail ordusu, Nasr Çocuk Hastanesi, Rantisi Hastanesi, Ruh Sağlığı Hastanesi ve Göz Hastanesini hedef aldı

Filistin Kızılayı: Gazze'deki Kudüs Hastanesinde yakıt 48 saat içinde tükenecek

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Kudüs Hastanesi'nin jeneratörlerini çalıştırmak için kullanılan yakıtın 48 saat içinde tükeneceği, dolayısıyla resüsitasyon ekipmanlarının ve yoğun bakım bölümlerinin hizmet dışı kalacağı vurgulandı.

Tıbbi malzeme ve ilaç kıtlığının yanı sıra sağlık personeli, hastalar ve yaralılar için büyük miktarda yiyecek ve içme suyu sıkıntısı yaşandığı aktarılan açıklamada, üç haftadan fazla bir süreden bu yana 14 bini aşkın yerinden edilmiş kişinin şu anda hastanede kaldığı ifade edildi.

Açıklamada, sağlık ve yardım sektöründe çalışan uluslararası kurum ve kuruluşlara acilen yardım ve gerekli ihtiyaçları Gazze'ye ulaştırmaları çağrısı yapıldı.

Ayrıca açıklamada, İsrail güçlerinin, ambulansların ve acil durum araçlarının operasyonlarının devamı, Kudüs Hastanesinin çalıştırılması ve orada yerinden edilmiş insanlara yardım sağlamak için gerekli olan ana bileşenlerin girişini engellediği kaydedildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları şiddetlenerek devam ediyor

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Gazze'de yerinden edilmiş binlerce kişi ile yüzlerce yaralıyı barındıran Kudüs Hastanesinin çevresi 5 Kasım sabahından itibaren İsrail'in onlarca hava ve topçu atışlarına hedef olurken, saldırılarda onlarca kişi öldü ve yaralandı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’nin kuzeybatısına giren bir, güneyindeki Tel el-Heva'da 2, kuzeyindeki Beyt Hanun'da 3 olmak üzere İsrail ordusuna ait 6 tankın "Yasin-105" anti-tank roketleri kullanılarak imha edildiği belirtildi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre, İran lideri Ali Hamaney, Tahran’da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir araya geldi.

Görüşmede, Heniyye'den İsrail’in saldırıları ve Gazze’deki gelişmeler hakkında bilgi alan Hamaney, İslam ülkeleri ve uluslararası toplumun Gazze halkını daha güçlü desteklemeleri gerektiğini kaydetti.

İsrail, hastaneleri ve çevresini hedef almaya devam ediyor

Filistinli güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Endonezya Hastanesinin çevresindeki Şeyh Zayid Konutlarını hedef aldı. Uçaklar, El-Alemi Mahallesi ve Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki Filistinlilere ait çok sayıda evi bombaladı.

Filistin Telekomünikasyon Şirketi, İsrail'in iletişim hatlarını kestiğini, bu nedenle Gazze'deki tüm iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen çöktüğünü kaydetti.

Şirket, 5 Kasım akşamı kesilen iletişim ve internet erişiminin aşamalı olarak sağlanmaya başlandığını bildirdi.

İsrail, bölgede iletişim ve internet hizmetinin çökmesiyle Şifa Hastanesinin çevresi dahil Gazze'nin farklı bölgelerine bir saatten az sürede 100'den fazla hava saldırısı düzenledi.

BM: Gazze'de 10 dakikada 1 çocuk öldürülüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA), X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Savaş sırasında ortalama her 10 dakikada bir çocuk öldürüldü, 2 çocuk da yaralandı. Çatışma zamanlarında sivilleri korumak bir istek veya ideal değil; ortak insanlığımızın sorumluluğu ve taahhüdüdür. Siviller nerede olursa olsun korunmalı." ifadesi kullanıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise "Her gün kız ve erkek çocuklarının öldürüldüğü, yaralandığı Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüştü." değerlendirmesinde bulundu.

Guterres, BM ve ortaklarının, Gazze ve Batı Şeria'daki 2,7 milyon kişi için 1,2 milyar dolarlık insani yardım çağrısı başlattığını duyurdu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 10 bini geçti

İsrail'in son 24 saatte 252 kişiyi öldürdüğünü, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında öldürülenlerin sayısının 4 bin 104'ü çocuk, 2 bin 641'i kadın olmak üzere 10 bin 22'ye, yaralananların sayısının da 25 binin üzerine çıktığını ifade etti.

Kayıplara ilişkin Kudra, "Düşmanın Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana, enkaz altında kalan 1300'ü çocuk olmak üzere 2 bin 350 kişi hakkında kayıp ihbarı aldık." dedi.

"Saldırılarda 16 hastane ile 32 sağlık ocağı hizmet dışı kaldı"

Kudra, Gazze’ye yönelik saldırılarda sağlık hizmetlerinin hedef alındığının altını çizerek, İsrail saldırılarında 192 sağlık çalışanının öldürüldüğünü, 32 ambulansın da hedef alınarak hizmet dışı kaldığını aktardı.

İsrail’in, 7 Ekim’den bu yana 113 sağlık kurumunu hedef aldığını belirten Kudra, İsrail saldırıları sebebiyle 16 hastane ile 32 sağlık ocağının hizmet dışı kaldığını söyledi.

Kudra, İsrail’in Gazze’deki er-Rantisi, Göz hastanesi ve Gazze’nin tek psikiyatri hastanesini hedef alarak aralarında, çocuk, kadın ve sağlık çalışanı olmak üzere 8 kişiyi öldürdüğünü, 125’ini de yaraladığını kaydetti.

İsrail’in, er-Rantisi Hastanesindeki su tankları ve güneş enerjisi panellerini hedef aldığını belirten Kudra, hastanedeki sağlık çalışanları, hastalar ve yerinden edilmiş yaklaşık 7 bin kişinin hayatını tehlikeye attığını ifade etti.

Uluslararası topluma çağrı

Kudra, Gazze Şeridi'nde güvenlik koridorunun bulunmadığını vurgulayarak, "Bunlar ölüm koridorlarından başka bir şey değil. İşgal güçleri bunları halkımızın çocuklarına saldırmak için kullanıyor." diye konuştu.

İsrail’in, Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine gitmek isteyenleri hedef aldığına işaret eden Kudra, "Gazze Şeridi'ndeki hastanelere, bu ölüm koridorlarında hedef alınan çok sayıda şehidin cenazesinin yerlerde kaldığı bildiriliyor. Ambulanslar ve sağlık çalışanları, cenazeleri almak için bu yerlere hala ulaşamadı." dedi.

Kudra, "Hastanelerin ve ambulansların doğrudan hedef alınması, başta Gazze ve Gazze'nin kuzeyi olmak üzere, tıbbi malzeme ve yakıt girişinin olmayışı nedeniyle çöken sağlık sistemi, yaralı ve hastaların hayatını kurtaramaz hale getirdi." ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, uluslararası topluma seslenerek Gazze'ye acil yakıt ile yardım girişinin yapılması ve İsrail'in katliamlarının önüne geçilmesi için acil harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

7 Ekim'den bu yana 1 milyon 600 binden fazla Filistinli yerinden edildi

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, "İşgalci İsrail, üç gündür Gazze Şeridi'nde hiç kimsenin kuzeyden güneye ya da güneyden kuzeye gitmesine izin vermiyor ve ayrıca Mısır tarafından onaylanan yaralıların çıkışı konusunda Mısır, Birleşmiş Milletler (BM) ve Kızılhaç ile iletişim kurmamıza rağmen yaralıların çıkışını engelliyor." dedi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm, İsrail'in saldırıları başladığından beri 1 milyon 600 binden fazla Filistinlinin yerinden edildiğini belirtti.

Hamas, İsrail’in Gazze'deki hastanelerin “saklanma yeri” olarak kullanıldığı ve buraların altına “tüneller kazıldığı” iddialarını yalanlayarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i, bu iddiaları soruşturmak üzere uluslararası komite kurmaya çağırdı.

Gazze'deki Filistin hükümeti, tedavi için Mısır'a yaralı taşıyan ambulansların, İsrail saldırılarına maruz kalmaması için BM'ye ait araçların eşlik etmesini istedi.

Savaşın İsrail'e maliyeti yaklaşık 51 milyar dolar

İsrail gazetesi Yediot Ahronot, Maliye Bakanlığının "savaşın devlet hazinesine maliyeti" konusundaki beklentisine dair haber yayımladı.

Savaşın İsrail bütçesine maliyetinin 200 milyar şekele (yaklaşık 51 milyar dolar) ulaşacağı tahmin edilirken, bu meblağın ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 10'una tekabül ettiği kaydedildi.

Lübnan resmi ajansı NNA, İsrail ordusunun Lübnan’da bir kadın, bir erkek ve 3 çocuğun içinde olduğu sivil aracı hedef aldığını belirtti.

Açıklamada, saldırı sonucu araçtaki 3 sivilin öldüğü ifade edilirken, ölenlerin çocuk olup olmadığına ilişkin detaya değinilmedi.

İsrail'den "Gazze'yi tamamen kuşatma" iddiası

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, yoğun abluka ve saldırı altında bulunan Gazze'deki hastanelerin Hamas tarafından kullanıldığını iddia etti.

Hagari, abluka altındaki Gazze'yi ikiye böldüklerini ve tamamen kuşattıklarını söyledi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Lübnan ile sınır hattı olan kuzeyde hücuma geçmeye hazır olduklarını ve bunun olabileceği yorumunda bulundu.

İsrailli muhalefet lideri ve eski Başbakan Yair Lapid, Gazze'de Hamas'ın elindeki esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak her türlü anlaşmayı destekleyeceklerini belirtti.

İsrail askerleri, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde, "Filistinli cesur kız" Ahid et-Temimi'yi (23) gözaltına aldı.

İsrail Ordu Sözcüsü Adraee'den, "Filistinliler için süreli koridor açılacağı" iddiası

İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze'de 450 yeri havadan vurduğunu bildirdi.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, CNN'de Dana Bash'in canlı yayınında, Gazze'de insani krizin yaşanmadığını öne sürdü.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yayımladığı mesajda, Gazze'deki Filistinlilerin güneye geçişi için bugün yerel saatle 10.00-14.00 saatlerinde bir koridor açılacağını iddia etti.

Ordudan yapılan bir başka açıklamaya göre, Ürdün Sahra Hastanesine acil tıbbi malzeme ve gıda yardımı taşıyan Ürdün uçağı, İsrail ordusuyla tam koordinasyon halinde Gazze'ye indirildi.

Kassam Tugayları: Son 48 saatte 27 İsrail askeri aracını imha ettik

Gazze içine karadan giren güçlerle şiddetli çatışmalar devam ederken Kassam Sözcüsü Ebu Ubeyde, Telegram hesabından yazılı açıklama yaptı.

Ebu Ubeyde, son 48 saat içinde İsrail'e ait 27 askeri aracı tamamen ya da kısmen imha ettiklerini, düşman güçlerine onlarca havan mermisiyle saldırdıklarını ve doğrudan çatışmaya girerek ağır kayıplar verdirdiklerini kaydetti.

Güney Afrika, Gazze saldırıları sonrası İsrail'deki diplomatlarını çekme kararı aldı

Cumhurbaşkanlığı İletişim ve Teknoloji Bakanı Khumbudzo Ntshavheni, basına yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki okulları ve hastaneleri bombalamasının ve insani geçitleri kapatmasının Güney Afrika hükümetinde hayal kırıklığı yarattığı belirtildi.

Ntshavheni, "Güney Afrika hükümeti Tel Aviv'deki tüm diplomatlarını istişarede bulunmak üzere geri çekme kararı aldı." ifadesini kullandı.

Hükümetin ayrıca İsrail'in Pretorya Büyükelçisi Eliav Belotsercovsky'nin "İsrail'in zulmüne ve soykırımına karşı çıkanlar hakkındaki aşağılayıcı sözlerinden" duyduğu rahatsızlığa da dikkati çeken Ntshavheni, "İsrail'in Güney Afrika Büyükelçisinin konumu artık savunulamaz hale geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ntshavheni, Büyükelçi Belotsercovsky'nin davranışlarına karşı diplomatik zorluklar ve protokoller kapsamında gerekli önlemler alınması için talimat verdiğini vurgulayarak, "Kendisi ülkemizde misafirdir, misafir gibi davranmak zorundadır." açıklamasını yaptı.

Güney Afrika, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla, 2018'de de Tel Aviv'deki Büyükelçisini süresiz olarak geri çekmişti. O tarihten beri Güney Afrika'nın İsrail'de yalnızca bir irtibat ofisi bulunuyor.

Gazze'de kuzeyden güneye geçiş oldukça zor

Bölgede bulunan AA muhabirinin aktardığına göre, Gazze Şehri'ni tamamen kuşatan İsrail ordusu, bölgeyi güney ve kuzey olarak ikiye ayırdı.

İsrail ordusunun kuzeyde bulunan sivillerin tahliyesi için bugün belirli saatler arasında açık olacağını duyurduğu Selahaddin Caddesi üzerindeki koridordan geçmek ise oldukça zor.

Söz konusu bölgede bugün ciddi bir saldırı olmasa da önceki bombardımanlar nedeniyle koridorda yer alan yolun 2 kilometrelik kısmında ciddi hasar oluşmuş durumda ve araçla seyahat etmek neredeyse imkansız.

İsrail'in saldırılarında koridordaki yolun kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle Gazze'nin kuzeyinden güneyine geçmek isteyen siviller, burayı yürüyerek geçmek zorunda kaldı.

Saldırılar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaşlı, kadın ve çocuklar için bu yolculuk yaya olmaları nedeniyle daha da zor hale geldi.

Tüm bu zorluklara rağmen kuzeyden güneye geçmek isteyen Filistinli siviller, yanlarına birkaç parça elbise ve küçük eşyadan başka bir şey alamıyor.

Zira araçla seyahatin mümkün olmaması ve zorlu yolu yaya geçmek zorunda olmaları nedeniyle Filistinlilerin yanlarında fazla eşya taşımaları mümkün değil.

İsrail güçleri ise yol üzerine oluşturduğu noktalarda kimlik kontrolü ve bazı sorular sorduktan sonra geçişlere izin veriyor.

AA muhabiri, bugün Gazze'nin kuzeyinden güneyine geçiş yapan sivillerin sayısının oldukça az olduğunu aktardı.

İsrail ordusu yaya olarak güneye geçen sivillerin görüntüsünü paylaştı

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise bugün belirlenen saatler (10:00-14:00) arasında Gazze'nin kuzeyindeki sivillerin güneye geçişleri için "tahliye koridorunun" tekrar açıldığı duyuruldu.

Açıklamayla birlikte paylaşılan görüntüde, az sayıda Filistinlinin bir yoldan yaya olarak ilerlediği görülüyor.

İsrail güçleri Batı Şeria'da 5 Filistinliyi öldürdü 

Bölgedeki görgü tanıkları, İsrail Özel Kuvvetlerinin Tulkerem kentinde bir araca ateş açtığını belirtti.

Araçta bulunanların vurulduğunu aktaran görgü tanıkları, söz konusu kişilerin sağlık durumlarına ilişkin ise bilgi vermedi.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Tulkerem'deki saldırıda 4 Filistinlinin öldürüldüğü, göğsünden yaralanan 14 yaşındaki bir Filistinli gencin ise ağır yaralandığı ve durumunun stabil olduğu aktarıldı.

Açıklamada, İsrail güçlerinin öldürdüğü Filistinlilerin, 20 yaşındaki Mümin Said Belavi, 25 yaşındaki İzzeddin Raid Avvad, 22 yaşındaki Cihad Şehadeh ve 20 yaşındaki Kasım Muhammed Recep olduğu kaydedildi.

İsrail askerlerinin Beytullahim'in güneyinde bulunan Beyt Ficar beldesinde 18 yaşındaki Yusuf Celal Mahmud Tekatika'yı gerçek mermiyle başından vurarak öldürdüğü kaydedildi.

Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 160 Filistinli yaşamını yitirdi.

Doğu Kudüs'teki bıçaklı saldırıda yaralanan İsrail polisi öldü

Öte yandan bu sabah işgal altındaki Doğu Kudüs'te düzenlenen bıçaklı saldırıda ağır yaralanan Elisheva Rose Ida Lubin isimli İsrailli kadın polisin öldüğü bildirildi.

Polisten yapılan açıklamada, ABD vatandaşı olan Lubin'in 2021'de İsrail'e yerleştiği ve 2022'de İsrail polisine katıldığı kaydedildi.

AB'den "İsrail'in yanındayız ancak siviller hedef olmamalı" mesajı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail'in, AB'nin her zaman dost ve müttefiki olduğunu vurgulayarak, sivillerin hedef olmaması için her türlü tedbirin alınması çağrısında bulundu.

"İsrail, AB için dost ve müttefiktir" diyen Michel, İsrail'in, uluslararası insancıl hukuka uygun olarak kendini savunma hakkını her zaman destekleyeceklerini vurguladı.

Öte yandan Michel, "Sivillerin hedef olmaması için her türlü tedbirin alınması gerekiyor. Buna uluslararası personel ve tıbbi personel de dahildir." diye konuştu.

Geçen hafta düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nde yapılan insani ateşkes çağrısını yineleyen Michel, gelecekte kalıcı barışın ancak iki devletli çözüm temelinde müzakereler yoluyla olacağının altını çizdi.

Charles Michel, "Ayrıca bir barış konferansı düzenlenmesini teşvik etmeye de hazırız." ifadesini kullandı.

İran: ABD ateşkes istediği mesajını bize iletti

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD’nin son 3 gün içinde ateşkes istediği yönünde kendilerine mesaj ilettiğini söyledi.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Abdullahiyan, başkent Tahran’da basına yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Bağdat ziyaretinde çelik yelek giymesine ilişkin, “ABD’nin bölgedeki gerçek rolü budur.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin kendilerine Filistin'deki duruma ilişkin mesaj gönderdiğini belirten Abdullahiyan, “ABDliler son üç günde bize, ateşkes istediklerini ve bu konuda adımlar attıklarını belirten mesaj gönderdiler ama fiiliyatta yalnızca Gazze'de toplu katliamı ve soykırımı destekliyorlar.” ifadelerinde bulundu.

İranlı Bakan, “Amerika'nın bir an önce politikasını değiştirmesini ve işgalci tarafa destek vermemesini umuyoruz.” diye konuştu.

Pentagon, Gazze'de binlerce ölüm olduğunu kabul etti ancak tam sayı vermekten kaçındı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de sivil kayıpların binlerce olduğunu ancak kesin bir rakam veremeyeceklerini açıkladı.

Pentagon basın sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, bir gazetecinin 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yaşamını yitiren sivillerin sayısı ile ilgili soruyu yanıtladı.

Ryder, "Gazze'deki sivil kayıplarla ilgili, sayının binlerle ifade edilecek düzeyde olduğunu biliyoruz ancak size söyleyebileceğim belirli bir rakam yok." ifadesini kullandı.

İsrailli taraflara Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasının önemini vurguladıklarını savunan Ryder, "binlerce sivil kayıptan ne kadarının çocuk olduğu" yönündeki bir diğer soruya da "Daha fazla spesifik olarak belirtebileceğim bir şey yok." cevabını verdi.

İsrail saldırıları sonucu, Gazze'de 192 cami zarar gördü, 56'sı tamamen yıkıldı

 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne aralıksız saldırıları ikinci ayına girerken kentte 192 caminin çeşitli şekillerde hasar gördüğü bunlardan 56'sının tamamen yıkıldığı bildirildi.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, geçen bir aylık süre içinde İsrail saldırılarıyla Gazze'deki yıkıma ilişkin bazı rakamlar paylaştı.

Maruf, İsrail saldırıları sonucu Gazze'de 10 bin binanın yerle bir olduğunu, 40 bini tamamen yıkılmış olmak üzere, toplam 222 bin konutun da hasar aldığını söyledi.

Sağlık sektöründeki maddi hasara ilişkin Maruf, "32 ambulans, 113 sağlık kurumu ciddi hasar aldı 16 hastane 32 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı." bilgisini verdi.

Maruf, Gazze'de 192 caminin çeşitli şekillerde hasar gördüğünü, bunlardan 56'sının tamamen yıkıldığını, ayrıca kentteki 3 kilisenin de İsrail saldırılarından zarar gördüğünü söyledi.

Maruf, saldırılar sonucu oluşan yıkım hakkındaki rakamları şöyle sıraladı:

"Aralıksız saldırılar sonucu 222 okul büyük zarar gördü, bunlardan 60'ı hizmet dışı kalırken, kentteki 88 hükümete ait 88 kurumu bombaladı.

Maruf görevli can kayıplarına ilişkin de 47 gazetecinin, 53 imam ve vaizin, sivil savunma, arama ve kurtarma ekiplerinden 18 kişinin hayatını kaybettiğini vurguladı.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın