
MADRİD
İspanya'da Anayasa Mahkemesinin İspanyol hükümetinin sunduğu itirazı kabul ederek, Katalonya'da 9 Kasım'da yapılmak istenen bağımsızlık yanlısı referandumu askıya alması Katalanlar tarafından tepkiyle karşılandı.
Katalonya'da başta Barcelona olmak üzere hemen hemen her yerleşim yerinde binlerce kişi meydanlara çıkarak, "Bir adım bile geri atmayacağız" sloganı attı. Referanduma destek veren sivil toplum kuruluşlarının çağrısına karşılık veren Katalanlar, yağmura rağmen meydanları doldurdu. Gösterilere, referanduma destek veren milletvekilleri de katıldı.
Bu arada Anayasa Mahkemesinin kararının ardından Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti bugün olağanüstü toplandı. Katalonya Başkanı Artur Mas'ın başkanlığındaki toplantıda, Anayasa Mahkemesinin İspanyol hükümetinin itirazını kabul etmesiyle 9 Kasım'daki referandumun geçici süreyle (mahkeme nihai kararını açıklayana kadar) askıya alınmasının ardından, referandumla ilgili resmi reklam ve ilanların durdurulması kararı çıktı.
Katalan hükümeti, her şeye rağmen "Hiçbir şey bitmedi. Niyetimiz devam etmek" mesajını verdi. Katalan hükümeti sözcüsü Francesc Homs, gazetecilere yaptığı açıklamada "Maç devam ediyor" dedi. Homs, her şeye rağmen Anayasa Mahkemesinin Katalan hükümetinin sunacağı gerekçeleri haklı görüp, 9 Kasım'daki referandum hakkındaki durdurma kararını kaldıracağına inandıklarını söyledi.
Homs, Katalonya Başkanı Artur Mas'ın önümüzdeki 2-3 günde Katalan parlamentosundaki siyasi partilerle toplantılar yapacağını açıkladı.
Katalan basınına yansıyan ayrıntılarda ise son zamanların en tartışmalı yönetim kurulu toplantısı olduğu, bazılarının Anayasa Mahkemesinin kararıyla referandumla ilgili daha fazla ileri gidilemeyeceğini savunduğu belirtildi.
Katalan hükümetinin yeni bir yol haritası belirlemek için başta özerk hükümete dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) olmak üzere Katalan parlamentosundaki tüm siyasi partilerle uzlaşma yolu arayacağı da vurgulandı.
Öte yandan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı referandumun askıya alınması sonrasında başta ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi olmak üzere "birçok siyasi partiden gelen anayasal reform talebine soğuk baktıklarını" dile getirdi.
Margallo: "Hükümetin en büyük endişesi İspanya'nın birliği"
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Katalonya'da her geçen gün artan bağımsızlık yanlısı girişimlere ilişkin, "Hükümetin en büyük endişesi İspanya'nın birliği" değerlendirmesinde bulundu.
İspanyol radyosu Cadenaser'e açıklama yapan Margallo, Katalonya'daki krizin yatışması ve diyalog ortamına kavuşmak için Katalonya özerk yönetim hükümetinin "yasal çerçevede davranması gerektiğini" savundu.
Katalonya'da bağımsızlıkla ilgili girişimlerin kurumsallıktan çıkıp sokağa çıkmasının "olağanüstü tehlikeli" olduğunu vurgulayan İspanya Dışişleri Bakanı, "Yasalar içinde hareket edersek konuşulur. Her zaman kurumsal sadakat ve yasalar içerisinde diyalogdan yana oldum. Katalonya'da yasalar çiğnenerek yasa yapıldı. Sorunu yaratanlar, yasallığı kabul etmek istemeyenler oldu" ifadelerini kullandı.
Margallo ayrıca, muhalefetin ısrarla öne çıkardığı anayasal reform talebini, "konuşulabilir" olarak değerlendirse de mevcut anayasanın yürürlükte olduğunun altını çizdi.
Muhabir: Şenhan Bolelli
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.