Katar Dışişleri Bakanı Al Sani: KİK Zirvesi diğer ülkelerle ilişkilerimizi etkilemeyecek
Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Suudi Arabistan'da düzenlenen 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'nin, ülkesinin diğer ülkelerle ilişkileri üzerinde etkisi olmayacağını söyledi.

İstanbul/Doha
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Suudi Arabistan'da düzenlenen 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi hakkında İngiltere merkezli Financial Times gazetesine değerlendirmelerde bulundu.
Katar Dışişleri Bakanı, ülkesinin, Suudi Arabistan ve Katar'a bölgesel ambargo uygulayan diğer üç devlet ile terörle mücadele ve uluslararası güvenlik konusunda iş birliği yapmayı kabul ettiğini söyledi.
İkili ilişkilerin esas olarak ülkenin egemen kararı ve ulusal çıkarıyla şekillendiğinin altını çizen Al Sani, söz konusu zirveyi kastederek, "Başka bir ülkeyle ilişkimiz üzerinde hiçbir etkisi yok." ifadesini kullandı.
Al Sani, anlaşma sonucunda bütün devletlerin kazanan olduğunu ancak tam bir uzlaşmanın zaman alabileceğini kaydederek, Körfez krizine dahil olan diğer ülkelerin de Suudilerle aynı siyasi iradeye sahip olmalarını umduğunu belirtti.
"Körfez'deki anlaşmazlıkların çözümü zaman alacak"
Sani, Katar merkezli Al Jazeera kanalına verdiği röportajda ise Suudi Arabistan'ın anlaşmazlığı iyileştirme yönünde büyük bir iradesine şahit olduklarını belirterek, Doha'nın hiçbir ülke ile kriz istemediğini ve her ülkenin egemenliğine saygılı bir ilişki aradığını vurguladı.
Al Sani, kriz ülkeleri arasındaki anlaşmanın prensipte olduğunu, önemli farklılıkları çözmek için ikili görüşmelerin yapılacağını dile getirerek, "Körfez'deki anlaşmazlıkların çözümü zaman alacak." ifadelerine yer verdi.
Dışişleri Bakanı Al Sani, 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi sonrasında konsey ülkeleri arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendiren el-Ula Bildirisi'nde uzlaşmaya varılan en önemli maddelerden birinin, "Körfez ülkelerinin içişlerine karışmama anlaşması" olduğunu söyledi.
Katar'a abluka uygulayan 4 ülkenin, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine sundukları şartlar arasında Al Jazeera televizyonunun kapatılması konusuna da değinen Al Sani, Al Jazeera'nın müzakere masasında olmadığını söyleyerek, "Onun için ifade özgürlüğünü garanti ediyoruz." diye konuştu.
Katar merkezli Al Jazeera kanalına değerlendirmelerde bulunan Al Sani, KİK Zirvesi'yle Körfez krizi sayfasının kapandığını dile getirmişti.
Al Sani, "KİK Zirvesi'nde, anlaşmazlığın üstesinden gelmek için, hiçbir devlete zarar verilmemesi, içişlerine karışılmaması ya da bölgenin güvenliğinin tehdit edilmemesi gibi temel ilkeler üzerinde anlaşma sağlandı." demişti.
Körfez krizini sonlandıran 41. KİK Zirvesi
Körfez krizini sonlandıran 41. KİK Zirvesi, 5 Ocak'ta Suudi Arabistan'ın El-Ula kentinde gerçekleştirildi.
Zirvenin en dikkat çeken misafirlerinden Temim bin Hamed Al Sani'yi, ev sahibi Suudi Arabistan'ın en üst düzey isimlerinden Veliaht Prens Muhammed bin Selman havalimanında karşıladı. İki lider, Kovid-19'a rağmen sarılarak samimi bir görüntü verdi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, 41. KİK Zirvesi'nde, Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin Doha ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis ettiğini ve ambargonun kaldırıldığını açıkladı.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.
Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarını reddederken bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.