Kudüs'ün başkent olarak tanınma planına dünyadan tepkiler
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı, tüm dünyada tepkilere neden oldu.

BEYRUT
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı, tüm dünyada tepkilere neden oldu.
Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Meclis Başkanı Nebih Berri, Müstakbel Hareketi, Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan ve Lübnan'daki Filistinli gruplar, yaptıkları açıklamalar ve yayımladıkları bildiriler ile ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepki gösterdi.
"Barış süreci tamamen sona erebilir"
Lübnan Başbakanı Hariri'nin basın ofisinden yapılan açıklamada, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması durumunda "hiç tahmin etmeyeceği bir tepki" ile karşılaşacağı uyarısı yapıldı.
Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Kudüs'ün İsrail'in başkenti olması durumunda mevcut barış süreci tamamen sona erebilir." ifadesi kullanıldı.
Lübnan Meclis Başkanı Berri ise açıklamasında ABD'nin planını yeni bir Balfour Deklarasyonu girişimi olarak niteleyerek, Filistin halkının haklarının bir kez daha gasbedilme tehlikesine dikkati çekti. Berri, ABD Başkanı Trump'ı söz konusu kararı nedeniyle kınadı.
"Uluslararası hukuka aykırı"
Pakistan Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Pakistan halkı ve hükümetinin söz konusu plana açık şekilde karşı olduğunun altı çizildi.
"Pakistan halkı ve hükümeti, ABD'nin, İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planından endişe duyuyor." ifadesine yer verilen açıklamada, ABD'ye, Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsünü bozacak adımlardan uzak durması çağrısı yapıldı.
"ABD'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletlerin 1980 yılında yayınladığı önergeye aykırıdır." vurgusu yapılan açıklamada, Pakistan'ın, Filistin halkı ile dayanışma içerisinde olduğu belirtildi.
"Kente saygı gösterilmesi gerekiyor"
Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Nasır Burita, Fas Kralı 6. Muhammed'in "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı"na ilişkin derin kaygılarını iletmek üzere ABD'nin Rabat Maslahatgüzarı ile Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'nin büyükelçilerini bakanlığa davet etti.
Dışişleri Bakanı Burita, Filistin'in Rabat Büyükelçisinin de hazır bulunduğu görüşmede Fas Kralı'nın konuya ilişkin mesajını, ABD Başkanı Donald Trump'a ulaştırılması için ülkesinin maslahatgüzarına teslim etti.
6. Muhammed, "ABD'nin Kudüs'ü başkent olarak tanıyarak büyükelçiliğinin taşınması planı" karşısındaki derin kaygılarını ilettiği mesajında, Kudüs meselesinin önemini vurguladı. Fas Kralı, Kudüs'ün siyasi ve hukuki statüsüne dokunulmasını reddettiklerini, kültürel kimliğinin korunması gerektiğini ve dini sembol olarak kente saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
'Akılsızca ve zarar verici'
Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, yerel basına yaptığı açıklamada, Hollanda hükümetinin, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını "akılsızca" ve "zarar verici" olacağını düşündüğünü belirtti.
Trump'ın alacağı bu kararla barış sürecinin gerileme riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Zijlstra, "Biz her zaman bu konuda açık olduk. Tek çözüm iki devletli çözüm planıdır. Kudüs, bu planın içerisinde Filistinliler ve İsrail'in arasında paylaşacağı bir başkent olarak geçiyor." dedi.
Zijlstra, hiçbir ülkenin Kudüs'te büyükelçiliği bulunmazken ABD'nin bunu tek taraflı yapmasının da akıllıca bir hareket olmadığını ve bunun da barış sürecini zedeleyeceğini vurguladı. Bu tür tek taraflı atılan adımların huzursuzluk gibi olağanüstü etkileri olabileceğinin altını çizen Zijlstra, "Kudüs, Müslüman ve Hrıstiyanlar için de kutsal bir mekandır. Kutsal mekanlarda kaos olasılığı yüksektir. Bu adımın etkileri ne olacak bekleyip göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.