KASSEL
Almanya'nın Kassel kentinde aşırı sağcı "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) adlı terör hücresi tarafından 6 Nisan 2006'da öldürülen Halit Yozgat adına düzenlenen "Halit Meydanı" törenle açıldı.
Açılış törenine Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı, Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg-Uwe Hahn, Kassel Belediye Başkanı Bertram Hilgen, Thüringen Eyaleti Adalet Bakanı Holger Poppenhaeger ile çeşitli sivil toplum örgütünün temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Büyükelçi Karslıoğlu ve Başkonsolos Saygılı, Halit Yozgat'ın annesi Ayşe ve babası İsmail Yozgat'ı evlerinde ziyaret ettikten sonra açılış töreninin yapılacağı meydana geldi. Halit Meydanı'nda ayrıca, NSU tarafından öldürülen 10 kişinin isimlerinin yer aldığı anıtın açılışı da yapıldı.
"Halit'i unutmayacağız"
Kassel Belediye Başkanı Hilgen, Halit Yozgat'ın öldürüldüğü internet kafenin karşısında adı verilen meydan ve anıt sayesinde kendisinin unutulmayacağını belirterek, "Bu cinayeti hiçbir zaman unutmayacağız. Halit'i her zaman hatırlayacağız. Cinayetin ardından Halit'in ailesi bu cinayetin neden işlendiği sorusuna cevap bulamadı. Ayrıca yanlış bir şekilde cinayetten dolayı şüpheli durumuna düştüler. Şimdi biliyoruz ki, aşırı sağcıların yabancı düşmanlığı nedeniyle bu cinayet işlendi" dedi.
Hilgen, Kassel'in nüfusunun üçte birini yabancıların oluşturduğunu kaydederek, "Kassel kenti herkesin huzurlu ve müreffeh bir şekilde korkusuzca yaşayacağı bir yerdir" şeklinde konuştu.