Dolar
35.23
Euro
36.75
Altın
2,622.57
ETH/USDT
3,383.40
BTC/USDT
97,520.00
BIST 100
9,724.50
Dünya

Libya'da taraflar anlaştı

BM Libya Özel Temsilcisi Leon, 'Libya uzlaşı görüşmelerine katılan taraflar, Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı olarak Faiz Serrac'ı, Meclis Başkanı olarak ise Abdurrahman Suvahili'yi belirledi' dedi.

09.10.2015 - Güncelleme : 09.10.2015
Libya'da taraflar anlaştı

SUHEYRAT

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı olarak Faiz Serrac, Meclis Başkanı olarak da Abdurrahman Suvayhili'nin belirlendiğini bildirdi.

Fas'ın Suheyrat kentinde devam eden Libya uzlaşı görüşmelerine başkanlık eden Leon, düzenlediği basın toplantısında, "Libyalı temsilciler ile görüşmelerimizi tamamladık, görüşmelerin sonunda taraflar, Ulusal Birlik Hükümeti Başkanlığı için Faiz Serrac, Meclis Başkanlığı için ise Abdurrahman Suvayhili isimleri üzerinde ittifaka vardı" dedi.

Leon, "Ulusal Birlik Hükümeti Başkan Yardımcıları olarak Ahmed Mutik, Faide el-Mecberi ve Musa Kuni, Devlet Bakanı olarak ise Ömer el-Esved ve Muhammed el-Ammari isimleri kararlaştırıldı" diye konuştu.

Libyalı temsilcilere ve Fas Kralı 6. Muhammed'e çabalarından dolayı teşekkür eden Leon, teklif edilen isimlerin Ulusal Birlik Hükümetini kuracaklarını bildirdi.

Ulusal Birlik Hükümetini tarihi bir fırsat olarak nitelendiren Leon, Libyalıları ve uluslararası camiayı kurulacak olan hükümete destek olmaya çağırdı.

Leon tarafından ilan edilen Ulusal Birlik Hükümetinde yer alacak diğer bakanların isimleri ise şöyle:

"Fethi el-Hanakiri, Usame Siyale, Usame el-Sayd, Tarık Yusuf, Abdusselam el-Hassi, El Şibani Buhammud, Mustafa Aşğur, Aşur Şevayil, İbrahim el-Nayıd, Ebu Acile Sayf en-Nasr, Selam Cinan, Emel el-Hac, Eymen Bin Yunus, Halil Bekkuş, Mahmud Bin Şaban, Murad Hamayme, Tahir es-Seni."

Libya Siyasi Anlaşması, ülkedeki çatışmalara ve krize çözüm bulmak amacıyla bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını, Trablus ve Tobruk yönetimlerinin konsensüsüne dayalı işleyecek bir siyasi çözüm süreci öngörüyor.

Anlaşma, bir yıl sürmesi beklenen geçiş sürecinde, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni asıl yasama organı olarak kabul ederken, Trablus'taki parlamento üyelerinin ağırlıklı olarak temsil edileceği bir "Yüksek Devlet Konseyi" kurulmasını da içeriyor.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. 

Ülkede son bir yıldır biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

Muhabir: Mehmet Akif Turan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.