ANKARA
Myanmar hükümeti, ülkenin batısında Arakan (Rakhine) eyaletinde Rakhine Budistleri ve Rohingya Müslümanları arasındaki şiddet olayları nedeniyle evini terk etmek zorunda kalanlar için çözüm bulma sözü verdi.
Myanmar Dışişleri Bakanı Vunna Maung Lvin, Asya ve Avrupa'daki liderlerin katıldığı zirve için bulunduğu Loas'un başkenti Vientiane'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hükümetin şu an için önceliği, evini terk etmek zorunda kalan onbinlerce kişinin, taraflar arasında ayrım yapılmaksızın yeni evlere yerleştirilmesi" dedi.
Ban'a hareket geç mektubu
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdiği mektupta ''Rohingya Müslümanlarına karşı gerçekleştirilen koordineli terör eylemlerinin durdurulması için harekete geçmeye'' çağırdı.
İhsanoğlu, Ban'ı, BM Güvenlik Konseyi'nde sorunun gündeme getirilmesi için derhal harekete geçmeye davet etti.
''Uzun solukta bir etnik temizlik hareketi ile karşı karşıya bulunulduğuna'' dikkati çeken İhsanoğlu, ellerinde sağlam ve güvenilir bilgiler bulunduğunu ve bu bilgilerin ışığında uzun dönemde terör kampanyasının sürdüğünü bildirdi. İhsanoğlu, ''toplu katliamlar, köyleri yakma, Müslümanların evlerinin yakılması, müsadere edilmesi ve zorla yerlerinden edilmesi yönünde saldırıların hayata geçirildiğini'' belirtti.
İhsanoğlu, BM'nin, Myanmar Hükümeti'ne karşı baskı uygulayarak derhal Müslümanlara yönelik saldırıların engellenmesini istediği mektubunda, bölgede şiddet dalgalarının etkisinin azaltılmasını, milli uzlaşı ortamının oluşturulmasını istedi.
Myanmar'da katliamın izleri
Roginya Müslümanlarının Myanmar'ı terk etmelerine neden olan olayların ardından yıkılan evleri görüntülendi.
Türkiye adına bölgede insani yardım çalışmalarını sürdüren Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileri, Myanmar'daki son şiddet olaylarının izlerini görüntüledi.
AFAD'ın bölgeye ilişkin fotoğraflarında, şiddet nedeniyle köylerini terk etmek zorunda kalan Arakanlıların geride bıraktıkları evlerinin yıkıldığı görülüyor.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) verilerine göre, Rohingya Müslümanlarının kaldığı köylere yönelik çok sayıda saldırı düzenlendi. Kyauk Phyu, Kyauk Taw, Minbyar, Rambray, Pauktaw ve Myauk-u köylerinde 5086 ev yerle bir edildi, 9 bin Rohingyalı Müslüman deniz ve ormanlar üzerinden, yiyecekleri ve temel yaşam malzemeleri olmadan kaçmak zorunda kaldı. Şu ana kadar 70 bin kişinin yerlerini terk ettiği tespit edildi.
İİT'nin, 15-17 Kasım 2012 tarihinde Cibuti'de yapılması planlanan oturumun ana gündem maddesi Rohingya Müslümanları olacak.