Dünya

New York'ta bombalı saldırı

ABD'nin New York kentinde boru tipi bomba ile düzenlenen saldırıda, 4 kişinin yaralandığı bildirildi.

11.12.2017 - Güncelleme : 12.12.2017
New York'ta bombalı saldırı Fotoğraf: AA/Ertuğrul Cingil

NEW YORK

ABD'nin New York kentinde boru tipi bomba ile düzenlenen saldırıda, 4 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yetkililer, Manhattan'da New York metrosunda üzerindeki boru tipi bomba düzeneğinin infilak etmesi sonucu saldırganın ve üç kişinin yaralandığını duyurdu.

Saldırganın kimliğini Akayed Ullah olarak açıklayan polis, 27 yaşındaki şüphelinin gözaltına alındığını kaydetti.

Emniyet yetkilileri Associated Press ajansına yaptıkları açıklamada, Ullah'ın terör örgütü DEAŞ'tan etkilendiğini ancak örgütle doğrudan bağlantısı bulunmadığını aktardı.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, bunun "bir terör saldırısı girişimi" olduğunu ifade etti.

42. Cadde'nin altında, 7. ve 8. Bulvar arasındaki yeraltı geçidinde düzenlenen saldırının ardından boşaltılan New York metrosunun boşaltılan hatları geniş güvenlik önlemleri altında yeniden kullanıma açıldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın patlamayla ilgili bilgilendirildiğini belirtti.

Bomba yapımını internetten öğrenmiş

New York polis yetkilileri, kendisi dahil 4 kişinin yaralanmasına neden olan 27 yaşındaki Ullah'ın ABD'ye "aile dayanaklı göçmen vizesiyle" geldiğini ve New York'un Brooklyn bölgesinde ikamet ettiğini açıkladı.

Akayed Ullah'ın 2012-2015 yıllarında taksi şoförlüğü yaptığı, daha sonra lisansının süresinin dolması üzerine bu işi bıraktığı kaydedildi.

Öte yandan, New York Valisi Andrew Cuomo, Amerikan CNN kanalına yaptığı açıklamada, saldırganın bomba yapımını internetten öğrendiğini ve bomba düzeneğini de çalıştığı iş yerinde bir araya getirdiğini ifade etti.

Saldırganın amacına ilişkin resmi açıklama henüz yapılmazken, Ullah'ın "DEAŞ'tan etkilendiği ancak örgütle doğrudan bağlantılı olmadığı" belirtildi.

Diğer yandan saldırganın, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın davasının da görüldüğü New York Güney Bölge Federal Mahkemesinde yargılanacağı ifade edildi.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise günlük basın brifinginde saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sanders, saldırganın 2011 yılında ABD'ye göçmen vizesiyle girdiği bilgisini teyit ederek, "Başkan'ın göçmen politikalarının tümden revize edilmesi önerisinin ne kadar haklı olduğu anlaşılıyor." ifadesini kullandı.

Trump'ın uzun zamandır göçmen vizeleri konusunda Kongre'ye çağrı yaptığını dile getiren Sarah Sanders, bu saldırıyla göçmen politikaları konusunda ABD Başkanı Donald Trump'ın haklı olduğunun ortaya çıktığını savundu.

Muhabir: Emel Öz Gözellik, Ayşe Aktaş, Hakan Çopur




Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın