Dolar
32.95
Euro
35.80
Altın
2,387.18
ETH/USDT
3,274.90
BTC/USDT
68,768.00
BIST 100
10,891.42
Dünya, Paris 2024

Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Fransa'da açılış öncesi tren hatları devre dışı kaldı

Fransa'da Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninin birkaç saat öncesinde tren hatlarının "kötü niyetli kişilerin eylemleri" nedeniyle büyük ölçüde kesintiye uğradığı bildirildi.

Şeyma Uzundere, Esra Taşkın, Şilan Turp  | 26.07.2024 - Güncelleme : 26.07.2024
Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Fransa'da açılış öncesi tren hatları devre dışı kaldı Fotoğraf: Luc Auffret/AA

Paris

Fransız ulusal demir yolu şirketi SNCF, Olimpiyat Oyunları öncesinde tren seferlerinde meydana gelen aksaklığa dair X hesabından açıklama yaptı.

Açıklamada, Fransa'nın Atlantik kıyısı, kuzeyi ve doğusundaki tren seferlerinin "kötü niyetli kişilerin eylemlerinden" etkilendiği belirtildi.

SNCF'nin açıklamasında, komşu ülke Belçika'ya ve Manş Denizi'nin altından Londra'ya giden trenlerde de bu eylemler nedeniyle aksamalar olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "yüksek hızlı tren ağını aksatmayı amaçlayan bu büyük saldırının" ardından çok sayıda trenin farklı hatlara yönlendirildiği ya da iptal edildiği aktarıldı. 

Demir yolu ulaşımındaki aksaklıklardan etkilenenlere bildirim yapılacağı vurgulanan açıklamada, "İmkanı olan tüm yolcularımızdan yolculuklarını ertelemelerini ve istasyona gitmemelerini rica ediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu. 

Tren şirketinden "kundaklama" açıklaması

SNCF'nin sosyal medya hesabı X'ten yapılan yeni açıklamada da trenlerin devre dışı kalmasına neden olan saldırı ve eylemler "kundaklama" olarak nitelendirildi.

Açıklamada, 800 bin yolcunun saldırı sonucunda tren trafiğinde yaşanan aksamalardan etkilendiği belirtildi.

Fransa'da Ulaşımdan Sorumlu Bakan Patrice Vergriete de SNCF'de meydana gelen kesinti ve aksaklıklara ilişkin düzenlediği basın toplantısında, "Elimizdeki tüm kanıtlar bunun kasıtlı olduğunu açıkça göstermektedir. Zamanlama, özellikle güneydoğu yönünden kaçan insanlarla dolu minibüsler, olay yerinde bulunan yangın çıkarıcı cihazlar. Her şey kundaklamaya işaret ediyor." diye konuştu.

Vergriete, X hesabından yaptığı paylaşımda da "Dün gece, koordineli bir şekilde gerçekleştirilen kötü niyetli eylemler birçok yüksek hızlı tren hattını hedef almıştır ve bu durum hafta sonuna kadar trafikte büyük aksamalara neden olacaktır. Çok sayıda Fransız'ın tatile gidişlerini tehlikeye atacak bu suç eylemlerini şiddetle kınıyorum." ifadelerini kullanarak yoğun şekilde çalışan SNCF ekiplerine teşekkürlerini iletti.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, X hesabından yaptığı açıklamada,"SNCF tesislerine planlı ve koordineli şekilde sabotaj eylemleri gerçekleştirildiğini" belirterek, bölgeye müdahale eden itfaiyecilere ve SNCF çalışanlarına teşekkür etti.

Attal, "İstihbarat servislerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz, bu suç eylemlerinin faillerini bulmak ve cezalandırmak üzere seferber olmuş durumdadır." ifadesini kullandı. 

Havalimanı güvenlik gerekçesiyle tahliye edildi

Tren hatlarındaki aksamalar sürerken Fransa-İsviçre sınırı yakınındaki Basel-Mulhouse-Freiburg Havalimanı'ndan yapılan açıklamaya göre, havalimanı "güvenlik gerekçesiyle" tahliye edilerek geçici olarak kapatıldı.

Eurostar şirketinden BFMTV kanalına yapılan açıklamada ise olumsuz sinyalizasyon koşulları nedeniyle Paris ve Londra arasında sefer yapan Eurostar trenlerinin farklı bir hat üzerinden seferlerini düzenlemek durumunda kaldığı bildirildi.

İki başkent arasındaki bazı tren seferleri de iptal edildi. Yolcular konuya ilişkin gelişmelerden e-posta, mesaj ve Eurostar'ın internet sitesi vasıtasıyla haberdar ediliyor. İsteyen yolcular, seferlerini ücretsiz şekilde değiştirme veya biletlerinin iadesini talep edebiliyor. 

Tren hatlarına yönelik kundaklama tepki çekti

Fransa'nın 7 yıldır hazırlandığı Olimpiyat Oyunları'nın açılış gününde ülkenin tren hatlarına yönelik kundaklamalar tepki çekti.

Fransız televizyonuna konuşan Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, Fransa'ya gelen sporcuların yarışacağı Olimpiyat Oyunları'nı sabote etmek isteyenleri kınadı.

Eski Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Fransa'yı istikrarsızlaştırmaya, Fransız halkının hayatını mahvetmeye" çalışan sabotajcıları kınadığını belirtti. Beaune, trafiği eski haline getirmek ve yolculara yardımcı olmak üzere seferber olan toplu taşıma çalışanlarına teşekkür etti.

Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, X hesabından yaptığı paylaşımda, hızlı tren hatlarının "çeşitli kundaklama saldırılarıyla sabote edilmesini şiddetle kınadığını" bildirerek, SNCF ekiplerine desteğini ifade etti.

Pays de la Loire Bölgesi Başkanı Christelle Morançais ise olayların sadece kötü niyetli olmakla kalmadığını, ayrıca tüm dünyanın gözü Fransa’nın üzerindeyken "ülkeye yönelik ciddi bir istikrarsızlaştırma girişimi" olduğunu belirtti.

Hauts-de-France Bölgesi Başkanı Xavier Bertrand, "Bu sabotajın failleri bulunmalı ve kesin şekilde kınanmalıdır." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Paris Savcılığı, tren hatlarına yönelik kasıtlı saldırıyla ilgili soruşturma başlattı. 

Tren hatlarının devre dışı kalması yolcuları mağdur etti

Başkentin Montparnasse Garı'nda tren seferlerinde sabah saatlerinden bu yana yaşanan aksaklıklar nedeniyle büyük bir kalabalık oluştu.

Gardan yerel saatle 13.00'e kadar herhangi bir tren hareket etmezken, mağdur olan binlerce yolcu başka bir trene binme ümidiyle garda beklemeye devam etti. Gün içinde başka sefer olmayacağını düşünenlerden bazıları alternatif ulaşım yolları aramaya devam ederken, bazıları ise garı terk etti.

Montparnasse Garı ve Bordeaux garlarında tren seferleri kısmen başladı

Ulaşımdan Sorumlu Bakan Vergriete yaptığı bir başka açıklamada, tren hatlarına yönelik sabotaj girişimi nedeniyle sabah saatlerinden bu yana ulaşımın durduğu bazı tren hatlarının yeniden hizmet vermeye başladığını duyurdu.

Bakan Vergriete, eylemlerden etkilenen Montparnasse Garı ve Bordeaux Garı'nda öğleden sonra tren seferlerinin üçte bir oranında yeniden sağlandığını açıkladı.

Ülkenin kuzeyindeki ve doğusundaki tren seferlerinde ise gecikme ve iptaller devam ediyor. 

"Gara erken geldim ve hiçbir trenin gitmediğini gördüm"

Montparnasse Garı'nda iptal edilen tren seferlerinin ardından ulaşım çaresi arayan yolcular AA muhabirine konuştu.

Julie isimli yolcu, "Güneybatıya gitmek için sabah trene binecektim ancak mümkün değil. Trenim iptal edildi." dedi.

Henüz ulaşım konusunda bir çözüm bulamadığını söyleyen Julie, tren beklemeye devam ettiğini belirtti.

Julie, bir diğer seçeneğinin ise tren biletini değiştirip 29 Temmuz Pazartesi günü seyahat etmek olacağını ifade etti.

Sabah 08.00'deki tren seferi için gara geldiğini söyleyen Julie, "Gara erken geldim ve hiçbir trenin gitmediğini gördüm. Sonra bilgi almak için burada bekledim." diye konuştu.

Seferi iptal edilen yolcu geceyi garda geçirecek

30 yaşındaki Pierre isimli bir diğer yolcu, iş için ülkenin güneyindeki Toulouse'a trenle gitmesi gerektiğini, ancak iptal edilen tren seferi nedeniyle garda kaldığını anlattı.

Pierre, tren seferinin iptal edilmeden önce 2 saat 50 dakika ertelendiğini kaydederek, "Evimde değilim, burada yaşamıyorum. Ay sonu, iyi zamanlama oldu." diye konuştu.

Tren seferi için herhangi bir bilgisi olmadığını ve geceyi garda geçirmeyi planladığını ifade eden Pierre, banliyö trenleri ve bölgeler arası kısa mesafe seferlerinin devam ettiğini, ancak uzun mesafe trenlerinin hareket etmediğini aktardı.

"Olimpiyat açılış törenine gölge düşmesine izin vermeyiz"

Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera da olimpiyat açılış töreni dolayısıyla yapılan basın toplantısında, tren hatlarına yönelik eylemleri değerlendirdi.

"Bu sabah yaşananlar, (olimpiyat sürecinde) karşılaştığımız ne ilk ne de son zorluk." ifadesini kullanan Oudea-Castera, bu tarz olayların "istikrarsızlık" yaratmasına müsaade etmeyeceklerini kaydetti.

Bakan Oudea-Castera, ilgili ekiplerin aylardır, olası terör eylemleri ve siber saldırılar dahil tüm senaryolar için hazırlık yaptığını ve bu gibi olayların olimpiyat kutlamalarını gölge düşürmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise basına yaptığı açıklamada, tren raylarına yönelik "geniş çaplı saldırıların" Paris bölgesindeki ulaşım ağına doğrudan yansıması olmadığı gerekçesiyle olimpiyatların açılış törenini etkilemeyeceğini duyurdu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.