Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,532.70
BTC/USDT
69,892.00
BIST 100
9,086.63
Dünya

'Panama belegeleri' Messi'yi zan altında bıraktı

Para aklama ve vergi kaçırma iddialarını içeren "Panama belgeleri"nde İspanya'dan Kral Juan Carlos'un kız kardeşi Borbon, sinema yönetmeni Almodovar ve Arjantinli futbolcu Messi'nin isimleri çıktı.

04.04.2016 - Güncelleme : 04.04.2016
'Panama belegeleri' Messi'yi zan altında bıraktı

MADRİD

Merkezi Panama'da bulunan Mossack Fonseca adlı offshore hukuk danışmanlık şirketinden uluslararası basına sızdırdığı "Panama belgeleri" İspanya'da ünlü isimleri zan altında bıraktı.

İspanya'da 2014 Haziran ayında tahtını oğlu 6. Felipe'ye bırakan Kral Juan Carlos'un kız kardeşi Pilar Borbon, Oscar ödüllü sinema yönetmeni Pedro Almodovar ve Barcelona'da forma giyen Arjantinli futbolcu Lionel Messi'nin isimleri "Panama belgeleri"nde öne çıktı. Vergi kaçırma ve para aklama iddialarının ortaya atıldığı belgelerde, şimdiki Kral 6. Felipe'nin halası ve Avrupa Birliği'nde iklim ve enerji faaliyetlerinden sorumlu komiser Arias Canete ile evli olan Pilar Borbon'un, 1974-2014 yılları arasında Panama'da "Delantera Financiera" adlı bir şirketin başkanı ve yönetim kurulu üyesi olduğu belirtildi.

Messi hakkında şirket satın aldığı iddiası

Reklam gelirlerini tam belirtmeyerek İspanyol Maliyesi'nden 4,1 milyon avro vergi kaçırmakla suçlanan Barcelonalı futbolcu Lionel Messi'nin de bu iddiaların İspanya'da çıktığı 12 Haziran 2013 tarihinden bir gün sonra Panama'da bir şirket satın aldığı ileri sürüldü. Messi ve babasının, Mossack Fonseca'nın Uruguay'daki avukatlık bürosu Abreu, Abreu&Ferres aracılığıyla Panama'da aldıkları "Mega Star Enterprises INC"nin halen Messi'nin babasının adına kayıtlı olduğu kaydedildi. Ancak İspanyol basınına yansıyan haberlerde, Messi ailesinin söz konusu iddiaları yalanladığı öne sürüldü. Messi ailesinin yazılı bir açıklama yapacağı ve iddialarla ilgili suç duyurusunda bulunacağı iddia edildi.

"Panama belgeleri"nde ayrıca ünlü İspanyol yönetmen Almodovar'ın da 1991-1994 yılları arasında Mossack Fonseca'nın müşterileri arasında olduğu bildirildi.

Bu arada "Panama belgeleri" hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala "Başka bir ülkede şirket sahibi olmak suç değildir. Ama her zaman kayıtlı ve yasal olmak şartıyla. Elbette ki bu belgelerde ismi geçenlerin kural dışı işler yaptığı söylenemez. Maliye, Panama belgelerindeki hesapların yasallığını, İspanya'daki kurallara uygunluğunu araştıracaktır." dedi.

İspanya Vergi Dairesi de konuya ilişkin "Panama belgeleriyle ilgili derin bir araştırma başlattırdık" açıklamasında bulundu.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.