Panama belgelerinde ikinci perde
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), birçok kişi ve şirketin off-shore yatırım faaliyetlerini ortaya çıkaran "Panama belgeleri"nin ikinci kısmını yayımladı.
Washington DC
WASHINGTON
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), birçok kişi ve şirketin off-shore yatırım faaliyetlerini ortaya çıkaran "Panama belgeleri"nin ikinci kısmını yayımladı.
Dünyanın en büyük "off-shore" hukuk danışmanlık şirketlerinden Panama merkezli Mossack Fonseca’dan sızdırılan Panama belgelerine 214 bin şirkete ait yeni kayıtlar eklendi.
ICIJ'nin internet sitesinde ülkelere göre arama yapılabilen veri bankası formatında yayımlanan kayıtlarda İngiltere'den 17 bin, Rusya'dan 11 bin, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 8 bin, ABD'den 6 bin, Fransa'dan 304, Almanya'dan 200 ve Türkiye'den 100 civarında şirketin bilgileri yer alıyor.
Hong Kong, İngiliz Virgin Adaları, Panama ve Nevada gibi "vergi ve gizlilik" cenneti olarak bilinen bölgelerde kurulan paravan şirketlerin gerçek sahiplerinin isimlerine de yer verilen belgeler, Mossack Fonseca'nın 1977'den 2015'in sonuna kadar tuttuğu kayıtlara dayanıyor.
Yeni kayıtlarda ayrıca Mossack Fonseca ile müşterileri arasında aracılık yapan bankaların ve diğer şirketlerin bilgileri bulunuyor. ICIJ'nin yaklaşık 11,5 milyonu bulan belgelerin geri kalan kısmını peyderpey yayımlamaya devam etmesi bekleniyor.
Panama belgelerinin 3 Nisan 2016'da yayınlanan ilk bölümü, 12 devlet başkanı ve 143 politikacıyı içermesi nedeniyle birçok ülkede yolsuzluk soruşturmalarının açılmasına ve bazı üst düzey istifalara sebep olmuştu.
Muhabir: Gülbin Yıldırım
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.