Dolar
34.51
Euro
36.45
Altın
2,586.66
ETH/USDT
3,120.20
BTC/USDT
91,771.00
BIST 100
9,361.43
Dünya

Raysuni başarılarını Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanlığıyla taçlandırdı

Prof. Dr. Ahmed er-Raysuni'nin, Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanlığı'na seçilmesi, Faslı alimin dini, fikri ve siyasi alanlarda başarılara attığı imzaların taçlandırılması olarak addediliyor.

Zeynep Hilal Karyağdı, Safiye Karabacak  | 08.11.2018 - Güncelleme : 08.11.2018
Raysuni başarılarını Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanlığıyla taçlandırdı

Rabat

RABAT - Muhammed Benderis

İstanbul'da 3 Kasım'da başlayan Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Kurulunda dün yapılan başkanlık seçimlerinde Prof. Dr. Ahmed er-Raysuni (65) başkan seçildi. 

Birliğin kurulduğu 2004 yılından bu yana başkanlığını yürüten Yusuf el-Karadavi'nin aday olmayacağını açıklamasının ardından yapılan oylamada Karadavi'nin yardımcılığını yapan Raysuni, onun yerine geldi.

Faslı alim Raysuni, 1953'te Fas'ın kuzeyindeki El-Arâiş bölgesinde dünyaya geldi.

Karaviyyin ve 5. Muhammed üniversitelerinde eğitim gören Raysuni, daha sonra 1992 yılında Fıkıh Usulü alanında doktorasını tamamladı. Bilimsel cesareti ve ilmi birikimiyle öne çıkan Raysuni, "Herhangi bir hile olmaksızın gerçeğin söylenmesi" ile "orta yolun benimsemesi" ilkesini savunmasıyla biliniyor.

Raysuni, Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkan Yardımcılığı görevinden önce Fas İslami Gelecek Derneği Başkanlığı görevinde bulundu.

Fas'ta 1996'da Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kolu olan Tevhid ve Islah Hareketi'nin kurulmasıyla bu harekete girdi ve 1996'dan 2003'e kadar hareketin başkanlığını yürüttü. Bunun yanı sıra Sünni Alimler Birliği başkanlığını yaptı.

Raysuni, evli ve 5 çocuk babasıdır.

Akademik kariyeri

Fas el-Makasıd Araştırma Merkezi Müdürlüğünü 2012'den bu yana yürüten Raysuni, Cidde'deki Uluslararası İslam Fıkıh Akademisi'nde 2006'dan itibaren "baş uzman" olarak görev yaptığı projeye 2012'de müdür olarak atandı.

Mekke-i Mükerreme Üniversitesi'nde Mütevelli Heyeti ve Bilim Kurulu üyeliği, Uluslararası İslam Düşünce Enstitüsü'nde akademik danışmanlık yapan Raysuni, 1973-1978 yıllarında Fas hükümetinde de çeşitli görevler yürüttü.

Raysuni, 1986-2006 yıllarında Rabat'taki 5. Muhammed Üniversitesi ve Darul Hadi el-Hassaniye'de "Fıkıh usulü ve Makasıdü'ş-Şeria" dersleri verdi.

"Et-Tecdid" gazetesinde 2000-2004 yıllarında sorumlu müdür olarak görev yapan Raysuni, haftalık gazetenin, günlük olarak çıkarılmasını sağladı. Ayrıca İslamiyye el-Marife Dergisi editör heyeti üyeliği yaptı.

Raysuni'nin "Makasıdü'ş-Şeria'ya Giriş" ve "Makasıd Fikri, Kuralları ve Faydaları" gibi çoğu makasıdla (genelde dinin, özelde ibadetler ve hukuk alanındaki dini hükümlerin gayeleri) ilgili olmak üzere yaklaşık 30 kitabı bulunuyor.

Raysuni'nin çeşitli konulardaki tutumları

Raysuni, İslam ümmetinin çeşitli sorun ve konularında açık ve net tutum sergiledi. İsrail işgaline karşı Filistin davasına destek verdi.

Halkların özgürlük ve onur talep etme hakkı olduğunu savunan Raysuni, Arap Baharı'na da destek verdi. Hatta bu konuda "Devrimin Fıkhi" başlığıyla bir kitap kaleme aldı.

Ülke yöneticilerine, somut siyasi reformlar çağrılarında bulunan Raysuni, bu özelliğiyle "muhalif fıkıhçı" lakabıyla anıldı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği

Bağımsız bir kuruluş olan Dünya Müslüman Alimler Birliği, aralarında Kuzey ve Güney Amerika'daki ülkelerin de olduğu 57 ülkeden on binlerce alimi bünyesinde barındırıyor.

Merkezi 2011 yılında Katar'ın başkenti Doha'ya taşınan ve çatısı altında 50 den fazla İslam alimleri heyeti barındıran Birliğe 2004 yılından bu yana Yusuf el-Karadavi başkanlık ediyordu.

Kuruluşundan bu yana İslami kimliği koruma, iç ve dış tehditlere karşı önlemler alma misyonu yürüten birlik, İslam'ın uygulamalarının her çağ ve mekana göre devam ettirilebilmesini hedefliyor.

Birlik, terörle İslam'ın bağdaştırılmasına ve İslam adını kullanarak terörist faaliyetler yürüten yapılara karşı mücadele vermesine rağmen, Kasım 2017'de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır tarafından yapılan ortak açıklamada "terör listesine" alındı.

Türkiye'yi istikrarsızlaştırmayı hedefleyen terör hareketlerini kınayan Dünya Müslüman Alimler Birliği, terör örgütü FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimini de ilk kınayan kurumlar arasında yer aldı.

Türkiye'yi 5 milyon civarındaki mülteciye ev sahipliğinden dolayı "Ensar ülke" olarak tanımlayan birlik, ayrıca Türkiye'yi hedef alan komploların aynı zamanda İslam'ı ve Kudüs'ü de hedef aldığını savunuyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.