Dolar
35.08
Euro
36.59
Altın
2,621.61
ETH/USDT
3,383.70
BTC/USDT
95,046.00
BIST 100
10,025.47
Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye'deki son gelişmeleri değerlendirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin devrilmesinden sonra Moskova'nın, Hmeymim üssünü kullanarak 4 bin İran yanlısı savaşçıyı Tahran'a ulaştırdığını söyledi.

Dmitri Chirciu, Ali Cura, Emre Gürkan Abay  | 19.12.2024 - Güncelleme : 20.12.2024
Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye'deki son gelişmeleri değerlendirdi Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Moskova

Putin, başkent Moskova'daki "Gostinıy Dvor" isimli merkezde düzenlenen yıllık basın toplantısı ve "Doğrudan Hat" şeklindeki birleşik programda, Suriye'deki son gelişmeleri değerlendirdi.

Rusya'nın Suriye'de yenilgiye uğramadığını belirten Putin, Suriye'ye 10 yıl önce terörist gruplarını yok etmek için girdiklerini söyleyerek, "Genel olarak hedefimize ulaştık. Esed rejimi birlikleriyle ile çatışan gruplar bile değişti. Avrupa ülkeleri ve ABD, bu gruplarla ilişki kurmak istiyor. Eğer bu gruplar terör örgütleri ise neden bunu yapmak istiyorsunuz? Onlar değişti demek. Bu da hedeflere ulaşıldığı anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

Suriye'deki muhalif güçlerin hızlı ilerlediğine işaret eden Putin, "Halep'e 350 muhalif savaşçı girdi, 30 bin hükümet askeri ve İran yanlısı birlikler ise savaşmadan geri çekildi, kendi pozisyonlarını patlattı ve gitti. Benzer durum tüm Suriye'de yaşandı." dedi.

İran'ın eskiden kendi birliklerini Suriye'ye ulaştırma konusunda Rusya'dan yardım istediğini anlatan Putin, "Şimdi ise onlar (İranlılar) bu birliklerin Suriye'den çıkarılmasını bizden istedi. Hmeymim hava üssünü kullanarak 4 bin İran yanlısı savaşçıyı Tahran'a götürdük. İran yanlısı grupların bir kısmı savaşmadan Lübnan'a, diğer kısmı da Irak'a gitti." ifadelerini kullandı.

Suriye'deki durumun "basit olmadığını" kaydeden Putin, bu ülkede barış ve istikrarın sağlanacağı umudunu paylaşarak "Suriye'deki durumu kontrol altında tutan tüm gruplar ve bölge ülkeleri ile temasları sürdürüyoruz. Bunların birçoğu, üslerimizin Suriye'de kalmasından yana. Bunu düşüneceğiz. Ülkedeki durumu kontrol eden ve gelecekte kontrol edecek siyasi gruplarla ilişkilerin ne yönde ilerleyeceği konusunda karar vermeliyiz. Çıkarlarımızın uyuşması gerekiyor." diye konuştu.

Ortaklara Rusya'ya ait Hmeymim hava üssünün Suriye'ye insani yardımın ulaştırılması için kullanılmasını teklif ettiklerini dile getiren Putin, "Bu teklif anlayışla ve ortak çalışmaların organize edilmesi talebiyle karşılandı. Bu, Tartus üssü için de geçerli." ifadelerini kullandı.

Putin, Rusya'ya ailesiyle sığınan Beşşar Esed ile henüz görüşmediğini ancak bunu yapmayı planladığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, AA'nın İsrail'in Orta Doğu'daki eylemleriyle ilgili sorusunu yanıtladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in Suriye topraklarından çıkacağını umduklarını belirterek, "Ancak İsrail şu anda ilave asker gönderiyor ve orayı güçlendiriyor. Bu da uzun vadeli bir problem olacak." dedi.

Başkent Moskova'daki "Gostinıy Dvor" isimli merkezde düzenlenen yıllık basın toplantısı ve "Doğrudan Hat" şeklindeki birleşik programa katılan Putin, Orta Doğu'daki durumu değerlendirdi.

Putin, AA muhabirinin, "İsrail, Filistin ve Lübnan'da çocuklar dahil binlerce kişiyi öldürerek, uluslararası hukuku ihlal ediyor. İsrail şimdi de bölgedeki durumdan istifade ederek Suriye'nin topraklarını işgal ediyor ve egemenliğini bozuyor. İsrail'in bölgedeki eylemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bölgedeki durumu görüştünüz mü?" sorusunu cevapladı.

Erdoğan ile sürekli temas halinde olduklarını ve daha önce Orta Doğu'daki durumu ele aldıklarını belirten Putin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Türkiye’nin Orta Doğu'daki gelişmelere dair yaklaşımı iyi biliniyor. Bizim de hem Lübnan hem de Filistin konularındaki pozisyonumuz biliniyor. Pozisyonumuz, mevcut konjonktüre bağlı değil. Filistin sorunu, ancak sorunun ortaya çıkış nedenleri ortadan kaldırılarak çözülebilir." dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararlarına göre, İsrail ve Filistin devletlerinin kurulması gerektiğine dikkati çeken Putin, "İsrail kuruldu, ancak Filistin şu ana kadar kurulamadı. Sorun bundan ibaret." diye konuştu.

Putin, İsrail’in Filistin’de yasa dışı yerleşim faaliyetlerine devam ettiğine işaret ederek, "İsrail’in Gazze Şeridi’nde nihai hedeflerini bilmiyorum, ancak bu kınanmayı hak ediyor. Bunu hem kamuoyu düzeyinde hem de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde defalarca yaptık. Benzer durum Lübnan için de geçerli." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik yaklaşımını değerlendiren Putin, "Türkiye, Suriye'deki durumun gelişimine göre güney sınırlarındaki güvenliğini sağlamak, topraklarındaki sığınmacıların, Türkiye’nin kontrol altında olan Suriye topraklarına geri dönmesi için gerekli koşulları oluşturmak adına elinden geleni yapıyor." dedi.

Putin, Türkiye’nin PKK sorununa değinerek, "Türkiye’nin onlarca yıldır devam eden PKK ile ilgili sorunu var. Umarım bu durum daha da kötüleşmez. Ancak Avrupa’dan bazı siyasetçiler, görüşmelerimizde, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Kürtlere bağımsız bir devlet vaat edildiğini ve bu vaadin yerine getirilmediğini söylediler." şeklinde konuştu.

Meselenin Suriye bağlamında Beşar Esed iş başındayken çözülmüş olması gerektiğini belirten Putin, "Şimdi ise Suriye topraklarını kontrol eden güçlerle bu sorunu çözmek gerekiyor. Türkiye’nin de kendi güvenliğini sağlaması lazım. Sorunlar çok olacak. Ancak biz uluslararası hukuk ve egemenlikten yanayız. Bu Suriye için de geçerli." değerlendirmesinde bulundu.

Putin, İsrail’in Suriye’deki eylemlerine ilişkin ise "Suriye’de en çok fayda sağlayan İsrail. İsrail’in yaptıklarına herkes farklı yaklaşım sergileyebilir. Rusya, Suriye topraklardaki işgalin her türlüsünü kınıyor. Anlaşılan İsrail de güvenlikle ilgili sorunları çözüyor." dedi.

İsrail’in Golan Tepeleri'nde ilerlediğine dikkati çeken Putin, "İsrail, umuyoruz Suriye topraklarından çıkacaktır. Ancak şu anda ilave asker gönderiyor ve orayı güçlendiriyor. Orada birkaç bin asker var. İsrail oradan çıkmayacakmış gibi hareket ediyor. Bundan ziyade oradaki yerel halk İsrail’e dahil olma talebinde bulundu. Bu da uzun vadeli bir problem olacak." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın