Hartum
Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi (YGK) Başkanı sıfatıyla yaptığı açıklamada, YGK'nin yönetime el koyduğunu ve Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in tutuklandığını bildirdi.
- BMGK Sudan için toplanacak
- Sudan'daki gösterilerde 11 kişi öldü
- Sudan'da hükümet ortakları Beşir'e destek yürüyüşünü erteledi
- Sudan Güvenlik Teşkilatı: Ülke ve kazanımlarına sahip çıkmakta tereddüt etmeyeceğiz
- Sudan ordusunun açıklaması neden gecikiyor?
- Sudan'da gözaltındaki çok sayıdaki muhalif serbest bırakıldı
- Sudanlı aktivistlerden gösterilerin devam etmesi çağrısı
- Sudan’daki olaylar dünyada yankı buldu
Anayasanın askıya alındığını, Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimlerinin de feshedildiğini belirten bin Avf, 2 yıllık bir geçiş döneminin başladığını kaydetti.
3 aylık olağanüstü hal ilan edildi
Bin Avf, ülkede 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini söyleyerek, ülke genelinde bir ay boyunca saat 22.00'den 04.00'e kadar sokağa çıkma yasağı getirildiğini ifade etti.
Ayrıca bin Avf geçiş dönemi sonunda siyasi partilerin kurulup seçimlerin yapılması ve yönetimin barışçıl yollarla devredilmesi için uygun ortamı oluşturacakları ve özgürce yapılan seçimlerin ardından yeni anayasanın hazırlanacağı sözü verdi.
Sudan Savunma Bakanı ve Yüksek Güvenlik Konseyi Başkanı Avad bin Avf, 2005'teki geçiş anayasasının yürürlüğünün durdurulması, hava sahasının ve sınır kapılarının 24 saatliğine kapatılması, yargı organlarının, anayasa mahkemesinin ve başsavcılığın çalışmalarını sürdürmesi, silahlı grupların ve silah taşıyanların silahlarını güvenlik güçlerine teslim etmesi, vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması, kamu düzeninin sağlanması, ülke genelinde ateşkes ilanı, siyasi tutukluların derhal serbest bırakılması kararı aldıklarını belirtti.
Yerel, bölgesel, uluslararası tüm anlaşmaların geçerliliğini koruyacağını belirten bin Avf, vakıflar, diplomatik heyetler, elçiliklerin çalışmalarına devam etmesi, insan haklarının muhafazası, uluslararası ilişkilerin ve komşuluk ilişkilerin sürdürülmesi ve herhangi bir devletin iç işlerine karışılmaması yönünde de kararlar aldıklarını aktardı.
Bin Avf ibadet mekanları, yaşam alanları, köprüler, hava yolu, limanlar, haberleşme ve ülke genelinde tüm hizmetlerin güvenliğini sağlayacaklarını kaydetti.
Aktivistlerden gösterilere devam edilmesi çağrısı
Sudanlı aktivistler ise Savunma Bakanı Avad bin Avf'a karşı gösterilerin devam edilmesi çağrısında bulundu.
Sudan'da Cumhurbaşkanlığı Sarayını kuşatan ordu, devlet televizyonu, radyosu ve ülkenin resmi haber ajansı SUNA'ya da girdi.
Askerlerin müdahalesiyle devlet televizyonu ve radyosunda sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanmaya başlandı.
Öte yandan, Muhalif Sudan Meslek Odalarının (SPA) çağrısına uyan binlerce Sudanlı, başkentteki ulusal ordu karargahına doğru ilerledi.
Siyasiler gözaltına alındı
Sudan'da siyasi kaynaklar, askerlerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başladığını belirtti.
İktidardaki Ulusal Kongre Partisinin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutuklandığı bildirildi. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.
Sudan Güvenlik ve istihbarat birimlerinden yapılan açıklamada ise ülke genelinde bütün siyasilerin serbest bırakıldığı bildirildi.
Hartum Havalimanında uçak seferleri durduruldu
Sudan basınındaki haberlere göre, olayın ardından başkent Hartum'daki havalimanında uçuşlar durduruldu, sadece inişlere izin veriliyor.
Sudan'ın başkenti Hartum'daki Genelkurmay Başkanlığı karargahında silah sesleri duyuldu.
Karargahın çevresinde bulunan görgü tanıkları, silah seslerinin birkaç dakika sürdüğünü belirtti.
Silah seslerinin bir çatışmadan mı yoksa ordunun iktidara el koyduğu yönündeki haberlerin sevinç ifadesinden mi kaynaklandığı bilinmediği kaydedildi.
Meslek Erbabı Birliği: Kriz askeri darbeyle çözülemez
Öte yandan Sudan Meslek Erbabı Birliği ise krizin askeri darbe yoluyla çözülemeyeceğini açıkladı.
Muhalif partiden tepki
Sudan'da muhalif Milli Ümmet Partisi (MÜP) Genel Başkan Yardımcısı Meryem Sadık el-Mehdi ise Al Jazeera kanalına yaptığı açıklamada, "Askeri değil sivil yönetim istiyoruz. Ordunun açıklamaları, Ömer el-Beşir rejimi içindeki iç dengeleri ifade ediyor. Rejim askeri darbe yaptı. Halkımızı meydanlarda protesto gösterilerini sürdürmeye çağırıyoruz." dedi.
Mehdi, "MÜP, barışçıl bir geçiş süreciyle yönetimin sivil geçiş hükümetine devredilmesini istiyor. Sudan Cumhurbaşkanı Beşir ve diğer liderler ev hapsinde tutuluyor. Halkın talepleri karşılanana dek gösteriler sürecek." diye konuştu.
Sudan Kongre Partisi lideri Ömer ed-Dakir, "Tüm kurumları ve sembolleriyle Beşir yönetimin düşmesini talep ediyoruz." dedi.
Sudan Demokratik Birlik Partisi ise Savunma Bakanı Avad İbn Avf’ın açıklamalarını tamamen reddettiklerini belirtti.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.