Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.60
BTC/USDT
70,248.00
BIST 100
9,138.19
Dünya

Türkiye-Venezuela ilişkileri yükselişte

AK Parti İstanbul Milletvekili Turan, "Venezuela ile Türkiye'nin ilişkileri, dış ilişkilerimiz içinde en iyilerden biri" dedi.

Lokman İlhan  | 09.03.2018 - Güncelleme : 09.03.2018
Türkiye-Venezuela ilişkileri yükselişte

Bolivar

CARACAS - ANDREINA ITRIAGO

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye-Venezuela Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Vekili Hasan Turan, "Latin Amerika'nın yıldızı olma potansiyeline sahip" dediği Venezuela ile Türkiye'nin ilişkilerinin, "Türkiye'nin dış ilişkileri arasındaki en iyilerinden biri" olduğunu belirtti.

Venezuela eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümünün 5'inci yılı anma etkinlikleri nedeniyle Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun davetiyle Caracas'a gelen Turan, Avrupa'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Yvan Gil'le yaptığı görüşmenin ardından AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Venezuela'nın içinde bulunduğu krize rağmen "Latin Amerika'nın yıldızı olma potansiyeline sahip" olduğuna dikkati çeken Turan, Türkiye'nin Venezuela ile ilişkilerini, "Türkiye'nin dış ilişkileri arasındaki en iyilerinden biri" olarak niteledi.

Turan, Türkiye'nin Latin Amerika'da ve özellikle eğitim, bilim ve kültür alanında ciddi birikimi bulunan Venezuela'da kültürel bir mirasa sahip olduğunu belirtti. Turan, Turizm ve kültür alanında karşılıklı birçok işin yapılabileceğine işaret etti. Turan, eğitim konusunda da toplumların birbirini daha iyi tanıması için üniversitelerde bölümler açılabileceğini ve öğrenci değişimleri yapılabileceğini söyledi.

Turan, Venezuela ile kısa süre önce madencilik, ulaşım ve diğer konularda anlaşma imzalandığını ve artık bunların uygulanma zamanının geldiğini vurgulayarak, iki hükümetin de karşılıklı ilişkilerin daha yoğun bir hale gelmesi için çalışmalara başlayacağını ifade etti.

Venezuela'nın Filistin'e desteği

Turan, "Türkiye'deki Chavez ve Maduro ilgisinin sebebine" yönelik soruya, iki liderin de Filistin'e olan desteğini hatırlatarak, şu yanıtı verdi:

"Geçmişte Chavez ve şimdi de Maduro'nun Filistin davasına desteği Türk halkını ve İslam dünyasını memnun ediyor. Venezuela'nın emperyalizm karşıtı duruşu mazlum halkların her zaman dikkatini çekmiştir. Venezuela'nın zulüm, adaletsizlik, işgal karşısındaki duruşu, adalet ve özgürlük arayan halkların her zaman ilgisini çekmiş ve onlara umut vermiştir. Latin Amerika'dan dünyaya yayılan bu çağrı mazlumların çağrısıdır."

Venezuela'daki kriz

Venezuela'daki ekonomik ve siyasi belirsizlik ve sosyal krize de değinen Turan, şunları kaydetti:

"Seçimlerin yaklaştığını görüyorum. Demokrasilerde kararı millet oyuyla verir. Refahın, gelişmenin, özgürlüğün ve adaletin tek reçetesi birlik olmaktır. Venezuela halkı da birlik içindedir ve sorunlarını çözebilir. Böyle olduğunu biliyor ve umuyoruz. Bu hususta Türk halkı her zaman bir dost olarak Venezuela halkının yanında olacaktır."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın